web statistics

Nisan’a Kadar Kredi ve Kredi Kartı Ödemelerinizi Aksatmayın


Daha önceki günlerde sizlerle 2012 beklentilerimizi paylaştığımız yazımızda belirtmiştik, 2012’nin bir önceki yıla kıyasla daha zorlu geçmesini bekliyoruz. Bu beklentilerimiz doğrultusunda da, kredi veya kredi kartı borçlarını öderken sıkıntı yaşayarak, bunun sonucunda hakkında kanuni veya idari takip başlatılacak tüketicilerin sayısında önemli bir artış olacağını düşünüyoruz.

2012 yılının ilk kredi kartı hesap özetlerinin kart sahiplerine gönderilmeye başlandığı, kredi taksitlerinin ödeme tarihlerinin geldiği şu günlerde, bu kart sahiplerinin kredi kartı dönem borcu ödemelerinde (özellikle yılın ilk üç ayı içerisinde) azami özeni göstermeleri gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

Gerekirse günlük harcamalarınızdan kesin ve kredi kartı kullanmayı bırakın ama kredi kartı dönem borcunuzu mutlaka yatırın. Bu borcu yatırırken de, hesap özetinde yazan asgari ödeme tutarının en az %10 üstünde bir tutar olmasına dikkat edin. Bu yıl hayat daha zor geçecek ve daha yılın ilk çeyreğinde kredi kartı veya kredi ödemelerinizde aksaklık yaşarsanız, içine düşeceğiniz mali darboğazdan çıkmak için bankalardan ihtiyaç kredisi başvurularınıza onay almakta çok ama çok zorlanırsınız. Hakkınızda takip başlatılması durumunda ise krizi atlattıktan sonra bir 5 sene kadar bankalarla çalışmanız mümkün olmayabilir.

Kredi kartı veya kredi borcunuzu ödemekte sıkıntı çekebileceğinizi düşünüyorsanız yapabilecekleriniz çok sınırlı. Bir bankaya borçlarınızı yapılandırabileceğiniz, taksidi düşük, tercihen ertelemeli ancak uzun vadeli bir ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Harcamalarınızda da hatırı sayılır bir kısıntıya gitmeniz ve kredi kartı kullanmaya ara vermeniz durumunda, bu aksiyon sizi bu zorlu geçecek dönemde düzlüğe çıkarmaya yardımcı olacaktır.

odemeSöz konusu olan bir kredi kartı borcuysa ve herhangi bir idari veya yasal takip başlatılmadıysa, ne kadar yasal olduğu tartışılan, ancak halen faaliyetlerine devam etmekte olan kredi kartı borcu taksitlendirme firmalarından faydalanılabilirsiniz. Ancak bu şirketlerin yaptıkları, asgari ödemesinde zorlanılan kredi kartı borcunun tamamını nakit olarak kapattıktan sonra, o bakiyenin üstüne bir kar marjı koymak suretiyle yine aynı karta veya açık başka bir kartınıza, o tutar karşılığı kontür veya beyaz eşya alıyormuş gibi 12 aylık taksitli satış işlemi geçmek. Bu yöntemle borcunuz tekrar kredi kartınıza taksitli olarak yansımış oluyor.

Kredi taksitlerini ödemede zorlananlar ise daha uzun vadeli ihtiyaç kredilerine başvurabilirler. Ancak özellikle ihtiyaç kredilerinde vade üst sınırının 5 sene olduğunu düşünürseniz, burada avantajlı bir ihtiyaç kredisi bulabilmeniz için mevcut kredinizin vadesinin 1 veya 2 yıl olması gibi bir şart ortaya çıkıyor.

Teoride ve pratikte kredi kartı borcundan kurtulmak veya daha hesaplı bir kredi taksitine ulaşmak için en uygun yöntem yeniden ihtiyaç kredisi kullanmaktır. Bu başvurunun onaylanması durumunda, gerekli evraklar ile sözleşmeleri imzalayıp krediyi aldıktan sonra, bu kredi tutarını kredi kartı borcunu veya bir önceki kredi bakiyesini kapatmak için kullanabilirsiniz. Tabi bunu başarmak için kredi kartı kullanmayı en azından bir müddet bırakmak ve harcamalarda önemli kısıntılara gitmek de gerekiyor. Bu amaca yönelik olarak enuygun.com ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde sunulan ihtiyaç alternatiflerine buradan ulaşabilirsiniz.