web statistics

İsviçre Frangı’yla Konut Kredisi Kullananlar İçin Tehlike Daha da Büyüyor mu?


Avrupa’daki mali durumu sorunlu ülkelere karşın İsviçre ekonomisinin sağlıklı görünümü İsviçre Frangı‘nın (CHF) sadece TL karşısında değil, dolar karşısında da güçlü kalmasını sağlıyor. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri sayılan İsviçre, özellikle düşük işsizlik oranı ve güçlü yurtiçi talep ile Euro Bölgesi’nden ayrışıyor.

Bu güçlü görünümüyle CHF, TL karşısında tarihi zirvelerde seyretmeye devam ediyor. İsviçre Frangı’nda tarihi zirveleri gördüğümüzde de bizim aklımıza kriz öncesinde ve krizin patlak verdiği ilk zamanlarda İsviçre Frangı’yla konut kredisi kullanan tüketiciler geldi.

İsviçre Frangı mağdurları Japon Yeni mağdurları kadar gündemde yer almıyor. Bizce bunun nedeni İsviçre Frangı ile kredi kullananlar arasında “Kahtalı Mıçı” gibi, arkadaşlarıyla taksimde eylem yaparak öne çıkan bir karakterin olmaması ve önümüzdeki genel seçimler öncesi basın kuruluşlarının bu konudan özellikle bahsetmekten kaçınması.

Bizim görüşümüze göre İsviçre Frangı’yla konut kredisi kullananlar Japon Yeni ile kredi kullanan orta-uzun vadede tüketicilerden daha büyük bir risk altında. Zira İsviçre, Japonya gibi yakın zamanda bir doğal bir afet yaşamadı ve bulunduğu coğrafyada en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin başında geliyor.

isvicre frangiSeçim sonrası Merkez Bankası’nın alması beklenen sıkılaştırıcı önlemler TL’nin değer kazanmasına yardımcı olsa da, özellikle üçüncü çeyrekten itibaren riskli varlıklardan CHF ve altın gibi güvenli liman olarak algılanan varlıklara talep artışı olacağına inanıyoruz. Bu nedenle orta uzun vadede İsviçre Frangı bazında kredi kullanan ve bu şekilde geri ödemelerine devam eden tüketicilerin, TL cinsinden konut kredisi faizleri hala makul seviyelerdeyken refinansman alternatiflerini düşünmelerinde fayda olacağını düşünüyoruz.

İsviçre Frangı bu seviyedeyken TL cinsinden refinansman yapmanın, bazı tüketiciler için kalan borcun krediye yeni başlarkenki TL cinsinden tutarlarda, hiç ödeme yapmamış gibi olacağının farkındayız. Bu zamana kadar boşa para vermiş gibi bir durum ortaya çıkartıyor ki, bu birçok Japon Yeni veya İsviçre Frangı mağdurunun asıl isyan ettiği konu.

Ancak görünen şu ki malesef hükümet bugüne kadar benzer durumda olan Japon Yeni’yle kredi kullanan tüketicilerin feryatlarını dinleyip, dertlerine derman olmak gibi bir niyeti olduğunun en ufak işaretini vermiş değil. Dolayısıyla zararın neresinden dönülse kardır diyerek bir noktada kol kesmek gerekiyor.

İsviçre Frangı ve Japon Yeni mağdurlarının kamuoyu yaratmak amacıyla beraber hareket etmeleri seslerinin daha geniş kitlelere duyurmalarına yardımcı olacaktır şüphesiz, ama bunun mevcut borç seviyelerinin gerilemesine ne kadar faydası olur bilemiyoruz.

“İsviçre Frangı’yla Konut Kredisi Kullananlar İçin Tehlike Daha da Büyüyor mu?” üzerine 20 yorum

  1. Şimdi bu kişilere mağdur diyorsunuz ama bu kişiler kendi akıllarınca “karlı” çıkmak için TL yerine Japon Yeni ya da İsviçre Frangı ile kredi kullanmadılar mı? Bu kişiler bazı riskleri alıp bu yola çıkmadılar mı? Kumar oynayan bir oyuncu tüm parasını kaybedince “mağdur” mu oluyor?

