web statistics

Türk Bankacılığı’nda “Turuncu” Kapışması Yargıya Taşındı


Finansglobal.com da yayınlanan bir habere göre, Belçikalı ana hissedarı Dexia’nın sorunları yüzünden satılması gündemde olan Denizbank ile, yeni CEO’su Pınay Abay’la gündeme gelen ING Bank, ürünlerinde kullandıkları turuncu renk yüzünden mahkemelik olmuşlar.

Denizbank, yaklaşık yedi yıldır işletme bankacılığı lansmanlarında ve ürünlerinde bu rengi kullandığını savunuyor. ING ise logosunda bulundurduğu rengi yurtdışındaki ürünlerinde de kullanıyor. DenizBank işletme Bankacılığı’nın “Turuncu 24” ismiyle kredi ürünü bulunurken, ING Bank’ın ise sayesinde müşteri sayısında büyük artış kazandığı ve lansmanında bizim de yer aldığımız mevduat ürünü “Turuncu Hesap” bulunuyor. ING Bank’ın ayrıca Turuncu Emeklilik Planı isimli bir bireysel emeklilik ürünü mevcut.

turuncu 24Olay yargıya yansıdığı için sürecin nasıl tamamlanacağını kestirmek zor, ancak gördüğümüz kadarıyla burada Denizbank zamanında, yani bundan yedi sene önce bu işe giriştiğinde yarattığı “Turuncu” markasını tescil ettirmemesinin bedelini ödeyecek gibi gözüküyor. Aslında bu Denizbank’ın yaptığı ilk kritik hata da değil. Geçtiğimiz Temmuz ayında Denizbank, izin almadan bankanın ‘Tarım Plus’ projesi kapsamında “Sanatçı Ebru Gündeş’e Tekirdağ’da 100 başlık anahtar teslim çiftlik kurduk” şeklinde bir açıklama yaptı. Banka, bununla da yetinmeyerek sanatçının ağzından çıkmış gibi gösterilen sözlerle bir de kitapçık yayımladı. Bütün bu gelişmeler üzerine Gündeş Denizbank’a 600 bin liralık maddi ve manevi dava açmıştı.

Finansglobal.com’da yer alan aynı haberde de yer aldığı üzere; logosunda turuncu aslan bulunan ING Bank’ın ise yurtdışında “Orange Savings Account” ismiyle Türkiye’deki Turuncu Hesap’a benzer bir mevduat ürünü ve “Orange Mortgage” (turuncu mortgage) ile de konut kredisi ürünü bulunuyor.

ING Bank’ın “çiçeği burnunda” sayılabilecek yeni genel müdürününün bankanın dünya çapında markalarına sahip çıkmakta kararlı olduğunu görüyoruz, ancak turuncunun ING’nin dünya çapında kullandığı bir renk olması, ING Türkiye’nin bunu kullanmak için doğal bir hakkı olduğu anlamına gelir mi tartışılır. ING Group tarafından dünya çapında kullanılan marka “Orange”, Türkçe’ye çevrilirken “portakal” olarak da çevriliyor (Hatta Hollanda’nın ulusal rengi olan turuncu olsa da, futbol takımından bir dönem portakallar olarak bahsediliyordu). İyi bir hukukçu da ING’ye “siz portakalı kullanın, biz sizden önce turuncuyu kullanmaya başladık” diyebilir. Ancak başta da belirttik ya, Denizbank’ın şu sıralar bir an önce görücüye çıkıp satılmak gibi turuncudan daha büyük dertleri var.

Renklerden turuncu kullanımına gelirsek, yeşil de bankacılıkta birçok banka tarafından çok yakın tonlarda kullanılıyor. Bakınız Garanti Bankası, TEB ve Şekerbank. O zaman düz mantıkla Garanti Bankası da “TEB benim yeşilime çok yakın bir yeşil kullanıyor” diyebilir ve bu işi yargıya taşıyabilir. Ama elbette bu bizim düşüncemiz, bu konuda asıl kararı Türk mahkemeleri verecek.

Son olarak biraz da Turuncu Hesap‘tan bahsedelim. Turuncu Hesap gerçekten Türk bankacılığı açısından önemli bir farklılık yaratan bir ürün. Fakat ING Bank söz konusu ürünün özelliklerinden ziyade, dönem dönem uyguladığı mevduatın üstünde dönemlik yüksek faiz kampanyası sayesinde büyümeyi sağladı. Ancak şu an baktığımızda hoşgeldin faizi olarak verdikleri orandan daha fazlasının diğer bankaların mevduat ürünlerinde sunulduğunu görüyoruz. Hatta birçok tüketicinin başka bankalar daha yüksek oranlar teklif ediyor diye paralarını Turuncu Hesap’tan çektiklerine tanık oldu. Ayrıca hala kredi kartı ile hesaba para yatırma özelliği eklemediler ki, bu kredi kartı cirolarını artıracak bir hamle olurdu. Dolayısıyla “Turuncu Hesap hala mevduattan daha üstün bir ürün mü?” sorusuna göreceli olarak hayır diyebilecek birçok kişi çıkabilir.