web statistics

Hesap Kesim Tarihinde Yapılan Harcama Ekstreye Ne Zaman Yansır?


Tüketicilerin kredi kartı kullanırken özellikle merak ettikleri konuların başında, yapılan harcamayı bir sonraki hesap kesim tarihine nasıl öteleyebilecekleri geliyor. Bununla ilgili açıklayıcı olduğunu düşündüğümüz bazı bilgileri yayına ilk başladığımız dönemlerde paylaşmıştık. Ancak o dönemden bu güne kredi kartı uygulamalarında yaşanan bir takım değişiklikler, bazı güncellemeleri sizinle paylaşmamızı gerektiriyor.

Kredi kartı hesap kesim tarihinde yapılan harcamanın bir sonraki hesap özeti dönemine ötelenip ötelenmemesinde en belirgin faktör hiç şüphesiz işlemin geçtiği POS cihazıdırAlışveriş yapılan kredi kartının POS cihazıyla aynı bankaya ait olması (on us işlemler) durumunda, hesap kesim tarihinde gerçekleştirilen alışveriş işlemi o gün düzenlenecek ekstreye yansıyacaktır.

Ortak POS işlemlerine dikkat

Son bir kaç sene içerisinde özellikle zincir mağazalarda Ortak POS kullanımı artmaya başladı. Ortak POS, birden fazla bankanın POS uygulamalarının tek bir POS cihazı üzerinde çalışmasına imkan veren bir çözümdür. Bu tür POS’lar, üye işyerlerinde özellikle kasaların olduğu yerlerde alan açması açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra bir çok bankaya ait işlemin tek bir cihaz üzerinden yapılması, işlem yapanlar için kullanıcı önyüz farklılıklarından kaynaklanan sorunları önemli ölçüde azaltıyor.

ortak posOrtak POS kullanımı günümüzde özellikle, süpermarketlerde, büyük alışveriş zincirlerinde ve benzin istasyonlarında karşımıza çıkıyor. Ortak POS uygulamalarına şöyle bir göz attığımızda; İş Bankası, Garanti, Yapı Kredi, Akbank, HSBC, Finansbank ve Citibank’ın Ortak POS çözümlerinde yer alığını görüyoruz. Bu da aslında kredi kartı piyasasında yer alan tüm büyük kart markalarını kapsadığını gösteriyor.

Ortak POS’ta, üzerinde uygulaması bulunan bankaların kartlarına ait prefix/binler otomatik olarak tanınır, işlem için kartın ait olduğu banka menüsü çıkar ve işlem bunun üzerinden gerçekleşir. Bu tür işlemlerde yine hesap kesim tarihinde yapılan ‘on us işlemler’ o gün düzenlenecek hesap özetine yansır.

Ortak kullanılan kart, POS anlaşması içinde yer almayan bankalardan birine aitse, kartın hangi banka POS’u üzerinden geçeceğini işyeri kendisi belirleyebiliyor. O zaman burada işlem ‘not on us’ olarak geçeceği için, harcama Bankalararası Kart Merkezi üzerinden gerçekleşecek takas işlemi nedeniyle bir sonraki hesap özetine yansımış oluyor.

Diyelim ki Bonus kredi kartınız var, bir benzin istasyonuna gidip hesap kesim tarihinde benzin alıyorsunuz. Kasadaki görevli bunu büyük ihtimalle Ortak POS üzerinde geçirecek, bu da ‘on us işlem’ olarak o akşam gün sonunda hazırlanan hesap özetine yansımış olacak.

Ama Bank Asya kredi kartınız varsa ve eğer o istasyonda Bank Asya kredi kartları için ayrı bir POS yoksa, harcamayı bir sonraki hesap özetinde görüyor olacaksınız.

Yani süpermarket, zincir mağazalarda veya benzin istasyonlarında yukarıda bahsettiğimiz Ortak POS kullanımına dahil olan kartlardan biriyle hesap kesim tarihinde işlem yaparsanız, işlemi bir sonraki hesap kesim tarihinde düzenlenecek hesap özetine ötelemeniz büyük ihtimalle mümkün olmayacaktır.

İşlem saati ikinci önemli faktör

Kredi kartı ekstreleri genelde ilgili hesap kesim tarihinde saat 23:00 gibi yapılıyor. POS cihazından geçen bir işlemin, üye işyeri tarafında bu saatten önce gün sonu işlemi yapılması durumunda, o işlem aynı gün kesilecek hesap özetine yansır. Ancak üye işyeri saat 23:30 gibi bu işlemi yaparsa, o zaman da işlemin bir sonraki hesap özetine yansıması mümkün olur.

Sizin de anlayacağınız üzere, Ortak POS uygulamasının yaygınlaşmasıyla harcamaları bir sonraki hesap özetine yansıtmak isteyen tüketiciler için en güvenli yol, alışverişlerini hesap kesim tarihinden bir sonraki güne ertelemeleri olacaktır. Bir sonraki hesap kesim tarihinizi en yakın tarihli kredi kartı hesap özetinden öğrenebilirsiniz.