web statistics

KKDF Oranı Artışının İptali İçin Danıştay’da Dava Açıldı


Geçtiğimiz hafta ihtiyaç kredilerine ek olarak alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının 28 Ekim tarihli Bakanlar Kurulu Kararı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldığının haberini sizlerle paylaşmıştık. Anka Haber Ajansı’nın bugün yayınlanan haberine göre KKDF kesintisindeki bu artışın iptali için Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından Danıştay‘da dava açıldı.

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, yatırımların artırılması amacıyla 1985 yılında KKDF konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini, 2006’da çıkarılan ”Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile söz konusu yetkinin kaldırıldığını savundu. Tüketici kredilerinden alınan KKDF kesintisinin hiç bir yasal yönü bulunmadığını ileri süren Çetin, şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu’nun, olmayan bir yetki ve ortadan kalkmış bir yasal dayanağa rağmen KKDF oranını artırması hukuk tanımazlıktır. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise Bakanlar Kurulu kararı bile olmayan bir yetki ile yasaları geriye doğru işletiyor. GİB tarafından Bankalar Birliği’ne gönderilen yazı, hukuk bilmemektir, yasalara saygısızlıktır. Karar, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 10. maddesindeki, ‘Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez’ hükmüne aykırıdır.”

DanistayKonunun hukukta var olan kanunların genel olarak geriye işlemezliği ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Çetin bunun için kararın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açtıklarını söyledi. Tüketicilere tavsiyede bulunan Çetin, KKDF kesintisinin yasal olmadığı yönünde bankalara dilekçe vermelerini önerdi. Çetin, KKDF kesintisi iptal edilirse, tüketicilerin, geriye dönük kesintileri de alabilmeleri için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Engin Başaran da, KKDF sorununu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak aktardı. Başaran, “Yasalarla ve uygulamalarla geçmişe dönük olayları vergilendirerek vatandaşın hukuk devletine olan güveninin sarsılmasına izin vermeyiniz.” dedi. KKDF artışının kalan kredi taksitlerine yansıtılmasının hukuksuz olduğunu vurgulayan Başaran, “Başbakan Erdoğan’ın konuya müdahale etmesini ve gereğini emretmenizi bekliyoruz.” ifadesini kullandı. Yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektuba da yer veren Başaran, çok sayıda tüketicinin, kredi taksit ödemelerinde mağdur edildiğini KKDF artışının kalan kredi taksitlerine yansıtılmasının hukuksuz olduğunu vurgulayarak, Başbakan Erdoğan’ın konuya müdahale etmesini istedi.