web statistics

Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir? Kredili Mevduat Hesabı Tanımı


Kredili mevduat hesabı (KMH) en basit tanımı ile tüketicinin vadesiz mevduat hesabına tanımlanmış kredi limitidir.

KMH’lar bir mevduat hesabı ile ilişkilendirilerek açılmakta olup, hesap sahibinin hesabında para bulunmadığı hallerde önceden belirlenmiş olan belirli bir limit dâhilinde nakit çekilişi yapabilmesine veya hesap üzerinden ödemelerin gerçekleştirebilmesine olanak sağlarlar. Bir kredi işlemi olması nedeniyle hesap sahibi açısından kullanılan tutarın yanı sıra faiz ödeme yükümlülüğü de söz konusudur.

Bankalar, mevzuat uyarınca KMH kapsamında kullandırılan kredilere uygulanacak faiz oranları, sağlanabilecek diğer menfaatler ve tahsil olunacak masrafları serbestçe belirleyebilirler. Bu nedenle tüketicilerin, bu ürünü kullanmadan önce ilgili bankaların KMH için belirledikleri faiz oranları ile diğer masrafları dikkate alarak karar vermeleri veya ileride KMH kullanmayı düşünüyorlarsa, bankaların KMH faiz oranları ile masraflarını karşılaştırmaları gerekmektedir.

KMH’a vadesiz hesap sahibi olduğunuz herhangi bir banka şubesinden başvurabilirsiniz. Aynı zamanda varsa maaş hesabınızın bulunduğu banka şubeleri veya otomatik odemelerinizin olduğu bankalara gitmek, hem süreçleri kısaltacak hem de onay ihtimalinizi yükseltecektir. Özellikle internet bankacılığının kullanımı basit olan bir banka olmasının ayrı avantajı olacaktır.

Başvuru için öncelikle bir sözleşme imzalanması istenir. Sözleşmenin yanında nüfus cüzdan fotokopisi ve gelir belgesi (maaş hesabının olmaması durumunda) başvuruyu tamamlamak ve süreci başlatmak için yeterli olacaktır. Başvurunun onaylanmasının ardından kurum tarafından kredili mevduat hesabı için bir kredi limiti belirlenecektir. Kredi limiti genelde beyan edilen gelirin belli bir oranında olacaktır. Başvuru yapılan bankada teminat sayılacak bir portföyün olması durumunda, kredi limiti belirlenirken portföy büyüklüğünüz esas alınabilir, ama genelde kredi limitinin belirleyicisi belgelenilen gelir olur.

Kredi limiti konusunda bir başka uygulama ise müşterinin Kredi Kayıt Bürosu (KKB) sorgulaması ile kullandığı kredi ürünleri ve üzerindeki risk hakkında daha detaylı bir bilgi alınması, bu veriler ve yine bu sorgulama sonucu dönen parametrelerden biri olan büro skoru ışığında müşteriye kredi limiti belirlenmesidir. KKB sorgulaması her bir sorgulamanın maliyetli olması nedeni ile kurumlara ve kredi politikalarına göre farklılık gösterir.

Her kredi ürünü gibi kredili mevduat hesaplarında da en kritik konu bu ürünün tabiatındaki faiz hesaplama yönetimidir. KMH kullanımında, faiz sadece kullanım süresi esas alınarak hesaplanır. Yani kredili mevduat hesabı hesaplamasında, eksiye geçildiği gün ile hesabın sıfırlandığı gün esas alınır. Kredili mevduat hesabı faiz tutarı genelde bankaların sistem tarafından gün sonlarındaki eksi bakiye üzerinden günlük olarak [Anapara x Gün x Faiz/36000] formülü ile hesaplanır.

“Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir? Kredili Mevduat Hesabı Tanımı” üzerine 7 yorum

  1. sn yetkili

    kredılı mevduat hesabında mevduat hesabında oluşan faizin kredili mevduat faizinden karşılanarak kmh hesabını eksi bakiyeye düşürülerek 2005 yılından bugüne kadar faiz çalıştırılarak 1,58 krş 124 ytl olmuştur. kmh hesaplarında eksi bakiye kmh hesabından karşılanarak ödenirse kmh hesabının 3 ay içerisinde artı bakiyeye dönüşmediği zaman hesap sahibine ihbar da bulunularak 6 ay içerisinde kanuni takibe düşmezmi.lütfen bu konuda bilgi verirseniz sevinirim

    saygılarımla
    ilhami çelik

    0 538 323 75 06
    0 555 344 08 57
    0 312 480 01 80

    [email protected]
    [email protected]

  2. Sayın Ziyaretçi arkadaşım… Çok haklısın ama bankalar bu yöntemi canları istediği gibi kullanıyor maalesef.Mücadele etmeniz ve hatta bankadan çözemezseniz Tüketici hakem heyetine başvurmanızı tavsiye ederim… Ayrıca bu yazıyı okuyan ve farkında olmayan herkese bir uyarıda bulunmak istiyorum. KMH hesabı kullanmak zorundaysanız bile bu hesaba Cuma günleri ya da tatil öncesi para yatıracagım diye kıvranmayın sakın. Cuma günü veya tatil öncesi yatırılan paralar 1 günlük valör uygulaması nedeniyle tatil sonrasında işleme alınıyor.Yani Perşembe günü kullandıgınız limiti Cuma günü kapatsanız dahi 1 günlük değil tam 4 günlük faiz ödemek zorunda kalıyorsunuz.Ayarlayabilirseniz,ödemelerinizi Pazar Perşembe arasında yapınız… Ya da en dogrusu hiç kullanmamak…

  3. ben bu bankaların işini bir türlü anlayamadım akbankta kredili mevduat hesabım varmış ta benim haberim yok bilgim olmadan benim hakkımda işlem yapmanın yasal olduğunu sanmıyorum müşteri hizmetlerini aradım ancak kapatamayız dediler gerekli yerlere şikayetlerde bulunacağım…

  4. bence kmh kullananlar ödeme yaptıktan sonra bankaya mutlaka ara tahakkuk yaptırsınlar, eksik kalan tutar var mı , faiz tahsilatı yeterli mi bu sayede öğrenip, kontrol etsinler.hesaba para göndermek yeterli olmuyor bazen..

  5. 12 seneye yakın Türkiye iş bankasından maaşımızı diğer üçretlerimizi alıyorduk. Kredili mevduat hesabı diye maaşlarımıza karşılık ek hesap limiti iş bankasından üçretlerini alanlardan herhangi bir kesintisi yapmıyordu, Fakat son yapılan ihale ile maaş ve ödemelerimizi T.C.Ziraat Bankası almış bulunmaktadır. Yaklaşık 9 aydır üçretlarimizi yeni şubeden alıyoruz. Maaşlarımıza karşılık ek hesap limiti altında üçret alanlara belirli miktarda kredi hesabı acmıştır. Yıl sonunda Hayat sigortası adı altında bilgi vermeden sormandan toplam 40.76 TL hesabından kesinti yapılmiştır. Yıllarca üçret aldığımız İş Bankasında böyle bir durumla karşılaşmadık. T.C.Ziraat bankası ile yapılan sözleşme gereği üçrtelerini şubeden aldığı sürece herhangi kesinti yapılmayacağı şeklindede bir madde bulunmaktadır.Bu durum karşısında yetkililerin ne düşüneceğini merak ediyorum. 3-5 kuruş promosyon verdiler diye bunumu kapatmaya çalışıyorlar.Herkese saygılar.

  6. Sen acil kredinin arıyorlar?
    Eğer banka ya da herhangi bir finansal Bürosundan bir kredinin reddedilebilir mi?
    faturalarınızı ödemek ya da bir ev satın almak ya da borç birleştirin ve borç özgür olmak için bir kredi ihtiyacım var mı mali yardıma mı ihtiyacınız var? Kendi bir İş olmasını istiyorsanız ve Mali Kredi Yardım gerekiyor mu? % 2 düşük faiz oranı ile sizin hızlı ve güvenilir bir kredi için bize ulaşın Biz İş veya Kişisel Krediler, iyi kredi kaydı ile uygun fiyatlı ödeme planı ya da üzerinde size yardım etmeye hazırız. biz çok daha fazla bilgi için Sn Stevie’yi temasa uygun faiz rate.if de kredi Teklif … E-posta adresi: [email protected] veya [email protected]

Yorumlar kapalı.