web statistics

Tasarruf düşmanı bu 6 harcamadan uzak durun


Daha önce birçok defa, tasarrufun mevcut harcamalarınızda ihtiyaçlarınızı karşılayacak daha ucuz alternatiflere yönelerek ve gerçekte size faydası olmayan harcamalarınızdan vazgeçmek olduğunu anlatmaya çalıştık. 2013’te tasarruf en çok altı çizilen kişisel finans başlıklarından olacak. Biz de bugünkü yazımızda size tasarruf etmenize yardımcı olacak kaçınmanız gereken bazı harcamalara örnekler vermek istiyoruz.

Janjanlı spor salonu üyelikleri

Harcamalarınızda tasarruf etmek gibi bir hedefiniz varsa, öncelikli olarak kaçınmanız gereken kalemlerden birisi yıllık üyelik öneren janjanlı spor salonları olmalıdır. Eğer hayatınız boyunca düzenli olarak 6 aydan fazla spor yapmadıysanız, bu tür üyelikler teklif eden salonlara katılmanız paranızı sokağa atmakla eş değerdir. Haftada en az 2 defa spora gitmeyecekseniz, söz konusu spor salonu iş yerinize veya evinize yürüyüş mesafesinde değilse veya sabah 05:30’da yataktan kalkamıyorsanız, böyle bir spor üyeliğinin size değil, ancak size satışı yapan kişiye ve spor salonuna faydası olacaktır. Spor salonu üyeliği istatistiklerine bakıldığında, bu salonlar tarafından teklif edilen ücretleri ödeyip, parasının karşılığını alabilen tüketiciler toplam üyelerin sadece %3’üne denk geliyor.

Anti bakteriyel özellikli ürünler

Hijyen medeni bir insanın hayatında olmazsa olmazıdır. Ancak anti bakteriyel özellikli ürünler, tüketicilerin aynı tip ürünler için daha fazla ödemesi için bulunmuş yöntemden fazlası değildir. Gerçek hayatta kişisel hijyeninize önem veren bir insansanız, temizlik sırasında geleneksel arap sabunu kullanmak yerine anti bakteriyel bir temizlik ürünü kullanmanın size ve sizle beraber yaşayanlara hiç bir faydası olmayacaktır. Eğer hayatınızı yüzde yüz steril bir ortamda yaşayarak sürdürmeniz gerekmiyorsa, bu tür ürünlere yatırdığınız ekstra bedelin size ölçülebilir bir dönüşü olmayacağını da bilmeniz gerekir. Üstelik düzenli olarak anti bakteriyel ürünler kullanılması durumunda sağlığınızın da tehlikeye girmesi mümkündür, zira her bakteri zararlı değildir. Hatta sağlıklı bir insanın yaşamında bakteriler ile temas da gereklidir.

Pahalı akıllı telefon sahipliği

iphone 5 platinumAkıllı telefonların satışları gerek dünyada, gerekse ülkemizde her geçen gün artıyor. Akıllı telefonlar çoğunlukla hem gereksiz pahalı, hem de tüketicilere ek maliyetler getiren ürünlerdir. Eğer günlük hayatınızda telefonu konuşmak ve mesaj göndermek için kullanıyorsanız, akıllı telefona ihtiyacınız yok demektir. Resim çekmek, internet ve email gibi özellikleri sık kullanıyorsanız, minimum gereksinimlerinizi karşılayan hesaplı alternatiflere yönelebilirniz. Akıllı telefonun yukarıda bahsettiğimiz özelliklerini kullanarak para kazanıyor veya geçinizi sağlıyorsanız, en mantıklısı o zaman cihazı size para ödeyen kişi veya kurumun temin etmesi olacaktır.

Çocuk ve bebek ürünleri

Sağlık ve çocuklarla ilgili harcamalarda tasarruf odaklı bir yaklaşım çok büyük irade istiyor. Her şeyin en iyisine layık olduğunu düşündüğümüz çocuklarımız için birçok gereksiz harcama yapıyoruz. Çocuklara, özellikle de bebeklere yönelik ürün ve hizmetlerin aşırı yüksek fiyatlanmasının sebebi de sektörün ebeveynlerin bu zayıf yanlarını iyi çözmüş olmasından kaynaklanıyor.

