web statistics

iGaranti, Android hamlesiyle hedefine ulaşabilecek mi?


Yeni nesil internet bankacılığının öne çıkan markalarından iGaranti, uzun sayılabilecek bir bekleme süresinin ardından Android markette de yerini aldı.

“Uzun sayılabilecek” diyoruz çünkü, iGaranti hizmetininin Garanti cep şubeye tercih ettiren en önemli özelliği EFT ve havale gibi para transferlerinin yılbaşına kadar ücretsiz olması. Bu ücretler konusunda hassas Garanti müşterileri, eğer iOS (Apple iPhone, iPod touch, iPad) tabanlı bir akıllı telefon veya tablet kullanmıyorlarsa, ücretsiz para transferi gerçekleştiremiyorlardı. iGaranti uygulamasının Android markette yerini alması için 5 aya yakın bir süre geçmiş olması oldukça sıkıntı yarattı.

iGaranti nedir?

Mayıs ayından bu yana iGaranti iOS uygulamasını kullanan biri olarak bu sorunun yanıtını tam olarak vermem maalesef mümkün olmadı. Şahsi kullanıcı deneyimimden yola çıkarsak, iGaranti bir sosyal mobil bankacılık uygulaması.

Kişisel finans unsurlarına destek veren uygulama içinde minik uygulamalar bulunuyor. Kullanım amacınıza göre mobil bankacılık uygulamalarını modül modül uygulamanıza yüklüyor ve aktif hale getiriyorsunuz. Yani uygulamayı kişiselleştiriyorsunuz.

Para Durumu, Akıllı Fırsatlar, Akıllı Teklifler, iGaranti Sosyal Ağım, Hesaplarım, Para Transferleri, iCüzdan mevcut modüllerden bizim kullandıklarımız:

Para Durumu: Hesap ve kartlarınıza tanımlı bekleyen ödemelerden planlanan (tanımlı) birikimlerden sonra kalan tutarın grafik ve tutar olarak olarak gösterildiği uygulama, düzenli / düzensiz, hedefli, birikim amaçlı tanım yapmanıza imkan veriyor.

igaranti

Akıllı Fırsatlar: Doğuş Grubu şirketleri, Garanti Bankası iş ortakları ve üye işyerleri tarafından iGaranti müşterilerine sunulan fırsatlara ulaşabileceğiniz bu modülde, iGaranti müşterisi olarak tanımlı Garanti kredi kartlarınıza çeşitli indirim imkanları sunuyor.

Akıllı Teklifler: Yine iGaranti kullanan müşterilere özel çeşitli indirimler ve avantajlar içeren, bankacılık (kredi, mevduat, birikim vb) ürünleri hakkında bilgi veriyor.

iGaranti Sosyal Ağım: Adres defterinizde yer alan ve finansal işlemler gerçekleştirdiğiniz arkadaşlarınıza ait kayıtları gösteriyor. Bu bir cepbank kaydı, kayıtlı EFT, havale veya otomatik fatura ödeme kaydı bile olabilir.

iCüzdan: Bu da yeni eklenen yeni bir özellik. İlk bakışta BKM express gibi bir mobil cüzdan çözümü olarak dikkatimizi çekti. Acaba “BKM Express’e rakip olabilir mi?” diye kafamızda soru işareti uyandırmış olsa da, mevcut durumda işlevsellik olarak BKM Express’e rakip olmaktan çok uzakta.

Şu an için tanımlı Garanti Bankası kartlarında normal internet şubesi üzerinden yapabileceğiniz işlemleri yapmanıza imkan veriyor (nakit avans, borç ödeme, ödül aktarımı vb.). Garanti içerisinde bir birikim hesabı olması durumunda yine bu bölümden harcadıkça biriktiren tanımı yapmanıza imkan veriyor. Başka banka ve kredi kartlarını da çok kolay tanımlamaya imkan verirken sonrasında ise bu kartlara ödeme yapmak mümkün oluyor. Bir nevi “hangi kartı kullanırsanız kullanın paranızı bizde değerlendirelim” yaklaşımı hissettiriyor. iCüzdan kullanarak online alışveriş yapma imkanı bulunmuyor.

Birikimlerim: Arzu eden müşterilere istedikleri zaman para çekip, istedikleri zaman yatırabilecekleri bir birikim hesabı açmasına imkan veriyor. Bir birikim hesabı tanımladıktan sonra “Harcadıkça Biriktiren” özelliği ile kredi kartı harcamalarınız üzerinden her ay belirlediğiniz oranda birikimi, Gelecek Hesabı veya Hedefli Biriktiren Hesabı’nda değerlendirmek mümkün. Bireysel emeklilik gibi %25 devlet katkısı avantajı yok ama aynı zamanda yönetim gideri kesintisi, birikim getirisi üzerinden yüksek stopaj kesintisi gibi erken çıkma durumunda kayba uğrama durumu söz konusu değil.

iGaranti kullanmalı mıyım?

iGaranti şu ana kadar yaşadığımız kullanıcı tecrübesinden söyleyebileceğimiz kadarıyla çok şık ve sık kullanılan fonksiyonlara göre kişiselleştirme imkanı sunan bir mobil bankacılık uygulaması. İlk bakışta biraz karmaşık geliyor ancak kişiselleştirme imkanı ile bu konudaki olası sıkıntıları hemen kaldırmak mümkün. Birikim hesabını mobile taşıması en önemli artısı.

Genel olarak mobil bankacılık uygulamaları arasında en büyük potansiyeli taşıyan ve gelecekte duyabileceğiniz ihtiyaçlarınızın karşılanması için büyük vaatlerde bulunuyor. “Ücretsiz havale ve EFT imkanı olmasa bu kadar janjanlı bir mobil bankacılık tercih eder miydik” diye kendimize sorduğumuzda yanıt “hayır” oluyor.

Parasal işlemler olduğunda kişisel bilgilerin güvenliğinin öneminin giderek arttığı sosyal medya dünyasında finansal işlemlerimde sosyal platform etkileşimi isteyeceğimi de hiç zannetmiyorum. Zaten devlet her türlü bankacılık işlemimi, yeni mobil pos yazar kasa uygulamasıyla alışveriş tercihlerimize kadar takip ediyor. Sosyal ağlar eksik kalsa da olur. Garanti’de tanımlı otomatik ödemelerim olmasa Enpara.com mobil uygulamasıyla hiç sosyalleşmeden parasal işlemlerimi gerçekleştirip mutlu mesut yaşardım.