web statistics

Kredi sicili sorunlu olanlar için bloke teminatlı kredi kartları


Ülkemizde, kredi ve kredi kartı sorunları nedeniyle hakkında idari veya kanuni takip başlatılmış, ancak sonrasında borçlarını kapatmasına rağmen yeni kredi kartı başvurusu onaylanmayan tüketici sayısı gittikçe artıyor. Bunlara bir de kredi kartı borçlarını eşit taksitlerle yapılandırmak suretiyle kartı kapatılanları eklediğinizde, bu sayı bankacılık sistemi tarafından kredi politikaları nedeniyle dışlanan milyonlarca kişiyi buluyor.

Bu milyonların hatırı sayılır bir kısmı, yaşadıkları sebebiyle (bir musibet bin nasihatten iyidir) rehabilite olmuş olarak kendilerine yeni bir şans verilmesini bekliyorlar. Bugün bahsedeceğimiz bloke teminatlı kredi kartları, çok yaygın olarak kullanılmasa da Türk bankaları tarafından kullanılan ve bu tür tüketiciler için fırsat olacağına inandığımız bir çözüm.

Bloke teminatlı kredi kartı nedir?

Bloke teminatlı kredi kartı aslında normal bir kredi kartıdır. Bir limiti, kart ücreti, taksitli alışveriş ve puan kazandırma özelliği vardır. Herhangi bir kredi kartından farkı yoktur. Buradaki fark, bankanın müşterisi ile kuracağı borç alacak ilişkisini mevduat blokesi ile güvence altına almasıdır.

Bloke teminatlı kredi kartı nasıl çalışır?

Müşteri bir vadeli mevduat hesabı açar (bankanın talebine göre bu vade 1 yıla kadar uzayabilir). Banka bu mevduata bir bloke koyar, yani vade sonunda faiz anaparaya eklenir ve vade yenilenir, ancak mevduat sahibi bu parayı çekemez. Bunun karşılığında da banka bu müşteriye vadeli mevduatta bulundurduğu tutarın yarısı ile tamamını aşmayacak tutarda limitli bir kredi kartı tahsis eder. Kredi kartı ile ilgili ödemeleri aksatmadığınız sürece, hem paranız vadeli mevduatta değerlenmeye devam eder, hem de kredi kartınızı kullanmaya devam edersiniz. Bu kredi kartı normal bir kredi kartı gibi Kredi Kayıt Bürosu ve Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi veritabanlarında da görüneceği için, ödemelerinizde bir aksamaya sebebiyet vermediğiniz sürece kredi sicilinizde olumlu bir etki yaratacaktır.

Bloke teminatlı kredi kartına nasıl başvurulur?

bloke teminatli kredi kartiBloke teminatlı kredi kartlarına internetten veya cep telefonu ile başvurmak ne yazıkki mümkün değil. Bunun için bir banka şubesine gidip şahsen başvurmanız gerekiyor. Öncelikle bir vadeli mevduat hesabı açtırmanız isteneceğinden, halihazırda mevduat ilişkiniz bulunan bir banka ile ilerlemeniz, şube personelinin sizi önceden tanımış olması nedeniyle avantajlı olacaktır. Şubeye ne istediğinizi bilerek gitmeniz gerekir, zira bu uygulama çok yaygın değildir. Konuştuğunuz müşteri temsilcisi, tecrübesine bağlı olarak böyle bir uygulamadan haberdar bile olmayabilir. Öte yandan şubelerin mevduat ve kart satma hedefleri olması nedeniyle, istikrarlı bir mevduat müşterisi (aynı zamanda kredi kartı müşterisi) sahibi olmak da cazip gelecektir.

Bloke teminatlı kredi kartının dezavantajları

Öte yandan vadeli mevduat faiz oranı için çok fazla pazarlık etme şansınız olmaz. Tabela faiz oranı ile ilerleyebilirseniz kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Banka veya şube personeli sizi daha önceden tanıyor olsa bile, ilk aşamada kredi kartınızın limiti, vadeli mevduattaki paranızdan daha düşük olabilir. Kart aidatı yansıtıldığında alternatifi olmadığı için itiraz etme şansınız da fazla olmayacaktır. Kredi kartının limiti blokeli vadeli mevduat tutarına bağlı olacağından, özellikle uzun vadeli taksitli alışverişlerden kaçınmanız gerekebilir, zira ödenmemiş ileriye yönelik taksitler, kredi kartınızın limitini işgal edip kullanılabilir limitinizi sınırlayacaktır.

Hangi bankalara başvurmalı?

Araştırmalarımıza göre Garanti Bankası‘nın böyle bir hizmeti var, ama yukarıda da belirttiğimiz gibi şubeden şahsen başvurmanız gerekiyor. Hemen her banka bu hizmeti verecektir, ancak mevduat hedefleri olan, orta ölçekli bankaların şubeleri bu çözüme daha yakın duracaklardır.

“Kredi sicili sorunlu olanlar için bloke teminatlı kredi kartları” üzerine bir yorum

  1. Hocam ben 2010 yilindan kredi kartindan dolayi takibe dustum sonra hepsini toptan odeyip kapattim uzerinden besyil gecti sicilim sifirlandi ancak puanim da okusturulamiyor yani sifir kredi karti alamiyorum ne yapmaliyim

Yorumlar kapalı.