web statistics

Kredi kartından taksidi alın, geriye ne kalır ki?


Kredi kartı yıllık aidatları hiç şüphesiz tüketicilerin en çok şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Gerileyen faiz oranlarına rağmen her yıl bir öncekine göre daha fazla kar açıklamaya devam bankalar, bu performanslarını üzerinde daha az regülasyon bulunan KMH gibi ürünler ve tüketicilere yansıttıkları masraf, kesinti ve komisyonlara konsantre olmalarına borçlular. Ancak yaklaşan seçimler ve artan kamuoyu baskısı nedeniyle, bankaların müşterilerine uyguladıkları ücret ve komisyonlarda BDDK motivasyonlu bir geri adım atması en azında kredi kartı aidatları konusunda kaçınılmaz oldu.

Geri adım dedik ama durum aslında biraz şaibeli… Bankalar kredi kartı yıllık aidatından vazgeçmeye razı oldular ancak bunu yaparken kartlardan taksit ve puan özelliklerini çekiyorlar. Yani bundan sonra kredi kart aidatı ödemek istemeyen tüketiciler bu amaçla geliştirilmiş aidatsız taksit ve puan kazanma özelliği kaldırılmış veya sınırlı kartlar kullanmak zorunda kalacaklar. Garanti’nin Flexi’si, Finansbank’ın Fix Card’ı, Akbank’ın Free Card’ı ve son olarak HSBC’nin Concept kartı bu stratejiye uygun olarak tüketicilere sunulmuş ilk örnekler. Diğer bankalar da benzer ürünlerle pek yakında karşımıza çıkacaklar, bizden söylemesi.

Kredi kartları hakkında tüketicilerin nabzını tutan tüm araştırmalara baktığımızda kredi kartlarının taksit ve puan özellikleri, en çok beğenilen ve tercih edilen özellikler olarak yıllardır liderliği kimselere bırakmıyor. Bankalar da kendilerine gelen talepleri değerlendirirken, yıllardır istikarlı olarak tüm araştırmalarda gönüllü olarak verdiğimiz yanıtlardan faydalanmışlar.  Bankaların bu manevrası ortalama bir kart sahibinin kolay kolay taksitten vazgeçemeyeceği, bunun için aidata veya ücretli taksitli işleme razı geleceği varsayımına dayanıyor.  Genel kart kullanıcısı profiline incelediğimizde bu varsayımın çok yanlış olmadığını düşünüyoruz.  Büyük resme bu şekilde bakıldığında bu gelişmenin bankalar açısından bir geri adım, tüketici açısından ise bir zafer olarak değerlendirilmesi mümkün değil.

aidatsiz kredi kartiÖte yandan unutulmaması gereken önemli bir gerçek var; ülkemizdeki bankaların hemen hepsinin agresif denebilecek kart sayısı ve ciro hedefi var. Ciro hedeflerinde de geleceğe yönelik taksitli işlemler önemli bir pay tutuyor. Yani yıllık aidat istenmeyen ve yüksek limiti olan kartları iptal ettirmek, tüketicinin elinde hala önemli bir koz olarak duruyor.

Bunun yanı sıra sizin için taksit önemliyse, sahip olunan gold veya platinum kartları iptal edip yüksek limitli klasik kartlar üzerinden daha az aidat ödeyerek taksitli alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartında puan kazanacağım veya taksit yapacağım diye yüksek aidatlı kartları kullanmanız diye bir şey söz konusu değil.

“Hiç taksitli alışveriş işine girmem, gerektiğinde taksit için tüketici finansman kredisi veya ihtiyaç kredisi kullanırım” diyenler kartlı alışveriş için ön ödemeli kartları kullanabilirler. Ancak bankaların henüz olmasa bile, yakın gelecekte ön ödemeli kartlara yönelik bazı yaratıcı maliyetlerle ortaya çıkabileceğinin de farkında olmanızda fayda var.