    • Kumar oynayip kaybeden ile kiyaslamak dogru olmaz. Ancak insanlar, son 11 yıldır çok duragan gitmiş olan bir para biriminde daha kısa süre borçlanarak istedikleri krediyi kullanabilmek için bu ise girdiler. Hesaplanmis bir risk aldilar. Ancak 2007 sonrasi krizlerin arka arkaya gelmesi ve yenilerinin kapida olmasi bu insanlari magdur duruma düsürmüs oldu. Yazarin önerisini ben de mantlikli buluyorum.

    • Emre bey kim ev almak için kumar oynuyor.Kumarı parası çok olan oynar.Bu nasıl bir yakıştırmadır.Tek amacımız başımızı sokacak bir evimiz olsun istedik ve bankalar bizi kandırarak bu yola başvurduk.Çoğumuz ev alırken CHF veya JPY duymamıştık bile.Allah sizi mağdur etmesin.

    • kardeş kusura bakma ama, senin bilmediğin yerde iş var, googleden araştır bakalım Anadolubank reklam yapıyordu, JPY uzun zamandır artmadı, faizi çok düşük vs. diyerek, özellikle konut kredisi kullanmak isteyenlere TL nin faizinin çok yüksek olduğunu, JPY ve CHF nin faizinin çok düşük olduğunu söyleyip, banka müşteri temsilcileri bizleri böyle bir kredi kullanımına yönelttiler, Bunların hepsi oyunmuş meğer, 2008 ilk 6 ayında pazarladılar, 10. ayından itibaren döviz bir daha geri dönmedi, şimdide dahada çok artacak diolar, TL ye geçip yapılandırın artık yemezler, neden JPY olmuş 2.150 bu fiyattan geçiş yapıcam sonrada JPY geriye dönecekkkkkk çift dikiş para kazanacaklar, kolaymı bilançolarda o kadar kâr acıklamak… Hem faiz kazancı hem kur kazancı,,, bu düpedüz bir oyunnnnnnn…. allah hepsinin belasını versin….

  2. bazı degısık para bırımlerı ıle borc almak ne zaman kumar oldu.bankaların onerı kurbanı olduk.sımdıde bu kadar odemeler bosa gıttıgı gıbı,kapatmak veya refinans yapmak ıcın ayrıca soyuyorlar…hıc olmazsa hukumet bu konuda bankalara bır uzlasma yapmazmı..tabı ıslerıne gelıyorsa…

  3. Hükümetin meseleye el atmasını doğru bulmuyorum. CHF üzerinden borçlananların yaptıkları işin risklerini bilmeleri gerekiyordu. O zaman kendileri için uygun gibi görünün kredinin esasında ilerisi için risk taşıdıklarını bilmelilerdi. Onlar riske girdiler ve şu an itibari ile riski karşılamak zorunda kaldılar. Peki hükümet ne yapabilir? Hiç birşey. bankalarla konuşsa, bankalar kredi verdikleri bu kişilerin zararlarına ortak olmak isterler mi? Hiç sanmam. Eğer öyle olsaydı, gidip bankalarla zaten konuşulurdu. Peki hükümet bütçeden bu zararı CHF kredisi alanlar için karşılayacağım diyebilir mi? Hiç sanmam. Bütçeyi ben vergilerimle karşılıyorum. Benim adıma bu iş için para ayrılmasını istemem. Kısaca, kendi düşen ağlamaz. CHF ile kredi almanın risklerini bilmiyorum gibi bir mazeret de olamaz. Bakınız Türk Hukuk Sistemi…..

    • yav kardeş ne işin var senin burda yorum yapıyorsun, keyifmi alıyorsun, senin kredinmi varda yorum yapıyorsun, bak zaten canımız burnumuzda böle bilmiyormuydunuz gibi yorumlar falan yapma, biz anamızın karnından ekonomist doğmadık……. hadi ordan….

    • Patavatsız yorumlarına devam etmişsin sayın Emre ! İnsanlara saygı göstermeyi öğren lütfen…
      Tüm gün önüne çıkan herkese de böyle yorum yapıyormusun? O zaman evden çıkma sen hayat RİSK
      Niye kredi kartı borçluları için yasalar çıkıyor ? kredi kartı alırken kullanırkan riskleri bilmiyormuyduk ?
      Çok basit birşey söylüyor herkes , Kandırıldık ! Bankalarca…
      Yolda düşenede yardım etme sen kardeşim, yürüyen senin ayakların düşmekte var, düşmemekte de geç. Ama unutma sen de bir gün düşersin…

  4. Sayın Emre;

    Bu hükümet seçim öncesi 50 milyar USD yeniden yapılandırma yaparkende aynı tepkiyi gösterdin mi?

