web statistics

Borçlu Carih Hesap (BCH), Rotatif Krediler Nedir?


İşletmelerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için tasarlanmış rotatif krediler Borçlu Cari Hesap (BCH) olarak da tanımlanmaktadır. İşletmeler daha önceden banka ile yaptıkları sözleşmeler kapsamında acil durumlarda çok hızlı bir şekilde kredi kullanabilirler. Bir nevi Kredili Mevduat Hesabı’nın ticari işletmeler için devşirilmiş hali denilebilir.

Bireysel tüketicilerle ticari tüketicilerin temel bankacılık hizmetleriyle ilgili ihtiyaçları farklılık gösterir. Bu kapsamda ticari işletmelerin ihtiyaçlarını gidermek, bankalar tarafından geliştirilmiş ürünlerden biridir.

Rotatif kredi anlaşmaları genelde 1 yıl vadeli olarak yapılır. İşletmeler bu süre boyunca kendisine tanımlı kredi limiti içinde kalmak şartı ile istedikleri zaman kullanabilirler. Kullanıldıktan sonra geri ödemesine kadar geçen süreçte günlük faiz işletilir. Halihazırda KOBİ’ler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Rotatif kredi oldukça kullanışlı bir üründür, fakat kısa vadeli ihtiyaçlar için geliştirilmiş bir ürün olduğu unutulmamalıdır. Rotatif kredi aracılığıyla uzun vadeli ihtiyaçları karşılamak çok maliyetli olacaktır, bu nedenle rotatif kredileri olabildiğince kısa süreli kullanmak gerekir.

Rotatif kredi ürünlerinin vadesi en fazla 12 ay olabilir, bu dönem içerisinde kullanılan kredilerden doğan ana para borcu hemen ödenir, fakat ilgili borç dönemine ilişkin faiz ödemelerinin her üç ayda bir (mart, haziran, eylül ya da aralık aylarında) ödenmesi gerekir. Bu açıdan rotatif kredinin bir cari hesap sözleşmesine de benzediği düşünülebilir.

Borclu Carih Hesap BCH Rotatif Krediler

Borçlu Cari Hesapları‘n, ne kadarlık bir limitle kullanılacağı bankaya ibraz edilen gelirler, bilanço ve mizan gibi ek belgelerin, şirket yapısına ve diğer detaylara bağlı olarak incelenmesiyle farklılık gösterebilir. Mevcut borçlanma limitinin arttırılması için ek teminatlar verilmesi istenebilir.

Borçlu Cari Hesap kullanılmadan önce tıpkı kredi başvurusu yapar gibi bir kereye mahsus olarak bankalar tarafından talep edilecek belgelerin bankaya iletilmesi gerekecektir. İbraz edilen belgelerin banka tarafından incelenmesi sonrasında uygun görülürse banka ticari hesaba bir borçlanma limiti atar ve bu limit uyarınca istenilen zamanda limit içinde kalarak kredi kullanabilirler.

Rotatif Krediler, diğer ticari kredi ürünlerine kıyasla daha maliyetli bir üründür ve günlük olarak faiz işletilir. Acil ve kısa süreli nakit ihtiyaçlar için kullanılması gerekmektedir. Şirketlerin uzun vadeli finansman ihtiyaçları için farklı vadelerde kredi ürünleri tercih etmesi daha sağlıklı olacaktır. Nakit akışındaki dalgalanmalar da stabilizasyon için en son başvurulması gereken yöntemlerdir. Vadesi gecikmiş alacaklar için kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmeyiz. Düzenli nakit akışınız varsa bunun %10’luk bir kısmını aşmadan kullanabilirsiniz. Eğer gün içerisinde nakit giriş-çıkış işlemleri çok fazla olmuyor gelirleri aylık ya da daha sık tahsil edemiyorsanız Borçlu Cari Hesap yerine ticari nitelikteki ihtiyaç kredilerine yönelmeniz size önemli bir maliyet avantajı sağlayabilir.