web statistics

Mastercard Provus’u satın aldı, şimdi ne olacak?


İlk kez Webrazzi’den duyduğumuz habere göre Provus, uluslararası ödeme sistemleri devi Mastercard tarafından satın alındı.

Provus, banka bağımsız olarak kredi kartı basım ve operasyon altyapısı hizmetleri sunan, sadece Türkiye’nin değil, bulunduğu coğrafyanın da önemli bir oyuncusu. 2001 yılında kurulan bir şirket olduğunu düşünürseniz, 12 yıl içinde dünyanın en büyük ödeme sistemleri şirketlerinden biri olan Mastercard tarafından satın alınması büyük başarı.

Provus’un bankalar, telekominikasyon, parekende sektöründe hizmet verdiği bir çok firma bulunuyor. Bu firmalara sadakat programları, ödeme sistemleri, issuer ve acquirer çözümleri ön ödemeli kart çözümleri ve ATM operasyon hizmetleri sunmakta. Genel Müdür Tunç Daşar, Garanti Ödeme Sistemleri’ndeki genel müdür yardımcılığı görevini bıraktıktan sonra geldiği günden bu yana şirketin katettiği mesafede CEO olarak önemli bir rol sahibi. Provus’un %70 hissesi bu satın alma öncesine Türkiye’nin en başarılı özel girişim sermayesi kuruluşlarından olan Türkven‘e aitti.

mastercard provusu satin aldiMastercard ise Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney‘in göreve geldiği 2010 yılında bu yana özellikle Türkiye bankalarına ve ödeme sistemleri çözümlerine büyük yatırımlar yaptı. Provus satın alması, bu açıdan Mastercard için stratejik önem taşıyor, çünkü Mete Güney’in bölgesine kredi kartı operasyon (provizyon, basım, takas, üye işyeri vb.) ayağında büyük bir atılım yapmasına imkan sağlayacak. Mastercard’ın bu güne kadar katettiği mesafeyi cüzdanınızda yer alan Mastercard logolu kartlardan anlayabilirsiniz.

Bu satın alma Turkcell Mobil Cüzdan için de bir fırsat olabilir. Yazılarımızı takip edenler bilecektir, Mastercard aynı zamanda Turkcell Mobil Cüzdan projesinin ortaklarından biri. Projenin gelişmesinde en büyük engel olarak gözüken BKM ile entegrasyon bacağında, bir Mastercard şirketi olan Provus geciken projede önemli bir sıçrama yapmaya imkan verebilir.