web statistics

Citi Globeshopper – Citi ve Citi Axess Kredi Kartlarıyla Amerika’dan Alışveriş İmkanı


Yurtdışındaki internet sitelerinden kredi kartıyla alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında çeşitli makalelerimiz bulunuyor. Doların Türk Lirası karşısında 1.50 TL’nin altına kadar gerilediğine şahit olduğumuz şu günlerde bunu fırsat bilen ve yabancı markaların internet siteleri üzerinden kredi kartıyla alışveriş yapmayı planlayanlar olduğundan yola çıkarak bu amaca yönelik bir web sitesini tanıtmak istiyoruz.

Konumuza geçmeden önce ufak bir paragraf açarak altını çizmek isteriz ki; doların gerilemesi öyle çok beklenmeyen bir durum da değil. Verileri incelediğimizde, geçtiğimiz yılın 22 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında ortamala dolar kurunun 1.48 TL civarında olduğunu görüyoruz. Tarihi seviyelerden bahsetmemiz gerekirse de Eylül 2008 tarihinde doların TL karşısında 1.20’lere gerilediğini görmek mümkün. Uzun lafın kısası TL’nin dolar karşısında değerli bir konumda olduğu doğru, ancak bu durumun yatırım açısından bakıldığında büyük bir avantaj olduğunu bu seviyelerde söylemek mümkün değil.

Öte yanda Amerika’da satılan ve uzun zamandır satın almayı planladığınız bir ürün veya hizmet varsa, kurların gerilemeye başladığı şu dönemleri bir mazeret olarak görüp sipariş vermemek için bir neden yok. Tabii eğer mali durumunuz bunun için müsaitse. Böyle bir harekette bulunmak halihazırda kredi kartı ekstre bakiyesini kapatmakta zorluk çekentüketicilerin bütçelerine ekstra bir yük getirecektir, tavsiye etmeyiz.

Amerika’da hemen her mağazanın internet üzerinden satışı var. Buna rağmen ülke dışına sipariş gönderen mağaza sayısı oldukça sınırlı. Bunun en önemli sebepleri şunlar :

1) Sattıkları ürün ve hizmetlerin gümrük vergilerine tabi olması nedeniyle yaşanabilecek müşteri sorunlarıyla ve iadelerle uğraşmak istememeleri
2) Diğer ülkelerde marka haklarını devrettikleri iş ortakları ve temsilciliklerini mutsuz etmemek

Amerika’da yerleşik, ancak ülke dışına gönderim yapmayan firma veya markalardan alışveriş yapmaya niyeti olan kişiler için bu durum bir sorun oluyor. Bu durumdan kaynaklanan ihtiyacı karşılamaya yönelik bazı web siteleri (örneğin MyUS.com) kuruldu. Temelde bu firmalar kaydolurken aylık veya yıllık bir ücret alıyorlar ve karşılığında Amerika’da adınıza bir posta adresi tahsis ediyorlar. Siz de internet üzerinden verdiğiniz siparişleri burada topladıktan sonra Amerika sınırları dışındaki adresinize ücreti karşılığı gönderiyorsunuz. Eğer Amerikan ölçülerinizi biliyorsanız, gardrobunuzu bu şekilde yenilemek bile pekala mümkün.

CitiglobeshopperCiti Globeshopper da Citi ve Citi Axess kredi kartları sahiplerine Amerika’da kendilerine ait bir adresi varmış gibi davranma ve alışveriş yapma imkan veren bir web sitesi. Bir müşterinin Citi Globeshopper’ı neden kullanmak ister sorusuna ilk seferde sayabileceğimiz nedenlere gelince:

• Globeshopper’dan alacağınız adres bir posta kutusu değil, üyelere Long Island City, NY’da gerçek bir Amerika adresi veriliyor.

• Benzer bir hizmeti yıllardan beri sunan MyUS.com gibi web sitelerinden en büyük farkı sitenin Türkçe olması. Yani Türkçe biliyorsanız, sitenin hangi hizmetleri ne kapsamda verdiğini okuyup net olarak anlamanız mümkün. Gerçi fiyatlama yapılırken Amerikan ölçü standartları (inch, lbs) kullanılıyor ve metrik sisteme alışkın biri için fiyat tahmini yapmak için bir kaç kez hesap makinesi çıkartmak zorunda kalmak anlamına geliyor, ama o detaylara takılmam derseniz ana dilinizde işinizi kolayca halledebiliyorsunuz.

• Aynı hizmeti veren web sitelerine baktığımızda ilk başta bir kayıt ücreti, daha sonra aylık veya yıllık bir ücret alınırken, bu siteye kayıt olurken bir ücret alınmıyor. Web sitesini kuran kuruluşa (Legrin LLC.) ait Amerikadaniste.com isimli web sitesinde kayıt ücretinin 15 dolar civarında olduğunu, Citibank kredi kartlarına ait yıllık ücretlerin de 30 ila 60 lira arasında değiştiğini düşünürseniz, kart aidatı ödeseniz bile bu aidatın size 15 dolarlık bir tasarruf sağlayacağını görebilirsiniz.

• Online alışverişi sık tercih ediyorsanız alışveriş alternatiflerini bir anda bir kaç misli olarak arttırmış oluyorsunuz. Gap, Victoria’s Secret, OldNavy, Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren, ArmaniExchange ve E-bay’in (sadece Amerika ve Kanada’ya gönderim yapan satıcılar) yanısıra daha bir çok mağazanın ürünleri satın alma imkanına ulaşıyorsunuz.

• Diğer sitelerde de aynı imkan bulunmakla beraber birkaç ayrı mağazadan alışveriş yapıp bunları Citi Globeshopper adresinizde toplayıp tek paket halinde Türkiye’ye gönderebilme imkanına sahipsiniz. Bu birleştirdiğiniz paketin ölçü ve ağırlığına bağlı olarak tek seferde gönderim size fiyat avantajı sağlayacaktır.

• Fiyat avatajlarından devam edersek; Globe Shopper gibi firmalar büyük kargo şirketleriyle yoğun olarak çalıştığı için, sizin alabileceğiniz fiyatlardan daha avantajlı birim fiyatlarla gönderim yapma imkanına sahipler. Amerika içinde belli tutarların üzerindeki siparişlerde ücretsiz teslim seçeneğiyle beraber kullanıldığında avantaj daha da arttırılabilir.

• 1 pound’luk (454 gr.) bir ürün gönderimini baz alırsak Globeshopper’ın 20 USD birim fiyatı ile hem MyUS (35.70 USD), hem de kardeş web sitesi olan Amerikadaniste.com’dan (28 USD) daha avantajlı olduğu kesin.

* Ayrıca Eylül ayının sonuna kadar Citi ve Citi Axess kredi kartlarıyla yapacağınız yurtdışı alışverişlerinize otomatik olarak 3 taksit imkanı sunulduğunu da ekleyelim.

Aranızda Citibank bunun neresinde diye soranlar çıkmaya başlamıştır, o yüzden fazla bekletmeden bilgi verelim. Citi Globeshopper şu an için Citi ve Citi Axess kredi kartlarına sahip tüketiciler için ayrıcalıklı bir hizmet. Citi Axess kredi kartı sahibiyseniz ve Amerika’dan herhangi bir nedenle alışveriş yapmayı düşünüyorsanız Citi Globeshopper hizmetlerinden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Ancak öncesinde sitenin sunduğu servisler ve kullanım şartları hakkında daha detaylı bilgi almayı unutmayın.