Geçtiğimiz hafta bankaların kar motivasyonlu manevralarını zapt-ı rapt altına alan en önemli kurum olan BDKK‘nın başkanı Tevfik Bilgin, bankaların internet şubesine girişte müşterilerine gönderdiği SMS’ten para almalarına izin vermeyeceklerini, bu tür konularda bankaları uyardıkları yönünde bir açıklama yaptı.
Buraya kadar herşey umut verici gözükse de bizim önemli endişelerimiz var. Söz konusu SMS maliyeti, BDDK tarafından bankaların internet şubesine girişte kullanılması zorunlu hale getirilen tek kullanımlık şifre uygulamasıyla ilgili. BDDK’nın bu zorunluluğa sunulan alternatif olarak kullanılan “SMS’le şifre” için alınması planlanan ücretin müşterilere yansıtılmasına engel olması bize normal geliyor. Ancak bir de adında “SMS ücreti” olarak geçmeyen, ancak bankaların kendi kendilerine çıkardıkları maliyetler var ki, bunların n ne kadar hakkaniyetli olduğu tartışılabilir.
Mesela bankalar, kişinin kendi hesabına ATM’den kartsız para yatırma işlemi için artık 5 TL ücret alıyor. Aynı işlemi şubeden gidip elden yaparsanız herhangi bir maliyeti yok, zira kimse size kendi hesabınıza para yatırıyorsunuz diye ücret alamıyor. Ama ATM üzerinden yapmaya kalkarsanız, doğrulama sürecinde gönderilen tanesi 30 kuruş civarında birkaç SMS nedeniyle 5 TL’lik bir maliyete katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Üstelik bu süreç tamamen otomatize edilmiş, bir insan maliyeti söz konusu değil.
Bir başka bankanın uygulamasında ise kendi verdiği kredi kartı borcunun bankanın şubesinden ödenmesi durumunda müşterilerine yansıttıkları 1 TL’lik işlem ücreti var. Burada da ürünün tabiatından kaynaklanan ve yerine getirilmesi tüketicinin sorumluluğunda olan borç ödeme yükümlüğünün, bankacılık temel işlemleri arasında olan vezneden yerine getirilmesinin ücretlendirilerek kart müşterisine yansıtılması söz konusu.
Bu iki uygulama bizim sadece yakın tarihte tespit ettiklerimizden sadece iki tanesi. Maalesef bunlar gibi masraflar konusunda bir düzenlemeye gitmek yerine, BDDK başkanı Bilgin’in “BDDK’nın düzenli olarak web sayfasında bankaların bankacılık hizmetlerinden aldıkları ücret ve masrafları duyurduklarını, tüketicilerin bu bilgileri dikkate almalarını” önermiş olduğunu görüyoruz. Yani yakın bir zamanda kamuoyunda çok önemli bir tepki toplamadığı sürece veya söz konusu maliyet direkt olarak bir BDDK düzenlemesinden kaynaklanmıyorsa, BDDK bu konuda bilgilendirme dışında bir sorumluluk almayı planlamıyor.
Bu durumda tüketicilerin birleşerek bankalar tarafından yansıtılan ücretler hakkında daha sosyal, daha fazla ses getiren organizasyonlara gitmesi gerekiyor. Ülkemizde şu dönemde bu tür sosyal tepkileri sokaklarda yaparsanız polis müdahalesiyle karşılaşma riski oldukça yüksek, ancak sosyal medya üzerinde yapılırsa bu konu ses getirerek düzenleyici otoritenin bir aksiyon alması mümkün hale gelebilir.