    Benim vergilerimle yeniden yapılandırma yapamazsınız,dedin mi?

    Diyemedin,diyemezsinde .Bunu demek için YÜREK gerek.O da sende yok.

    Bilmediğin konularda ahkam kesme.

  5. 145.000 tl karşılığı 1,3360 kur ile kredi aldım , kur şimdi 2,140 seviyelerinde ve ben 34 ay taksit ödememe rağmen 115.000 TL kalması gereken borç bakıyesi bugün 171.000 TL .ye yukseldi …Sonuçta ne oolursa olsun herkes başını sokacak bır ev almak için bu tarz borçlanmalara gırıyor.Kimse uyanıklık yada kar etmenın peşinde değil.. Eminim o gunku şartlarda bu eleştrileri sunanlarda CHF yada JPY cinsinden alırlardı … Hükümetimiz herşeye af çıkarıyor , milyarlarca dolarlık borçların faizlerini siliyor , memlekette ne kadar döviz kredisi maduru var ki yaredım etmesin .. bizlerde bu ülkenın vatandaşlarıyız ..artık evlerimizde huzur kalmadı aylık ödemeler 1000 tl civarında yukseldi … Ne olur lütfen herkes yapıcı konuşsun..sonuçta ateş düştüğü yeri yakıyor…Hükümetimizden kur farklılıkları ile ilgili yaptırım bekliyoruz…saygılarımla

  6. benim bir diğer anlamadığım, hükümet kriz sonrası Türk Parasını koruma kanununa dayanarak döviz cinsi kredileri kapattırdı. peki bu kanun o zaman mı çıkmıştı? bize verilen bu krediler kanun hükümlerine göre usulsüz olmuyor mu? ayrıca şu sıra kurların pik yaptığı yerde kapatarak ucuz olduğu yerde kullandırıp bankaların halkını haksız yere soymasına da yol açtı. danışıklı döğüş millet söğüş

  7. merhaba,
    bu konuda bunu devletin hangi mercisine şikayet açmak gerekiyor bilen var mıdır? sürekli olarak hep birlikte bu kanalı bulup şikayetlerimizi bildirmeliyiz diye düşünüyorum

  8. Selamlar,
    Bende 78 bin CHF aldım ve 1031 CHF karşılığı 1236 TL öderken bu ay 2200 TL karşılığı ödedim. Şimdi rakkam 2500 TL. Yükselmeyi bende kabul ediyorum ve karşılayabiliyordum ama fark 2 katını geçince zor olmaya başladı. Kendi düşen ağlamaz doğru, ama düşene de vurulmaz. Kimseden kuru düşür kardeş diyemem. Ama mekez bankası kasım ayında döviz yükseltme politikasına başladığında duyuru yapaiblirdi. Döviz ile borçlananlar lütfen TL ye geçsin diyebilirdi. Yada döviz kredisi alanları bankalar vasıtası ile bilgilendirebilirdi. Ama yapmadılar. 2008 senesinden neden döviz kredileri serbest bırakıldı? Bırakmasaydılar? o zamanlar neden TL bu kadar değerliydi? Olmasaydı.. kendimiz düştük mü düşürüldük mü tartışılır..

    Bu arada ben http://www.turkiye.gov.tr ve http://www.akparti.org.tr/site/bize-ulas adreslerine derdimi yazdım.
    Krediyi veren şube ile konuştum. 5 senem kaldı, 10 seneye çıkarın, ödediğim taksit yarı yarıya düşsüni yani kredim yeniden yapılansın dedim. yanıt bekliyorum. sizede bunu tavsiye ederim. en azından euro bölgesindeki borç krizi aşıldığında CHF inmeye başlayacaktır. bu 4 senede de olur 5 senede de. bu kazanılan zamanda taksitler ödenebilir. düşme anında da chf terk edilebilir. şimdi terk etmek çok zor. Zira tl faizlar arttı, chf tepe yaptı. Zaten bu miktarları ödeyebilseydik döviz kredisi almazdk değil mi..
    bu konuyla ilgili yakında bir web sitesi yapmayı düşünüyorum.. yada mevcut bir sitede bundan bahsetmeyi.. umarım destek artar ve vu ateşi söndürmenin kolay yolunu buluruz…
    saygılar..

