web statistics

2010 Yılında Altın Fiyatlarındaki Artış Avro’da Daha Yüksek


Daha önceki makalelerimizde değinmiştik; altın fiyatlarında dalgalanmalardaki fırsatları yakalamanın veya trendin ne yönde olduğunu anlayabilmenin en basit ve etkili yolu, altının ons cinsinden dolar (XAUSD) ve avro (XAUEUR) fiyatlarını beraber takip etmektir.

Türkiye’de altın fiyatlarının belirlenmesinde TL’nin diğer para birimlerine karşı ne kadar güçlü olduğu da etkili oluyor. Şu anki kurlara baktığımızda dolar 1.56, avro ise 2.01 seviyelerinde. Bundan sonra bu para birimlerinde beklenti aşağı yönlü olacağı yönünde olsa da, seçim yaklaştıkça bu seviyelerin korunması daha muhtemel gözüküyor. Bu demektir ki dolar ve avro bu seviyelerde tutunduğu sürece, uluslararası altın fiyatlarındaki dalgalanmalar Türk yatırımcısına da gün içi fırsatlar tanıyacak.

Tabi bu fırsatlardan faydalanabilmek için öncelikle bir altın hesabı açmak gerekiyor. Altın hesabından alım satım yaparak bir getiri sağlamayı düşünenler için ise, altın hesabında TL’den farklı bir para cinsinden alım satım yapabilme özelliğinin olmasında fayda var. Farklı para biriminden alım satım derken altını dolarla alabilmek veya daha önceden sahip olduğunuz altını satıp, karşılığını dolar olarak alabilmekten bahsediyoruz. Alternatif para birimi dolar veya avro olabilir. Eğer biriktirmek amacıyla altın hesabı açmak istiyorsanız, farklı para biriminden altın alım satım olanağı olup olmadığına bakmanız gereksiz. Hatta hiç altın hesabı açmadan, ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılan altın fonlarında birikim yapabilirsiniz. Bu durumun tek dezavantajı var; o da altın hesabında alım satım işlemlerinde fiyat piyasalara açık olduğu müddetçe değişirken, borsa yatırım fonları hariç olmak üzere altına dayalı yatırım fonlarının hemen hepsinde fiyat günde bir kere belirlenir. Bu da pozisyon açma ve kapa konusunda çabuk davranmak isteyen yatırımcılar için sorun çıkartan bir özellik olabiliyor.

Farklı para biriminden altın fiyatlarından bahsetmişken aşağıdaki grafiğe çekmek isteriz. Burada da görebileceğiniz gibi 2010 yılında altın fiyatları avro (euro) cinsinde daha göz kamaştırıcı bir performans sergilemiş. Eğer gündemi takip ediyorsanız bunun en önemli sebebinin ulusal borçları nedeniyle sıkıntıya düşen Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu düşünebilirsiniz. Avrupa’da hala sıkıntılı uçurumun kenarında durmaya çalışan bir veya iki ülke daha var. Amerika ise 2011 sonuna kadar “bas bas paraları piyasaya” polikasında devam edeceğe benziyor. 2011’de altın fiyatlarının hangi para cinsinde daha fazla fırsat yaratacağına dair tahminimiz sizinkinden daha iyi olmayacaktır. Bir sonraki krizin hangi para birimininin yeraldığı bölgede gerçekleşeceğini düşünüyorsanız, ona göre pozisyon almanız uygun olacaktır.

Farkli Para Cinsinden Altin Fiyatlari

Altın fiyatları 2009 son çeyreğinden itibaren bir yükseliş trendi içerisinde. Gerek Avrupa Merkez Bankası, gerekse Amerikan Merkez Bankası (FED) kendi para birimlerinin değerlerinin aşağı yönlü bir seyir izlemesi üzerine politikalar izliyor. Bu tavır değişmediği müddetçe altın fiyatlarının yükseliş trendinin dalgalı da olsa devam etmesi çok büyük olasılık. Altın günümüzde avro ve doların yanında üçüncü bir para birimi gibi muamele görüyor. Altın alım satımına bir de kaldıraç imkanı tanındı mı Forex işlemleri arasında yer almaması için hiçbir neden kalmaz.

Son olarak altın fiyatlarıyla ile ilgili yakın vadeli bir stratejiden bahsetmek gerekirse; altının ons cinsinden dolar fiyatı bugün itibariyle 1414 dolar civarında seyrediyor. “Daha yukarı büyük bir fırsat var (1500 dolar vs. gibi)” diyebilmek için 1420 dolar üzerinde iki gün geçirmesi, bir zemin oluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Şu aşamada mevcut pozisyonu olanlar kısmi bir kar realizasyonu yapabilir veya beklemeyi tercih edebilirler ama yeni pozisyon için maliyetlerin yüksek olduğunu kabul edip ona göre hareket etmek gerekebilir. Her ay küçük tutarlarda birikim düşünenler içinse birikim disiplinini bozmalarını gerektirecek bir durum yok diye düşünüyoruz.

Son olarak er zaman yaptığımız hatırlatmayı tekrar yapalım; makalelerimizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyelerimiz, yorum ve tavsiyede bulunan bizlerin kişisel görüşlerine dayanır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayacaktır. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı vermek yerine bir profesyonelden desktek almanız daha uygun olabilir.