ULAŞILAMAYAN MÜŞTERİ HİZMETLERİ HAKKINDA DA İLGİLİ BİR YAZI YAZARSANIZ BAZI BANKALAR MEŞHUR BU KONUDA ,BİRDE ULAŞILAMAYAN KART GÖNDERİM ŞİRKETLERİ KART GELİYOR AMA ASLA SANA ULAŞAMIYOR 2-3 AY SÜRÜNÜYOR TEMEL FIKRASI GİBİ……
bddk nun yaptırımları sadece vatandaş odaklıdır
Faturamda anlamadığım bedeller nedeni ile az önce Türkcell çağrı merkezini aradım. Ve bu rakamların YKB nin akilli SMS bedelleri olduğunu öğrendim. Üstelik normal SMS ücreti 41.5 Kr. iken bu 4-5 karakterlik şifre SMS lerinin 50 Kr. olduğunu da. ÇM deki temsilcinin dediğine göre 65 Kr. olanı da varmış. Normal bir SMS bir çok tarifede aynı fiyatken bu SMS ler bankaya göre farklı yani. Akilli ya ondan herhalde.
Anlamadığım Türkcell in benim başlatmadığım bir hizmeti benim bilgim ve iznim olmadan üstelikte fahiş fiyatla bana nasıl fatura edebildiği. Hizmetin adıda “Katma Değerli Servisler”. Böyle mi katılıyor değer?
Ben şimdi bankaya veya X bir şahısa SMS atsam ve Türkcele de desemki karşı taraftan al parasını, üstelikte 75 Kr. al Türkcell bunu kabul eder mi?
Bankalar güven kurumlarıdır onu biliyorduk da, Turkcell e de güvenmek zorundayız artık.
BDDK ve BTK ne güzel düzenlemişler piyasayı di mi? Hem toptan hesap işletim ücreti, kart ücreti al hem aklına gelen her şeyi ayrıca ücretlendir ek olarak çanak tutan kurumları da bu işe alet et oradanda vur.
Türkiyede en güvenilmez kurum anketi yapsalar acaba sıralama nasıl olurdu? Eminim yapılıyordur ama açıklayacak bir mikiliks lazım.
Sayın Güven,
Yaptığımız araştırmada şu anda (15.03.2012) Yapı Kredi’nin Akıllı SMS için ücret almadığını gördük. Turkcell kayıtlarında da bu SMS’lerin ücretsiz olduğunu görülüyor. Akıllı SMS için hazırlanan sayfada da hizmetin ücretsiz olduğu halen yazmakta. Kullandığımız diğer bankalar da henüz SMS’ten ücret almaya başlamış değiller. Turkcell’le bir kez daha görüşmenizi ve size yansıyan ücretlerle ilgili bilgi almanızı öneririz. Bahsetmiş olduğunuz ücretler kampanyalara katılım için atılan SMS’ler için yansımış olabilir.
Sayın TuketiciFinansman.net,
Online işlemlerden son üç aya ait faturalarımın pdf olarak indirdiğim arama detayı bilgilerini ve cep telefonu kayıtlarımı tekrar inceledim. Akıllı SMS konusunda haklısınız. Bu gelen SMS ler akıllı değilmiş.
Kredi Kartı hesap kesim ve son ödeme günü öncesi bir de harcama limit uyarısı için bilgilendirme SMS leri imiş.
Tarih/Saat – Birim – Aranan No – Tutar (TL) Açıklama
16/02 xx:xx:xx – 1 – 4488 – 0.34965 – Yapı Kredi
Bu tutara %18 KDV ve %25 ÖİV ekleyince 0.50 Kr. yapıyor. Faturada da toplam rakam katma değerli servisler olarak gözüküyor.
Türkcell müşteri temsilcisi YKB den gönderilmiş deyince aklıma login SMS leri geldi. Zaten ayda en fazla bir iki defa login oluyorum. O dur diye düşündüm.
Ancak yine de SMS ücreti konusu ve extre için gönderiliyor olması da soru işareti. Zaten posta ile extre gönderilmiyor ve e-ekstre elime ulaşıyor. Bu SMS lere çok gerek yok aslında bu konuda önceden bir tercih yaptım mı hatırlamıyorum.
Login SMS i konusundaki hatamı düzeltir, ilginize teşekkür ederim.