    • SİZİN İLE HEMEN HEMEN AYNI RAKAMLARDA KREDİ KULLANMIŞIZ. BENDE 75000 CHF 2007 YILINDA KULLANDIM.
      AMA BENCE HÜKÜMETİMİZ BANKALARA BİR YAPTIRIM UYGULAYABLİR VE MAKUL KUR ORANI İLE ANLAŞMA YAPILABİLİNİR. BANKA İLE KONUŞTUM BİZİM YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK DEVLET YAPARSA OLABİLİR DEDİLER.
      BENDE BAŞBAKANLIĞA YAZDIM İLGİLENECEKLERİNİ SÖYLEDİLER SİZDE GÖNDERİN.MAİL GÖNDERİN.
      [email protected]

  9. [email protected]

    ARKADAŞLAR BU ADRESE MAĞDURİYETİNİZİ MAİL OLARAK
    GÖNDERİNİZ BEN GÖNDERDİM İLGİLENECEKLERİNİ BELİRTEN CEVAP GELDİ HEP BERABER DERDİMİZİ ANLATALIM HADİ DURMAYIN HERKES BİRLİK OLSUN BAŞBAKANIMIZ BİZİ DUYACAKTIR BEN İNANIYORUM
    SİZDE İNANIN………

  10. 3.5 yıl önce 10 yıllık EW KREDisi kullandım

    Kullandığım banka çalışanları ve emlak danışmanları

    10 yıllık paritede çok fazla artış sağlamadı isviçre frangı bence bunu kullanın diye önerilerde bulunudular

    İsviçre frangına FAİZ 10 yılda 250.000lira

    TÜRK LİRA’sına 500.000lira diye alternatif sundular

    Bende isviçre frangını seçtim ve 1857 isviçre farngı ilk ödediğim aylar 1.600lira TL karşılığıydı

    Fakat zamanla AYLIK ÖDEMELERİM 1857 frang olmasına rağmen 1.600TL sından 4.200TL sına kadar çıktı

    Ben çok fazla mağdur oldum

    Ewin fatura ödemelerini bile ödiyemez iki ayda bir ödemeye başladım

    Büyük geçim sıkıntılarına düştüm

    Artan kur dolayısıyla zamanında ödiyemediğim aylık kredi tasitlerim için

    Bankalarda kredibiletemde bozuldu

    Bu böyle devam ederse ki ediyor mahfolmuş durumdayız

    Önümüzdeki aylar 5.000TL dan 10.000TL ya kadar artıcak aylık ödemelerim

    Evi sattığım zaman 3.5 yıl yüksek miktarlarda ödediğim kredi FAİZLERİ boşa gitmiş oluyor

    Elime hiç para kalmıyor hatta üste borçlanmış oluyorum

    Söz konusu olan BANK POZİTF KREDİ ve KALKINMA BANKA’sından yardım talep ettiğimde

    Ödediğiniz 3.5 yıl fazi sileriz

    Kalan borcunuza 10 yıllık TL kredisi kullandırtırız

    FAİZ uygularız aylık ödemeleriniz 4.200TL ndan 10 sene tekrar başaltırız diyorlar

    3.5 yıl ödediğim paraları bir kalemde silmek benim işime hiç gelmiyor,
    (((((((

  11. Arkadaşlar,
    Hem bankalar hemde daireyi almış olduğumuz inşaat firmaları (en azından benım ıcın) nın yonlendırmeleri sonucunda bu işe girdim.Evet TL ye göre daha az ödeyecektik ama sonucta onumuze konan TL-Frank arası ödeme taksitleri o kadar farklıydıki mecburen ya CHF alacaktık yada evi almayacaktık.Devlet 2-B arazisi (yani devlet malı) olan yerleri peşkeş çekmek için yasa çıkartıyorda,almış olduğumuz iskana açık olan yerleri (tüm kanuna uygun) zorlanarak almaya çalışan insanlara neden yardım etmeyecekki.(emre arkadaşım desene 2-b arazisini vermesinler diye yiyorsa tabi) Devlet gelecek benim eski binamı yıkacak Toki alacak,ama bana istanbulun en ucra yerinden yer verecek yada 50.000 tl al diyecek ama yerine yapılan daireler (Ağaoğlunun yaptıkları) 500.000 den bana satmaya calısacak.Şimdi Devlet bişey yapmasın diyen arkadaşlar delikanlıysanız bunlarada yorum yapsanıza,yada o küçük aklınızla bilmeden konuşmak için konuşmayın

Yorumlar kapalı.