web statistics

Kredi Kartı Borcumu Kapatmadan Kartımı İptal Edebilir miyim ?


Kredi kartı iptali, müşterilerle bankalar arasında çıkan anlaşmazlıklarda tüketicilerin kendi lehlerine bir çözüm bulabilmelerine imkan veren en büyük kozlardan biridir. Bankalar bu durumu bildikleri için kart iptal süreçlerini oldukça zorlaştırmışlardır. Ancak yasal düzenlemeler sayesinde (10.03.2007 tarih ve 26458 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik”) bankalar kart sahiplerinin iptal talebini 7 gün içerisinde yerine getirmekle yükümlüdürler.

Yani ister şubeye gidin, isterseniz talebinizi Telefon Bankacılığı aracılığıyla iletin, kart iptalinizi gerçekleştirmek zorundadırlar. Sadece yukarıda bahsettiğimiz yasal yükümlülükleri olduğunu hatırlatarak konuştuğunuz personelin adını aldığınızı, gerekirse BDDK’ya şikayette bulunabileceğinizi hatırlatmanız yeterli olacaktır.

Gelelim makalemizin başlığındaki, okurlarımızın bize sıklıkla yönelttiği sorunun yanıtına. Maalesef birçok banka kredi kartı borcunun tamamını kapatılmadan kredi kartı iptaline izin vermiyor. Kredi kartınızı iptal etseniz bile, bankaya olan kart borcunuzun tamamını ödemeniz gerekir. Kredi kartı borcunuzun tamamından kastımız ise, kredi kartı hesap özetinizde yer alan dönem borcunun yanısıra, taksitli alışverişlerinizden veya taksitli nakit avansınızdan kaynaklanan gelecekte ödemeniz gereken tutarların hepsidir. Tüm borç bakiyesini bankaya ödemeniz gerekir.

Kredi Karti IptaliKredi kartınızı bankayla olan ilişkinizi kesmek için iptal etmek istiyorsanız, yani aynı bankadan başka bir kredi kartınız yoksa bu, banka ile kredi kartı borç alacak ilişkinizi düzenleyen sözleşmenin de iptali anlamına gelecektir. Sözleşme iptal olduktan sonra banka size borç veremeyeceği için borcun tamamını, yani dönem borcu ve geleceğe yönelik taksit tutarlarının tamamını bankaya ödemeniz gerekir.

Kart iptali, kredi kartı dönem borcunun tamamını ödemeyen veya kredi kartı alışveriş ve nakit çekimlerinde taksitli işlemleri tercih eden müşterilerin maalesef öyle kolayca hayata geçirebilecekleri bir uygulama değil; zira uzun vadeli, yüksek tutarlı bir borcu tek seferde kapatabilmek için önemli tutarda bir nakde ihtiyaç duyulacaktır ve gerekli nakde sahip değilseniz iptal talebiniz reddebilecektir. Eğer borcunuzu nasıl kapatabileceğiniz konusunda birkaç ipucuna ihtiyacınız varsa, “Kredi Kartı Borcumu Nasıl Kapatabilirim ?” başlıklı makalemizi okumanızı öneririz.