web statistics

Finansbank Çift Sarılı Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…


ING Bank’ın uruncu Hesap’la öncülük ettiği, sonrasında TEB’in Marifetli Hesap’la rekabete ortak olduğu birikim hesabı furyasına Finansbank da katıldı. Çift Sarılı Hesap ismiyle vadeli hesaba alternatif olarak sunulan ürünle Finansbank müşterilerine avantajlı faiz oranlarıyla bikirim yapma imkanı sunuyor.

Çift Sarılı Hesap’ın özellikleri

Turuncu Hesap ve Marifetli Hesap incelemelerimizde birikim hesaplarının genel özelliklerinden bahsetmiştik. Benzer özelliklerden bahsedip sizleri sıkmamak adına bu yazımızda Finansbank Çift Sarılı Hesap‘ı diğerlerinden ayıran farklılıklar üzerinde duracağız:

# Günlük olarak faiz kazandıran Finansbank Çift Sarılı Hesap’taki hoşgeldin faizi yüzde 12. Rakip bankalarınkinden daha yüksek olan bu oran 90 gün boyunca uygulanıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var, hoşgeldin faizi sadece hesapta 10 bin ve 150 bin TL/USD/EUR arası bakiye bulunan günler için geçerli. Faiz oranı döviz cinsine göre farklılık gösteriyor. Hoşgeldin faizi sonrası uygulanacak ana faiz oranı ise henüz belirlenmemiş.

Finansbank Cift Sarili Hesap# Çift Sarılı Hesap vadesiz ve vadeli hesabın bir bileşimi olarak tanımlanmış. Vadesiz hesaplarda olduğu gibi fatura ödemelerinizi yapabilir, Otomatik Fatura Ödeme talimatı ve düzenli ödeme talimatı verebilir, hesabınıza KMH limiti tanımlatabiliyorsunuz. Bu kullanım özellikleriyle birikimi takip etmek zor olduğundan, Çift Sarılı Hesap bir birikim hesabından çok karma bir hesap olarak işlev görüyor.

# Çift Sarılı Hesap’tan yapılan para transferlerinden ücret alınıyor. Ayrıca rakip bankaların ürünlerinde olmayan hesap işletim ücreti Finansbank’ın ürününde ne yazıkki mevcut.

# Hesabınızın faiz getirisi kazanabilmesi için bakiyenizin belirlediğiniz alt limitin üzerinde olması gerekiyor. Standart alt limit tutarı 500 TL/EUR/USD.

Turuncu, Marifetli, Çift Sarılı Hesap karşılaştırması

Çift Sarılı Hesap’la beraber tercih edilebilecek birikim hesabı sayısı 3’e yükseldi. Tercih yapmanıza yardımcı olmak için bu hesapları temel özelliklerini baz alarak aşağıdaki tabloda karşılaştırdık :

 

ING
Turuncu Hesap

TEB Marifetli Hesap

Finansbank Çift
Sarılı Hesap

Hoşgeldin faizi süresi

30 gün

30 gün

90 gün

Hoşgeldin faizi (TL)

%11

%11.50

%12

Hoşgeldin faizi
sonrası asıl faiz (TL)

%10

%10.50

belli değil

Farklı faiz
uygulamaları (TL)

%9

%7

# 500-10.000 arası
%8
# 150.000-500.000 arası %10 (özel fiyatlama alınabiliyor
# 500.000 ve üstü %7.5

Avantajlı faiz dilimi

0-100.000 TL

1000-35.000 TL

10.000-150.000 TL

Para cinsi

TL

TL/Dolar/Euro

TL/Dolar/Euro

Hesap açılışı için alt
limit

yok

yok

yok

Faiz kazanmak için alt
limit

yok

1000 TL

500 TL

Hesap işletim ücreti

yok

yok

Aylık 6 TL

EFT&Havale ücreti

İnternet ve Telefon
şubesinde yok

yok

var

Müşteri türü

Bireysel

Bireysel

Bireysel/Tüzel

Talimatlı otomatik
birikim

yok

var

yok

Fatura ve düzenli
ödemeler

yok

yok

var

* Faiz oranları 20 Şubat 2012 tarihi itibariyledir.

