web statistics

Kredili Mevduat Hesabı Faizlerine Dikkat !


Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz hafta başında artırılan zorunlu karşılıklar hafta ortasında bankaların konut kredisi faizlerinin yükselmesine sebep oldu. Bu durumun ilk gözlenebilir etkisi tüketicilerin gayrimenkul almak amacıyla yaptıkları ziyaretlerin sayısı üzerinde oldu. Tüketiciler konut kredileri konusunda faiz seviyeleriyle ilgili beklentinin yönü tespit edilene kadar alım ihtiyaçlarını ertelemeyi tercih ettiler.

Konut kredilerinin ardından ihtiyaç ve otomobil kredileri de zorunlu karşılıkların yükselmesi neticesinde ortaya çıkan fonlama maliyeti artışından payına düşeni alacaktır. Bu çerçevede geçtiğimiz yılın son çeyreğinde büyük bir yükseliş trendi yakalayan otomotiv sektörünün 2011 için rekorlar içeren hedeflerini tüm bir yıla yaymaları gerekecek gibi gözüküyor.

Kredi pazarında faiz oranları artırılırken kredi kartı faizlerinde herhangi bir artırım söz konusu değil. Bunun nedeni kredi kartı işlemlerinde uygulanan akdi faiz oranlarında üst sınırın Merkez Bankası tarafından belirleniyor olması. Dolayısıyla Merkez Bankası “Haklısınız, kredi kartı faizlerini artırmak lazım” demedikten sonra bankaların kredi kartı faiz artırımına gitmesi mümkün değil.

kredili mevduat hesabi faizlerine dikkatKredilerin faiz artışında iki farklı uygulama var. Bankaların kapıdan giren müşterilere sundukları tabela faizleri aylık bazda 0.05 puan artarken, şubede belli tutarın üzerinde yatırım ürünü bulunan hatırlı müşterilerine uyguladığı tezgah altı kredi oranlarında artış 0.1-0.15 civarında gerçekleşti. Bu durum özellikle Cardfinans Nakit gibi banka kartıyla ilişkilendirilmiş kredili mevduat hesabı ürünlerini kullanan tüketicilerin dikkatli olmasını gerektiriyor. Zira bu ürün de bir tür sürekli kredi sayıldığından ve kredi kartı gibi yoğun bir kontrol ve yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle, faiz artışı yukarıda bahsi geçen tabela faiz oranlarında kolayca gerçekleşebilir. Bu nedenle kredili mevduat hesabı kullanan tüketicilerinin bankaların web sitelerinden güncel kredili mevduat hesabı faizlerini öğrenmelerini tavsiye ederiz.