web statistics

BES stopaj iadem hala neden yatmadı?


Devlet katkısını içeren yeni Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) her ne kadar eski sisteme göre daha makul hale gelmiş olsa da, BES stopaj kesintisi sistemin ilk başladığından bu yana zalimin zulmü misali yıllarca çok katılımcının canını yaktı. Hatta yasal olmayan bir uygulama olduğu mahkemelerce karar verilmiş olmasına rağmen, Maliye Bakanlığı’nca senelerce görmezden gelinerek mağduriyete göz yumuldu.

Bugünkü yazımız “BES stopaj iademi ne zaman alacağım?” diye hala bekleyenleri ilgilendiriyor. En son bir sene önce burada dile getirdiğimizde, BES stopaj iadelerinin başlamasından 10 ay sonra sadece %10’unun ödemesi tamamlanmıştı. Ek kaynak kullanımıyla yıl sonuna kadar bu sürecin tamamlanması hedefleniyordu.

Şubat 2014 itibariyle başvuruda bulunmuş eski katılımcının toplam 420 bin 137 kişiden 325 bin 795 kişiye iadeleri ödenmiş. Toplam ödenen rakam 249 milyon TL civarlarında. Şubat 2014 itibariyle iadesi ödenmeyen 53 bin 653 kişi daha vardı ve Maliye Bakanlığı, işlemlerde belge eksikliği giderilme durumuna göre bunların da ödemelerini tamamlamayı hedefliyordu.

bes stopaj iadesiMaliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, stopaj iadesi için müracaat edenlerden 41 bin 734 kişiye ise ödeme yapılmayacak ve bunun da nedeni ilgili kişilere bildirilecek. İşte son durum bu Görünen o ki, iade için başvuranların yüzde 80’ine ödeme yapılmış. Geriye yüzde 20’lik bir kesim (yaklaşık 53 bin kişi) kalmış, bunların da ödemeleri bu yılın ilk yarısına kadar yapılması planlanıyordu.

Yani BES stopaj iadesi için başvuru yaptınız ve bugüne kadar bir ödeme yapılmadıysa ve size talebinizin neden red edildiğine dair bir gönderi yapılmadıysa, belgelerinizde eksiklik olduğu için işlem tamamlanamıyordur. Bir an önce konuyla ilgili olarak vergi dairesinizle irtibata geçip eksikleriniz öğrenin.