Hangi bikirim hesabını tercih etmeliyim ?

Finansbank 30 gün yerine 90 gün süren yüksek tanışma faizi oranıyla bir adım öne çıkıyor gibi görünüyor. Ancak hesap işletim ücreti ve EFT/Havale ücretleri gibi maliyetleri göz önüne almanız gerekiyor (15.000 TL’si olan bir müşteri 500 TL’sini vadesizde bırakıp 14.500 TL üzerinden faiz alacaktır. Ayrıca aylık 6 TL hesap işletim ücreti ödendiği ve internetten ayda 2.5 TL’ye 2 EFT yapıldığı düşünülürse, verilen %12 faiz oranı yıllıkta %10.71’e denk geliyor). Ayrıca hoşgeldin faizinin geçerli olduğu 10.000’lik alt limit de oldukça yüksek bir tutar. Bu tutarın altındaki birikimleri neredeyse hiçbir maliyet ödemeden Turuncu veya Marifetli Hesap’ın hoşgeldin faizinde değerlendirmek daha mantıklı.

Ancak üst limit söz konusu olduğunda Finansbank Çift Sarılı Hesap’taki avantajlı faiz oranı 150.000 TL’ye kadar geçerli. Bu tutar Finansbank’ın en yakın rakibi ING’nin Turuncu Hesap için belirlediği 100.000 TL’lik üst sınırdan yüzde 50 daha yüksek. Tanışma faizinin 90 gün boyunca sürdüğünü düşünürsek, birikime konu olan tutar bu kadar yüksek olduğunda Finansbank’taki getiri çok daha fazla olacaktır.

Birikim yapmak için disiplin şarttır. Aynen bir vadesiz hesapta olduğu gibi, Çift Sarılı Hesap’tan düzenli fatura ödemesi yapmak veya ATM’den istediğiniz her an para çekebilmek, bu birikim disiplinini kazanmanıza engel olabilir. Üstelik Çift Sarılı Hesap’a kredili mevduat hesabı özelliği de verebiliyorsunuz. Yani eksi bakiye olmanız durumunda bile hesabınızdan faiz cezası ödemek koşuluyla işlem yapabiliyorsunuz. Bilinçsiz bir kullanıcının birikim yapayım derken borca girmesi oldukça olası görünüyor.

Turuncu Hesap ve Çift Sarılı Hesap’a vadesiz hesaptan veya kredi kartından talimat vererek düzenli birikim yapma imkanı yok. TEB Marifetli Hesap ise talimat vererek birikim yapmanıza imkan tanıyor.

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi her 3 hesap da farklı özellikler içeriyor. Dolayısıyla hangi hesap daha avantajlı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, “hangisi ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılıyorsa o“dur. Bilinçli bir tüketicinin yapması gereken, her bankacılık ürününde olduğu gibi başvuru yapmadan önce bankayı ve ürünlerini çok iyi tanımaktır.

“Finansbank Çift Sarılı Hesap Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 4 yorum

  1. eskiden olsaymışsınız keşke.Uyanık olan bankadan da daha uyanık sayfalar bulmak harika.Ellerinize sağlık.

  2. Çok aydınlık bir yazı olmuş ancak onlar bir ton reklamla süslüyorlar bizse böyle açıklamaları araştırarak buluyoruz.Şeytan ayrıntıda gizli.

    150 Bini olan adamlar için bu işler

  3. ÇOK GÜZEL AÇIKLAMA YAPMIŞSINIZ EMEĞİNİZE TEŞEKKÜRLER BENCE BU KONUYA YAVAŞ YAVAŞ BÜTÜN BANKALR GİRMEK ZORUNDA KALICAK BU DURUMUN ÇOK İYİ VE AVANTAJLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

Yorumlar kapalı.