web statistics

Borç Transfer Kredisinin Yerini İhtiyaç Kredisi Alıyor


Siz de fark ettiniz mi bilmiyoruz ama biz bankaların borç transfer kredisi kampanyalarına uzun zamandır rastlamıyoruz, çünkü bankalar bu kampanyaları operasyon maliyetleri yüksek olduğu için tercih etmiyorlar. Detaya girmeden önce gelin borç transfer kredisinin ne olduğunu hatırlayalım:

Borç transfer kredisi kampanyaları aslında nakit kredi ve ihtiyaç kredisi kampanyalarıdır. Bu kampanyalarda kapatmak istenilen kredi ve kredi kartı bakiyeleri, kredi başvurusu sırasında veya onay sonrası başvuru sahibi tarafından kâğıda dökülür. Kredi veren banka başvuruya onay verdiyse bu bakiyeleri ilgili hesaplara gönderir, krediyi alan tüketici de kapattığı birden fazla kuruma olan borcu ödemek yerine eşit taksitlerle yeni bankasına öder.

Geleneksel borç transferi kredisi uygulamalarında bankalar hangi hesaba, ne kadar para gönderilmesi gerektiği gibi kontrolleri yaptıktan sonra, parayı göndermek gibi bir operasyon gerçekleştirmek zorunda kalıyorlar. Bu operasyonda doğabilecek aksaklıkları da düşünürseniz, son zamanlarda neden hiç borç transfer kredisi kampanyalarına denk gelmediğinize daha kolay anlam verebilirsiniz. Bunun yanısıra işlerin kötüye gitmeye başlaması durumunda, yani kredi ve kredi kartı portföylerinde ödeme sorunu yaşayan müşterilerin artması halinde, sorun böyle bir kampanyayla ile ilişkilendirilebileceği için yönetim açısından da risk teşkil ediyor.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı borç transfer kredisi kampanyaları yerine artık düzenli olarak yapılan ihtiyaç kredisi kampanyalarıyla karşılaşıyoruz. Burada bankaların mantığı şöyle: Yap bir ihtiyaç kredisi kampanyası, tüketici başvursun, onunla kredi veya kredi kartı borcu kapatmayı akıl eden varsa borç transferini kendi gerçekleştirsin.

Kredi politikaları açısından bakarsanız borç transferi kredisi ile ihtiyaç kredisi başvurularında tüketicilerde aranan şartlar arasında da bir fark yok. Yani hakkında kanuni/idari takip başlatılmış veya gecikmede olan tüketiciler ikisinde de kabul görmez. Başvuru sahibi kurumun kredi politikalarına uygun kredi alabilecek bir potansiyel müşteriyse sorun yok, ihtiyaç kredisi başvurusunda da bulunarak talep ettiği kredi tutarını alabilir. Aldığı krediyle ne derecede akıllı tercihler yapacağı ise ona kalmıştır.

Tabi borç transferi kampanyaları tamamen ortadan kalktı diyemeyiz, bu sene borç transferi kampanyalarının kredi kartlarında karşımıza çıkacağını tahmin ediyoruz. HSBC, TEB, ING ve Denizbank gibi kredi kartı portföy ve cirosunda iddialı atılımlar yapmayı hedefleyen bankalardan birinin mutlaka bu şekilde kurgulanmış bir kampanyayla karşımıza çıkacağına inanıyoruz, zira tüm regülasyona rağmen kredi kartları hala çok karlı bir bankacılık ürünü.

ihtiyac kredisiTüketicilerin mevcut kredi ve kredi kartı borçlarını kapatmak için artık hemen hemen hiç karşılaşılmayan borç transfer kredisi kampanyalarını aramak yerine, vakit geçirmeden ihtiyaç kredilerine başvurmaları daha uygun olacaktır. Borç transferi için uygun olabilecek bir ihtiyaç kredisi yaklaşık 5 sene vade, tercihen arada taksit erteleme gibi özellikler taşımalıdır. Muhtemelen dosya masrafı ve hayat sigortası gibi maliyetler içerecektir ama bu tür kredilerde hayat sigortası artık bir şart oldu. Hiçbir banka hayat sigortası olmadan size 5 sene vadeli ihtiyaç kredisi kullandırmaz. Ancak hayat sigortası yaptırırken sağlık durumunuzu net bir şekilde ve gizlemeden sigorta şirketine bildirmeniz gerekiyor. Bir rahatsızlığınız söz konusuysa bunu poliçeyi yaptırırken paylaşıyor olmanız gerekir.

İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak için çeşitli imkanlar var. Birçok banka her ay düzenli olarak ihtiyaç kredisi kampanyalarını reklamlarla paylaşıyorlar. Bu kampanyalara bankasına göre internet üzerinden, SMS ile, ATM’ler üzerinde veya bankanın mobil uygulamaları aracılığı ile başvurmak mümkün. Bir başka başvuru alternatifi olarak da enuygun.com ile yaptığımız işbirliğimiz çerçevesinde hazırladığımız bu sayfayı değerlendirebilirsiniz.