web statistics

Depremzedelere Uzun Vadeli ve Faizsiz Kredi Verilecek


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, hasar tespitleri yapıldıktan sonra depremzedelere hibe gibi, çok uzun vadeli ve faizsiz kredi verileceğini söyledi.

Ergün yaptığı açıklamada, depremden zarar gören esnaf, sanatkar ve KOBİ’lere yönelik bazı destek modelleri üzerinde çalışma yapacaklarını belirterek, hayatın normale dönmesi için esnaf ve sanatkarın bir an önce işine başlaması için bazı destek mekanizmaları oluşturacaklarını bildirdi. Bazı kredilerin iş yerini, malını kaybetmiş olanlar için verileceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

van depremzedeleri“Hasar tespitleri yapıldıktan sonra verilecek olan bazı krediler hibe gibi, çok uzun vadeli ve faizsiz olacak. Bir kısım hibeler de belki olabilir. Onun çalışmasını yapacağız. Kimin iş yeri yıkılmış, kimin iş yeri ağır hasar görmüş bütün bunların tespitinin yapılması lazım. Ama hiçbir şeyini kaybetmese bile genel olarak ticaretini, müşterisini kaybeden, alacağını alamamaktan dolayı zorluk yaşayan esnaf ve tüccarımız da olacaktır. Onların her birinin problemiyle ilgili ayrı çözüm yolları geliştirmek mümkün. O hasarın boyutuna göre bir çalışma yapmak lazım.”

Şu an ilk anda KOSGEB’den acil destek kredisi adı altında özellikle afette zarar görmüş esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’lere yönelik 100 bin liraya kadar kredi mekanizmasını çalıştırmaya başladıklarını dile getiren Ergün, bu programı depremin ilk gününde devreye aldıklarını anımsattı. Başvuruları almaya devam ettiklerine değinen Ergün, “Sıfır faizli 6 ayı ödemesiz 24 aylık geri ödemeli kredi veriyoruz. KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelerimiz bankalara başvurarak kredilerini alabilir. Bunun için ön koşul istemiyoruz yani rapor istemiyoruz, raporlar sonra istenecek” dedi.

Ergün, Erciş’te bina enkazları altında çok sayıda araç bulunduğuna işaret ederek, bu araçların çıkarıldıktan sonra bakım ve onarımlarına yönelik geçici bakım istasyonları oluşturulması için de bir alan belirlendiğini kaydetti.