web statistics

Kredi Kartı Limitlerine Göre Asgari Ödeme Oranları


2010 yılının aralık ayında BDDK tarafından yayınlanan yönetmelik sonucunda, daha öncesinde sabit yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme oranı, sahip olunan kredi kartının limitine göre değişiklik gösterecek şekilde yeniden belirlenmişti. Bu yeni uygulamanın kart sahiplerinin kafasında birçok soru işareti bırakmış olmasından dolayı, sizden gelen talepler doğrultusunda bu uygulamanın detaylarına basitçe tekrar değinmek istedik.

Yeni uygulamaya göre, sahip olduğunuz kredi kartı limitine göre, asgari ödeme tutarı oranınızda da değişiklik gösteriyor. Örnek vermek gerekirse; 17 Aralık 2010 tarihinden önce, 20 bin TL limitli bir kredi kartının asgari ödeme tutarı, hesap özetinde yer alan borcun yüzde 20’si olarak uygulanıyordu. Dönem borcunuzun 10 bin TL olması durumunda, bu tutarın yüzde 20’si olan 2 bin TL asgari ödeme tutarı olarak uygulanıyor.

Yeni düzenlemeden sonra ise, kredi kartı limiti 15 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarında, asgari ödeme tutarı yüzde 30 olarak uygulanmaya başlandı. Yani eskiden 2 bin TL olan asgari ödeme tutarınız, yeni uygulamaya göre 3 bin TL’ye yükseldi.

Farklı kredi kartı limit aralıklarına göre yeni agari ödeme oranları şu şekilde belirlendi :

kredi karti limiti# Kredi kartı limiti 15 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarının asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 25’i,

# Kredi kartı limiti 15 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarının asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 30‘u,

# Kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarının asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 40‘ı,

# Müşterinin bir bankada ilk defa kredi kartı çıkartması durumunda, kullanım başlangıcı tarihinden itibaren 1 yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40’ı.

Kredi kartında tek limit uygulaması yürürlüğe girerse, bu uygulamada nasıl bir değişiklik olacağı henüz kesinleşmedi. Ancak mevcut durumda asgari ödeme yapan kredi kartı sahiplerinin bütçelerini yapmasına yardımcı olmak amacıyla, bu bilginin faydalı olacağını düşündük. Tek limit uygulamasının detayları belli olunca, bu bilgiyi sizle ayrıntılı olarak paylaşıyor olacağız. Kredi kartının asgari ödemesini yatırmanın pahalı bir finansman yöntemi olacağını, yeni düzenleme uyarınca bunu bir sene içerisinde 3 kere yapmanız durumunda da, kredi kartınızın borcunun tamamını ödeyene kadar kartınızın nakit çekime kapatılağını hatırlatız.