Bizleri takip eden okurlarımız çok iyi bilirler, son dönemde kaleme aldığımız kredili mevduat hesabı (KMH) ile ilgili yazılarda hep tüketicileri bu hesapların kullanımındaki tehlikelere karşı uyardık. Bankaların KMH hesaplarında kredi kartına göre çok yüksek faiz oranları uyguladıklarını, BDDK’nın bu konuda yasal bir kısıtlamaya gitmesi gerektiğini, aksi taktirde tüketicilerin büyük bir borç batağına saplanabileceğini söyledik. Bizim uyarılarımız onlara ulaştı mı bilmiyoruz ama BDDK sonunda uyandı ve önce tüketicileri, sonra da bankaları KMH konusunda uyardı.
BDDK kredili mevduat hesapları hakkında ne dedi ?
BDDK önce 30 Mart 2012 tarihinde bir açıklama yayınlayarak tüketicileri KMH kullanımı konusunda uyardı. Açıklamada özetle, Aralık 2011 tarihi itibariyle bankalarca kredili mevduat hesapları çerçevesinde tahsis edilen kredi limitlerinin kullanılmayan kısmının 22 milyar 455 milyon 235 bin TL tutarına ulaştığı, bu tutarın oldukça yüksek olduğu, bankaların KMH faiz oranlarını serbestçe belirleyebildiği, tüketicilerin bu ürünü kullanmadan önce ilgili bankaların KMH için belirledikleri faiz oranları ile diğer masraflarını iyice karşılaştırmaları gerektiği vurgulandı.
3 Nisan 2012’de Star Gazetesi’nde yayınlanan habere göre ise BDDK bu sefer de aynı uyarıyı bankalara yaptı. Habere göre BDDK, bankalardan kredi mevduat hesapları konusunda frene basmalarını, tüketicilere faizler konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmalarını ve yüksek KMH faizlerini düşürmelerini istedi. Haberde kredi kartlarında olduğu gibi, kredi mevduat hesaplarının faizlerinin de Merkez Bankası tarafından belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılması için görüşmelere başlandığı belirtildi.
Kredili mevduat hesabı nedir ?
Bu konuda daha önce “Kredili Mevduat Hesabı Nedir ?” başlıklı ayrıntılı bir makale kaleme almıştık ama yine de kısaca (BDDK’nın kaleminden) özetleyelim : KMH, bankaların bireysel müşterilerine genellikle bankacılık hizmet sözleşmesi ve kurumsal müşterilerine de genel kredi sözleşmesi çerçevesinde kredili mevduat, avans hesap, artı para, ek hesap ve benzeri adlar altında sundukları bir kredi ürünüdür. KMH’lar bir mevduat hesabı ile ilişkilendirilerek açılmakta olup, hesap sahibinin hesabında para bulunmadığı hallerde önceden belirlenmiş olan belirli bir limit dâhilinde nakit çekilişi yapabilmesine veya hesap üzerinden ödemelerini gerçekleştirebilmesine olanak sağlamaktadır. Bir kredi işlemi olması nedeniyle hesap sahibi açısından kullanılan tutarın yanı sıra faiz ödeme yükümlülüğü de söz konusu olmaktadır.
Bankaların KMH ürünleri ve faiz oranları karşılaştırması
BDDK’nın üzerine bir kez daha önceden yaptığımız uyarıları tekrarlamak istemiyoruz. Bunun yerine sizlere bankaların KMH hesabı altında sunduklarını ürünlerin isimlerini ve bu hesaplar için uygulanan faiz oranlarını karşılaştırmanız için listeliyoruz. Elbette sizlere önerimiz bu yüksek faiz oranları yüzünden KMH kullanmamanız yönünde olacaktır. Ancak kullanmak konusunda ısrarcıysanız, zamanında ödeme yapmaya özen göstermenizi ve banka seçerken uygulanan bu faiz oranlarını dikkate almanızı tavsiye ediyoruz :
- Şekerbank > Kredili Mevduat Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 2,99
- Halkbank < Kredili Mevduat Hesabı >Aylık Faiz Oranı % 4,25
- Citibank > Kredili Mevduat Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 4,50
- Eurobank Tekfen > Kredili Mevduat Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 4,95
- Finansbank > AySonu Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 4,99
- Yapı Kredi > Esnep Hesap > Aylık Faiz Oranı % 4,99
- Garanti Bankası > Avans Hesap > Aylık Faiz Oranı % 4,99
- ING Bank > Esnek Hesap > Aylık Faiz Oranı % 5,15
- TEB > Kredili Mevduat Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 5,15
- HSBC > Kredili Mevduat Hesabı > Aylık Faiz Oranı % 5,15
- Akbank > Artı Para > Aylık Faiz Oranı % 5,25
* Faiz oranları 3 Nisan 2012 tarihi itibariyledir.
Uyarılar işe yarayacak mı ?
Sizin de farkedebileceğiniz gibi burada Türkiye’deki tüm bankalar yer almıyor. Bunlar bizim bulabildiklerimiz, tüm çabamıza rağmen listede olmayan bankaların internet sitelerinde kredili mevduat hesabı için uyguladıkları faiz oranı bilgisine ulaşamadık. Emin olun bulabildiklerimizin bir çoğunda da bu bilgiye ulaşmak hiç de kolay olmadı. Bu bile BDDK’nın, tüketicileri bu ürün hakkında yetersiz bilgilendirdikleri için bankaları bu konuda uyarmakta ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
Peki bu uyarı yeterli mi ? Elbette değil. BDDK’nın tüketicileri KMH ürününün ne olduğu hakkında bilgilendirmeye çalışması çok geç kalmış, yetersiz bir çaba. Kaldı ki bu uyarının gerçekten kaç kişiye ulaştığı da tartışılır. Oysa bankalar hala (bazen talep olmaksızın) KMH açmaya devam ediyorlar. Bunun da ötesinde KMH borçlarını taksitle ödeme imkanı veren özellikler sunuyorlar. Daha önce de söylediğimiz gibi, bize göre BDDK’nın bir an önce kredi kartı faiz oranlarında olduğu gibi KMH faiz oranlarında da regülasyona gitmesi gerekiyor.