Dünyanın en zeki ve başarılı insanları olmasını hayal ettiğimiz bu küçük insanların potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için bir sürü saçma sapan harcamalar (cd’ler, oyunlar, oyuncaklar, kıyafetler, pedagoglar vs) yapıyoruz. Halbuki bilimsel çalışmalara göre çocuğun potansiyelinde zirveyi yakalamak için en büyük katkıyı anne babasıyla beraber geçirdiği kesintisiz ve olabildiğince fazla zaman geçirmek sağlıyor. Ona en iyi oyuncakları, kıyafetleri, okulları sağlamak için çok çalışıyor ama size en çok ihtiyacı olduğu dönemlerde onunla vakit geçirmek yerine çalışmak zorunda kalıyorsanız, eve geldiğinizde yorgunluktan veya çocuğunuz yatmış olduğu için hayatında neler olup bittiğini onun ağzından öğrenemiyorsanız, yalnız paranızı değil hayatınızı da sokağa atıyorsunuz demektir. Unutmayın, her şeyin en iyisini sağlamaya çalışmak yerine ihtiyacı olanı sağlayarak en verimli şekilde kullanmasını öğretebilmek, hayatta ona daha fazla yardımcı olacaktır.

Özel tasarımlı kıyafetler ve eşyalar

Çocuklardan bahsetmişken kadınlardan bahsetmemek olmaz. İstatistiklere göre ortalama bir kadın hiç kullanmadığı en az 22 parça kıyafet veya aksesuara sahip. Eğitim durumu ve ekonomik özgürlüğü arttıkça bu rakam çok daha artıyor. Mutfak eşyalarında da aynı durum söz konusu. Erkekler için örnek vermek gerekirse, topu topu 4 kere kullanılmış ancak zamanında hatırı sayılır bir meblağ ödenmiş darbeli matkap setlerinden bahsetmek mümkün. Cinsiyet bağımsız olarak düşünürsek, bir kıyafet veya eşyanın üzerinizde veya hayatınızda çok güzel bir etki yaratacağına ikna olmanız, ona ihtiyacınız olduğu ve almanız gerektiği anlamına gelmez. Halihazırda aynı renkte veya amaca yönelik bir kıyafet veya ürüne sahipseniz ve hergün kullanmıyorsanız, ona ihtiyacınız yok demektir. Bu bakış açısını satın alma karar süreçlerine dahil ederek ciddi tasarruf rakamlarına ulaşabilirsiniz.

Gereksiz sigorta poliçeleri

Hiç şüphe yok ki sigorta modern tüketici için bir ihtiyaç. Öte yandan sigorta ihtiyaçlarınızı belirlerken, hayatınızdaki mevcut riskleri net olarak tespit edip, sigorta şirketleri tarafından önerilen teminatların pratikte tahsil edilebilir teminatlar olup olmadığını araştırmanız gerekir. Günümüzde faiz dışı gelirlerini arttırmaya hedefleyen bankaların, sahip oldukları müşteri portföylerine işbirliği içinde oldukları sigorta şirketlerinin pratikte tazminat alma olasılığı çok mümkün olmayan birçok ürünü satma çabası içinde olduklarını görüyoruz. Kısa vadede bu yaklaşım hem bankaların hem de sigorta şirketlerinin gelirlerini arttırmaya katkı sağlasa da, uzun vadede sigorta sektörüne zarar veriyor. Bizim görüşümüze göre, doğru şartlarda doğru risklere karşı doğru teminatlar içermeyen sigorta poliçelerini satın almak, sokağa para atmakla eş değerdir.

Örneğin iş yerinde 5 seneden fazla süredir çalışan kişilerin işsizlik sigortası yaptırması, bizce gereksiz olarak satın alınmış sigorta teminatlarındandır. Piyasada sunulan tüm işsizlik sigortalarının tamamı Devlet’in İŞKUR İşsizlik Sigortası’na tamamlayıcı olarak tasarlanmış ürünlerdir. Yani işsizlik sigortasından faydalanabilmek için sizi işten çıkaran işvereniniz ile kıdem veya ihbar tazminatı konusunda mütabakata varmamış olmanız gerekir. Karşılıklı el sıkışarak ayrılırsanız ne İŞKUR’dan ne de satın olmuş olduğunuz özel işsizlik sigortasından faydalanamazsınız. Aynı yerde 5 seneden fazla süredir çalışıyorsanız, içerde  biriken kıdem ve ihbar tazminatınızı kolay kolay firmaya bırakamayacağınızdan, özel işsizlik sigortası teminatı da sizin için pratikte alınabilir olmayacaktır.

Tasarruf bilinci tek çözüm

Tasarruf etmenin bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödemekle özdeştirildiği bir ülkede, aslında ihtiyacımız olmayan bir çok ürün veya hizmete gereğinden fazla ödemek şaşırılacak bir durum değil. Ancak biraz farkındalık çok şeyi değiştirebilir. Günlük yaşantımızdaki tüketim alışkanlıklarımızı düzenler ve satın alma kararını verirken ihtiyaçlarımıza yanıt veren ekonomik alternatiflere yönelirsek, uzun vadede kişisel ekonomik refahımıza fayda sağlamış oluruz.