web statistics

Finansbank Otomatik Hesap özelliğini sonlandırıyor


Finansbank’ta otomatik fatura ödemeleri olan tüketiciler için önemli bir haberimiz var. Finansbank vadesiz hesaplar için sunduğu Otomatik Hesap uygulamasını 30 Haziran tarihine kadar sonlandıracağını açıkladı.

Bu uygulama değişikliğinin hangi müşterileri, nasıl etkileyeceğini değerlendirmeden önce dilerseniz Finansbank Otomatik Hesap nedir hatırlayalım.

Otomatik Hesap nedir ?

Otomatik Hesap (OH) vadesiz hesaplara tanımlanan bir özellik. Bu hesaplarda boşta kalan bakiye bir alt sınıra kadar günün belli saatlerinde otomatik olarak B tipi likit fon alınarak değerlendirilir. Bu hesaplarda tanımlı elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi fatura ya da kredi kartı otomatik ödemeler varsa, günü geldiğinde fonda bulunan bakiyeyi bozarak otomatik olarak yapar.

Hesabınızda yeterli bakiye bulunması durumunda standart mevduat faizinden biraz fedakarlık etmeniz durumunda, fiziksel şubeye gitmeden veya internet şubesine giriş yapmadan ödeme yükümlülüklerinizin yerine getirilmesine imkan veren bir hizmetti. Bu hesabın ilk örneği Garanti Bankası’nın Elma Hesabı’ydı.

Otomatik Hesap özelliği kalkıyor

Finansbank’ta, Haziran sonu itibariyle Otomatik Hesap tanımlı vadesiz hesaplarda otomatik fon alım satımı artık yapılmayacak. Günü gelen bir kredi kartı ödemeniz veya faturanız varsa hesabınıza girip fon bozdurmazsanız ilgili ödemeniz gerçekleşmeyecek. Bunun sonucunda hesabınızda paranız bulunsa dahi, kredi kartınız ödenmediği için gecikmeye girebilir, buna istinaden KKB kayıtlarına negatif bir ödeme performansı kaydı açılabilir. Faturanız ödenmezse, gecikme faizinin yanı sıra aldığınız abonelik servisinin kesilmesi bile söz konusu olabilir.

Finansbank’ın OH için önerdiği alternatif Çift Sarılı Hesap

finansbank-cift-sarili-hesap
Finansbank konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede çözüm için ING Bank’ın Turuncu hesabının hesap işletim ücretli versiyonu olan Çift Sarılı Hesap‘ı öneriyor. Otomatik Hesap’ta günlük olarak nemalandırılmayan kısım 200 ila 300 TL arasında bir tutarken, Çift Sarılı hesap’ta nemalandırılmayan tutar minimum 1000 TL. Aylık 1500 TL otomatik ödemeleriyle ilişkili olarak para tutan bir müşterinin, bankanın önerdiği gibi Çift Sarılı Hesap’a geçmesi durumunda, 30 günlük standart mevduat faizinin neredeyse iki katı orana sahip Çift Sarılı Hesap’ında bunun sadece 500 TL’sini nemalandırması mümkün olacak. Banka, Otomatik Hesap’ta değerlendirme imkanı bulduğu hesap başına ortalama 300 TL bakiyeyi en az üç katına çıkarmış oluyor.

Otomatik Hesap sahiplerinin Haziran sonuna kadar bir aksiyon almaları şart

Kısaca özetlemek gerekirse, Finansbank Otomatik Hesap sahiplerinin otomatik ödeme talimatı olsa dahi Çift Sarılı Hesabı yoksa, Haziran sonrası fatura talimatlarının otomatik ödeme kısmı işlevini yitirecek ve bunun sonuçlarına katlanmaları gerekecek.

Otomatik Hesap için fatura ödemelerine yönelik Finansbank içi alternatifler neler?

Halihazırda Finansbank kredi kartınız varsa, faturalarınız için otomatik ödeme talimatlarının tamamını kredi kartından verebilirsiniz. Ayda bir kere son ödeme tarihinde kredi kartınıza hesabınızdan fon bozup ödeyebilirsiniz. Finanbank nezdinde bir kredili mevduat hesabı (KMH) açtırıp, burada fatura ödemelerine ortalama bir bakiye bıraktıktan sonra, ödemelerinizin bu bakiyeyi aşması durumunda KMH limitini kullanabilirsiniz. KMH faizlerine gelen son faiz sınırlaması ile aylık KMH maliyetleri oldukça düştü.

Otomatik Hesap’ın Finansbank Dışı Alternatifleri neler?

Finansbank OH’la aynı prensipte çalışan bir çok bankada benzer ürünler var. Garanti Bankası Elma Hesabı, Yapı Kredi Çalışan Hesap, Akbank Nar Hesabı bunlardan birkaçı.

Bunun yanı sıra Finansbank içi çözümlerde bahsettiğimiz KMH’lı otomatik ödeme hesap çözümüne benzer, ING Bank’ın Günlük Paket uygulaması var. Günlük Paket kullanırsanız KMH tanımlanıyor; EFT/Havale ücreti, kart aidatı, hesap işletim ücreti alınmıyor ve aylık 500 TL’yi aşan fatura ödemelerinin %2’si bonus olarak kredi kartına yatırılıyor.

Finansbank’ın bu konuda ilk banka ama arkasından gelecek olanlar var

Bankacılık sektöründe karlılık büyük motivasyon, öte yandan sektöre getirilen regülasyonlar bu konuda bankalarını karlarını muhafaza etmeye yönelik çalışmalar yapmaya sevk ediyor. Çok yakında faturaların otomatik ödenmesi için otomatik fon alım satımı yapan hesap özellikleri tarihe karışabilir. Özellikle üzerinde karlılık baskısı olan yabancı yatırımcıların hakim olduğu orta ölçekli bankalar, Otomatik fatura ödemelerinde mevduat bakiyesini arttırmaya ve KMH gibi alternatiflere yönlendirmek için benzer ürünlerini sonlandırmayı seçebilirler.