web statistics

Finansbank’tan Sigorta Yaptırmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün


Geçtiğimiz hafta yurtdışı seyahatimiz için sağlık sigortası yaptırmamız gerekti. Evimizin yakınındaki Finansbank şubesine gittiğimizde 8 euro tutarındaki seyahat sigortasının yapılması için tam bir buçuk saat bekletilince, bu yazımızın konusu da belli olmuş oldu !

Eğer yurtdışına bir gezi düşünüyorsanız vize başvurusu için sizden tatil günlerinizi kapsayan sağlık sigortası yaptırmanız istenir. Biz de bir hafta sürecek gezimiz için gerekli olan sigorta tutarı çok yüksek olmayacağından, hangi sigorta daha ucuz araştırmak yerine zaman kaybetmemek için bize çok yakın olan Finansbank şubesinin yolunu tuttuk. Kısa bir bekleyişten sonra bankadaki görevli arkadaşın masasına oturduk ve yurtdışı seyahat sigortası talebimizi belirttik. Finansbank müşteri temsilcisi bize sigorta için hemen fiyat veremeyeceğini ve Fiba Sigorta’dan teklif alması gerektiğini söyledi. Biz de başka bir bankaya gitmektense biraz beklemeyi kabul ettik.

Yaklaşık 20 dk. boyunca Fiba Sigorta’dan fiyat teklifi gelmeyince daha fazla beklemek istemediğimizi, fiyat gelince bize haber vermelerini söyleyerek oradan ayrıldık. Bankadan ayrıldıktan 10 dk sonra müşteri temsilcisi bizi arayarak teklifin geldiğini ve tutarın 8 euro olduğunu belirtti (Bu arada bu beklediğimiz süre içerisinde başka bir arkadaşımızı arayarak Garanti Bankası‘ndan sadece 5 dk içerisinde 6.5 euro’luk daha cazip bir teklif aldığımızı belirtelim). Teşekkür ederek evimizin yakın olduğunu, iki saat içerisinde geleceğimizi ve poliçeyi hazırlamalarını söyledik.

İki saat sonra bankaya gittiğimizde elbette poliçe hazırlanmamıştı. Müşteri temsilcisi “hemen poliçenizi Fiba Sigorta’dan istiyorum” diyerek biraz beklememizi rica etti. Bu bekleyişin de tam 1 saat süreceğini elbette bilemezdik…

sompo fiba sigortaKonuya devam etmeden önce buraya bir parantez açalım. Hüsnü Özyeğin Finansbank’ı ve diğer bazı iştiraklerini Yunanlılara satarken Fiba Sigorta’yı elinde tutmuştu. Ancak o da geçen sene kasım ayında Sompo Japan Sigorta‘ya satılmıştı.

Finansbank şubesinde sigorta poliçemizin gelmesini beklerken sık sık müşteri temsilcisiyle göz göze geldik. Bizi bekletmekten dolayı onun da rahatsız olduğu her halinden belliydi. 10 dk sonra yanımıza gelerek, bişey içip içmek istemediğimizi sordu. Biz de bunu fırsat bilerek neden poliçenin hazırlanmasının bu kadar uzun sürdüğünü sorduk. Bize şubelerin poliçe düzenleme yetkisi olmadığını, acenta gibi çalıştıklarını, bu yüzden Fiba Sigorta’ya bağımlı olduklarını, orada şubelerle ilgilenen arkadaşın işten ayrıldığını ve onun yerine başka birinin geldiğini, onun da işi çok iyi bilmediğini, şu anda da toplantıda olduğundan dolayı poliçeyi gönderemediğini, ama birazdan yerine döneceğini anlattı.

Bekleme süremiz daha da uzayınca yetkili tekrar Fiba Sigorta’yı arayarak poliçenin hazırlandığına dair teyit istedi. Kendisine telefonda gönderecek olan kişinin şu an emaili hazırladığı söylendi. Bunun üzerine “tamam daha fazla beklemeyiz heralde” diyerek biraz daha sabretmeye karar verdik. Aradan bir 15 dk daha geçmesine rağmen email gelmeyince yetkili “en iyisi ben bir kez daha arayayım” diyerek telefona uzandı ve karşısındaki kişiye 8 euroluk sigorta için 45 dk’dır müşterisini beklettiğini, müşterisinden azar işittiğini (tabi ki kimseyi azarlamadık, işleri hızlandırmak için kendisinin uydurduğu bir mazaret) ve acele olarak poliçeyi yollamalarını istedik. Aradan bir 10 dk daha geçmesine rağmen email gelmeyince son bir kez daha telefon açmalarını, aksi halde gideceğimizi söyledik. Temsilci bir kez daha telefon açtı ve oflayıp puflarak, sitemkar bir şekilde aynı mazaretleri sıralayarak poliçeyi göndermelerini rica etti. 5 dk daha bekledikten sonra poliçemiz sonunda şubeye ulaştı !

Eğer yukarıda yazılanları sıkılmadan sonuna kadar okuduysanız, bizim de bu bekleme sürecinde ne kadar sıkıldığımızı anlarsınız. Aslında hata bizde, ilk gittiğimizde fiyat teklifini alamayınca hemen oradan çıkıp başka bir acenteye veya bankaya gitmemiz gerekiyordu. Örneğin hemen bir sokak ötedeki İş Bankası şubesinde haftanın iki günü Anadolu Sigorta‘nın bir yetkilisi oluyor. Böylece poliçe düzenlenmesi gerektiğinde beklemenize gerek kalmıyor. Hatta o yetkili bankada olmasa bile, başka bir İş Bankası çalışanı telefonda kendisinden destek alarak poliçenizi düzenleyebiliyor.

Şubelere destek veren sadece bir tane Fiba Sigorta çalışanının olması ve onun da toplantıda olması gibi trajikomik bir olayı nasıl yorumlamak lazım bilemiyoruz. Anlaşılan Japonların sıkı disiplini ve çalışkanlığı henüz Sompo Japan Sigorta’ya uğramamış. Şubelerine sigorta satış hedefi verip, sonra da sigorta yaptırmak isteyen müşterisini toplamda bir buçuk saat bekleten Finansbank’ın ise zamanını süreçlerini iyileştirmek yerine, müşteriden nasıl daha fazla para koparabileceğini düşünmeye ayırdığını zaten biliyorduk. Dedik ya, hata bizde…