web statistics

ATM, İnternet ve Telefon Bankacılığı İşlemlerinde Güvenlik İçin Uyarılar


Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de internet kullanımının artışı ile beraber internet üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerinde artış görülmekte. Bunun son örneği Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinin birebir kopyasıyla yapılmaya çalışılan kredi kartı dolandırıcılığı. Çok sık başvurulan bir diğer yöntemse bankanızdan gönderilmiş gibi gösterilen dolandırıcılık (phishing-olta) e-maili. Bu yöntemle de dolandırıcılar tüketicileri emaile bankanın web sitesi gibi hazırlanmış sahte bir internet sitesini yönlendirerek hesap bilgilerini ele geçirmeye çalışıyorlar.

Yöntem ne olursa olsun tüm tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı güvenlik önemleri var. Türkiye Bankalar Birliği de işte bu kuralları içeren bir duyuru yayınlamış. Duyuruda sadece internet değil; ATM ve telefon bankacılığı işlemleri için de bazı güvenlik uyarılarına yer verilmiş. Duyurudaki maddeleri üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan aşağıda yayınlıyoruz :

I.Kural

Bankanızın kullandığınız ürün için yapmış olduğu kullanım ve güvenlik konulu bilgilendirmelerini düzenli takip edin.

II.Kural

Hangi kanaldan olursa olsun, güvenliğiniz ile ilgili konularda sorularınız ve tereddüt ettiğiniz hususlar için lütfen bankanıza başvurun.

III.Kural

Kimliğiniz son derece önemli bir belgedir. Bu nedenle, taranmış görüntüsünü bilgisayarınızda saklamayınız. Kimlik fotokopinizi emin olmadığınız yerlere bırakmayınız. Bilgilerinizi saklamakta azami özen gösteriniz. Şüphelenmeniz durumda önlemini mutlaka alınız.

İnternet bankacılığında güvenliğinizi sağlayacak önlemler

sanal soygun– İnternet bankacılığı şifrenizi herhangi bir yere yazmayınız. Bilgisayara veya tarayıcıya kayıt etmeyiniz. Yakınlarınızın ismi, doğum günü, tuttuğunuz takımın kuruluşu yılı gibi özel gün ve tarihleri, telefon numaranız gibi tahmine açık bilgileri şifre olarak seçmeyiniz.
– İnternet cafe, ortak kullanıma açık, iş yeri bilgisayarı gibi başkalarına ait ya da başkalarının erişimine açık bilgisayarlarda internet bankacılığı işlemi yapmayınız.
Bankalar kişisel bilgilerinizi sizden e-posta yoluyla talep etmez. Kişisel bilgilerinizi soran e-postalara cevap vermeyin; kişisel bilgilerinizi e-posta ile göndermeyin ve bu tür durumlarda bankanıza derhal konu hakkında bilgi veriniz.
– Bilgisayarınızda kopya veya lisansı olmayan yazılım kullanmayınız ve mutlaka sisteminizin güncel sürümlerini kullanınız.
– Bilgisayarınızda lisanslı anti-virüs ve güvenlik duvarı (firewall) programları kullanınız ve bunları sürekli güncel tutunuz.
– İnternet bankacılığı güvenlik ayarlarınızı ihtiyaçlarınız ve kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda belirleyiniz. (IP sınırlaması, saat sınırlaması gibi)
Erişmek istediğiniz internet sayfasının adresini, internet tarayıcısının adres alanına kendiniz yazınız.
– SMS onayı kullanıyorsanız, İnternet Bankacılığı yaptığınız telefon numaranıza SMS mesajı gelmemesi halinde derhal bankanızı ve operatörünüzü arayınız.
– İnternet Bankacılığı işlemleriniz, işlem tarihinden itibaren kanunda belirtilen sure ile sınırlı olmak üzere kaydi olarak saklanır.

Telefon bankacılığında güvenliğinizi sağlayacak önlemler

– Telefon bankacılığı şifrenizi herhangi bir yere yazmayınız. Bilgisayara veya tarayıcıya kayıt etmeyiniz. Yakınlarınızın ismi, doğum günü, tuttuğunuz takımın kuruluşu yılı gibi özel gün ve tarihleri, telefon numaranız gibi tahmine açık bilgileri şifre olarak seçmeyiniz.
– Telefon şifrelerini telefona tuşlayarak giriniz. Şifreleriniz sözlü veya yazılı olarak talep edilirse kesinlikle bilgi vermeyiniz; görüşmelerinizi derhal sonlandırarak bankanıza konu hakkında bilgi veriniz.
– Kendi telefonlarını vererek size yardım etmek isteyen kişilerin teklifini kabul etmeyiniz.
– Başkalarına ait ve kamuya açık alanlardaki telefonlardan görüşme yapmak için, aradığınız numarayı kendiniz çeviriniz. Numarayı doğru çevirdiğinizden emin olunuz.
– Yaptığınız görüşmeler sonrasında, tuşladığınız işlem şifrelerinizin telefon hafızasına alınmadığından emin olunuz.
– Yaptığınız görüşmeler sırasında, etrafınızda olabilecek şüpheli şahıslar tarafından izlenmediğinizden ve dinlenmediğinizden emin olunuz.
Şifrenizi kartınızın üzerine veya herhangi bir yere yazmayınız. Cüzdanınızda bulundurmayınız. İsim, doğum günü, tuttuğunuz takımın kuruluşu yılı gibi özel gün ve tarihleri, telefon numaranız gibi tahmine açık bilgileri şifre olarak seçmeyiniz.

ATM’lerde güvenliğinizi sağlayacak önlemler

– Şifreniz size özel bir bilgidir. Kimseyle paylaşmayınız ve kullanım esnasında gizliliği hususunda gerekli özeni sağlayınız. Şifrenizi kullanırken gizleyin, çevrenizde şifrenizi görebilecek kişilerin olmadığına emin olunuz. Şüphelendiğiniz durumlarda bankanızı bilgilendiriniz.
– İşlem yaptığınız ATM’de şüpheli bir durumla karşılaştığınızda (özel olarak yerleştirilmiş bir cihaz vs.) işlem yapmayarak derhal bankanıza haber veriniz. Çevrenizde şüpheli şahıslar olmadığından emin olunuz.
– Kartınızın ATM’de sıkışması, alıkonulması gibi durumlarda size yardımcı olmak isteyen kişilerden yardım almayınız. ATM’de kartınız kalmış ise kötü niyetli kişiler ATM’ye tekrar şifrenizi girmeniz halinde kartınızın iptal edileceğini belirtebilir ve hatta kendi cep telefonları ile bankanızı aramanıza yardımcı olmayı teklif ederek kart şifrenizi elde edebilirler, kabul etmeyiniz, varsa kendi cep telefonunuzla veya en yakındaki güvenli bir telefonla bankanıza derhal haber veriniz.
– Kendi telefonlarını vererek size yardım etmek isteyen kişilerin teklifini kabul etmeyiniz.
– Başkalarına ait ve kamuya açık alanlardaki telefonlardan görüşme yapmak için, aradığınız numarayı kendiniz çeviriniz. Numarayı doğru çevirdiğinizden emin olunuz.
– Yaptığınız görüşmeler sonrasında, tuşladığınız işlem şifrelerinizin telefon hafızasına alınmadığından emin olunuz.