web statistics

Evlenmeden önce parayla ilgili sormanız gereken 4 soru


Uzun bir süredir biriyle beraberseniz ve artık belli bir yaşın üzerindeyseniz, doğal olarak evlenmeyi düşünmeye başlarsınız. Ever aşk, sevgi, saygı önemlidir ama en az bunlar kadar önemli bir şey de paradır. Birçok evlilik çiftlerin parasal konulardaki anlaşmazlıklar yüzünden bozuluyor.

Peki hayat boyu sürmesini istediğiniz birlikteliğin altına imzayı atmadan önce sevdiğiniz kişinin parasal durumuyla ilgili fikir sahibi olmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Sizler için 4 soru çıkardık. Siz de bir şeyler eklemek isterseniz yazımızın sonundaki yorum kısmından fikirlerinizi yazabilirsiniz.

1. Ne kadar paramız var?

Bu elbette ilişkinin en başında sormak için uygun bir soru değil. Ancak uzun süren bir beraberlik söz konusuysa partnerinizin gelirini ve birikimini bilmeye hakkınız vardır. Bunu sorarken önce kendi finansal durumunuzdan bahsetmek konuya girmekte size yardımcı olabilir.

Elbette birikim kadar borç olup olmadığı da önemlidir. Eğer bir borç varsa, bu borcun nasıl oluştuğu ve partnerinizin bu borcu nasıl kapatmak istediğiyle ilgili fikrini sorabilirsiniz, zira kredi çekip bunun geri ödemesini umursamayan biriyle evlenmek, ilerde sizin de finansal durumunuzu zora sokabilir. Ancak bu doğal sebeplerle oluşmuş bir borçsa, evlilik gibi yine borçlanma gerektirebilecek bir sürece girmeden önce, mevcut borçları kapatmak üzere kafa kafaya vererek bir plan yapma şansınız da olmuş olur. Örneğin şişkin bir kredi kartı borcunu iki kişi birleşip küçük ödemeler yaparak kapatabilirsiniz.

2. Bu para nerden geliyor?

İlişkinizin bu aşamasında elbette karşınızdaki kişinin para kazanmak için ne yaptığınız bilirsiniz. Ancak 1 yıl içinde, 5 yılda, 10 yılda ve hatta 20 yılda ne kadar para kazanmayı ve bunun için nasıl bir planı olduğunu da sormalısınız.

Bu planların ulaşılabilirliğini şimdiden sorgulamak, varsa şimdiden yapılabilecek adımları atmak, ileride daha çok para kazanmanızı sağlayacak mesleki eğitimler için şimdiden kenara para ayırmayı planlamak, evlilik sonrası bir yol haritası çizmenize yardımcı olacaktır.

3. Para nerede, hangi yatırım aracında?

evlilik ve paraBir insanın parasını hangi yatırım aracında değerlendirdiği onun risk algısına bağlıdır. Örneğin paranısını diğer yatırım araçlarına göre daha riskli sayılan borsada değerlendiren birisi, hayatındaki diğer alanlarla da risk alıyor olabilir. Aynı şekilde birikimini mevduat hesabında tutan biri sosyal hayatında da daha sağlamcı olabilir.

Partnerinizin parasını nerede tuttuğunu öğrenmek, ölüm ve kaza gibi durumlarda da kritik önem taşır. Ailesinden bir yakınını veya eşini kaybeden kişilerin, merhumların hangi bankada ne kadar paraları olduğunu öğrenmek için katlandığı zorlukları sık sık duyuyoruz.

4. Para nereye gidiyor?

Ne kadar para kazandığınızı biliyorsunuz. Peki her ay neye ne kadar para harcadığınızı takip ediyor musunuz? Kısacası bütçe yapıyor musunuz? Cevabınız evetse karşınızdakinden de aynı şeyi yapmasını isteme, hayır ise hep beraber birer kağıt kalem alıp tüm harcamalarınızı tek tek yazmanın zamanı geldi. Parabilir.com gibi bütçe planlama sitelerine üye olarak işinizi daha da kolaytırabilirsiniz.

Detaylıca hazırlanmış bir bütçe, her ikiniz de harcama alışkanlıklarını anlamanıza yardımcı olur. Böylece hangi alışkanlıkların birbirini tamamladığını veya tamamlaması için yapılması gerekenleri anlayabilirsiniz. Ayrıca birinin diğerine göre daha birikimci olması, diğerinin harcamayı daha çok sevmesi normaldir. Böylece birbirinizden ne beklediğinizi de net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz.
Hayat müşterektir
Para konusu açıldığında ortam gerilir, suratlar düşer. Oysa evlilikte hayat müşterekse, çiftlerin para konularını da birbirleriyle konuşmaktan çekinmemeleri gerekir. Yukarıdaki soruları karşınızdakine direk sormak yerine, önce kendinize sorarak empati kurun ve daha sonra uygun kelimelerle derdinizi anlatın. Unutmayın, yola çıkmadan önce önleminizi alırsanız, yolda kalma şansınızı azaltırsınız.