web statistics

Başkasının Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu ne zaman işime yarar?


Kredi Kayıt Bürosu’nun, kişilerin bankacılık sektöründeki kredibilitesini gösterdiği Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu uygulamasından daha önce bahsetmiştik. Findeks.com’a üye olarak size ait bu bilgileri online olarak öğrenebilirsiniz. Ancak Findeks sadece kendi bilgilerinizi değil, üçüncü kişilerin Kredi Notu, Risk Raporu, Çek Raporu gibi bilgilerini de karşı tarafın onayını aldıktan sonra öğrenmenize izin veriyor. Bu yazımızda hangi durumlarda bir başkasının bu bilgilerine ihtiyaç duyabilebileceğinizi anlatmaya çalıştık.

1. Kiracınızı seçerken

Her ev sahibi, kirasını mümkün olan en yüksek tutardan vermek ister. Ancak bunu yaparken kira ödemelerinde de bir aksaklık olmasını istemez. Günümüz tüketim koşullarında eğer Türkiye’de büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız, bu iki durumun optimum dengede olduğu durumla karşılaşmak gittikçe zorlaşıyor.

Yüksek kira geliri olan bir semtte evinizi kiraya verecekseniz, karşı tarafla sözleşme yapmadan önce kendisinden Findeks.com üzerinden alacağı Risk Raporu‘nu sizinle paylaşmasını isteyebilirsiniz.

Bu raporda paylaşılan bilgiler ışığında kişinin bankalara olan ödemelerinde nasıl bir performans gösterdiği hakkında bilgi sahibi olabilir ve kira ödemelerinizin aksayıp aksamayacağı hakkında bir öngörünüü sahibi olabilirsiniz.

2. Evlenirken

Atalarımız iki gönül bir olunca samanlık seyran olur demiş ancak o eskidenmiş. Günümüz hayat mücadelesinde hedeflerinize koşarken evli olmak bir avantaj da olabilir, bir dezavantaj da.

Seçeceğiniz hayat arkadaşınızın tüketim alışkanlıkları ve geçmiş borç ödeme performansı önemlidir. Evlilik kararı aldıktan sonra karşınıza çıkacak zorlukların en azından finansal kısmı hakkında bir tahminde bulunabilmek için, çiftlerin Findeks Kredi Raporu‘nu karşılıklı olarak paylaşmaları ve zamanlama, bütçe vs. gibi konularda bu bilgiler ışığında hazırlık yapmaları faydalı olacaktır.

Yanlış anlaşıma olmasın, raporun sonucuna göre evlenmekten vazgeçin demiyoruz. Ama tarafların finansal durumları ve kredibiliteleri hakkında şeffaf olmaları ve bunun bilincinde hareket etmeleri, hatta gerekirse borçları kapatabilmek için evlilik tarihini ertelemeleri uzun vadede yaşanabilecek bir çok sıkıntıyı önleyecektir.

3. Kefil olurken

kefil olmakArasıra birileri mutlaka “Kredi çekeceğim, benim için kefil olur musun?” diye karşınıza çıkar. Kişiyle olan samimiyetinize bağlı olarak bu teklife nasıl olumsuz yanıt vereceğinizi düşünür durursunuz.

Günümüzde bankadan ek kefalet gelmesi demek, kişinin ya gelir durumunun istediği borç tutarı için yetersiz olduğu ya da kredi / kredi kartı geri ödeme performansında bankanın borcunu ekstra bir güvenceye almak isteyecek kadar aksaklıklar olduğu anlamına gelir.

Kefil olduğunuz borcun ödenmemesi durumunda alacaklı size gidecektir. Siz borcu ödeseniz bile kefalet nedeniyle KKB kaydınız etkilenecektir. Sizden kendisi için kefil olmanızı isteyen biri için borcun ödenmemesi durumunda ödeme sorumluluğunun altına girmekle kalmıyorsunuz, bankalar nezdinde kredi itibarınızı da bu kişinin performansına bağlıyorsunuz. Sırf bu nedenle sizden bu talepte bulunan kişiden Findeks Kredi Notu‘nu alarak sizinle paylaşmasını istemelisiniz.

Bir de kendisi için sizin adınıza kredi çekmenizi isteyenler vardır ki, böyle bir teklifi kabul etmeniz için gerçekten çok iyi bir sebebiniz olmalı. Ama bu başka bir yazı konusu olur.

4. Çek/Senet alırken

Hayatın akışı içinde bir şekilde çek veya senetle işiniz olabiliyor, hele bir de kendi işinizi yapıyorsanız. Özellikle karşılıksız çekte hapis cezası uygulamasına son verilmesi nedeniyle bu tür ödeme araçlarında tahsilat sıkıntısı çok fazla yaşanmaya başladı. İlk defa borç alacak ilişkisi kuracağınız kişilerden, özellikle de alacaklı taraf siz olacaksanız, Findeks Risk Raporu ve Çek Raporu‘nu paylaşmasını talep etmekten çekinmeyin.

5. Ortak iş kurarken

Her beyaz yakalı bir gün kendi işinin patronu olmayı hayal eder. Ticaretle uğraşmak, ticaret erbabları için bile zor bir zanaat. Çeşitli nedenlerle teşebbüsünüzü bir ortakla açmak durumundaysınız, tıpkı yukarıda verdiğimiz evlilik örneğinde olduğu gibi tamamen benzer sebeblerle ortaklığın taraflarının Findeks Risk Raporu bilgilerini karşılıklı olarak paylaşmaları herkesin yararına olacaktır. Ticarette büyümek için kredi kullanmanız gerekebilir, bu konuda ortaklardan birinin olumsuz performansı finansal planlarınızı çok şiddetli etkileyebilir. İşte buna hazır olmak için bile bu bilgilerin müstakbel ortakların arasında paylaşılması gerekir.

“Başkasının Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu ne zaman işime yarar?” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.