web statistics

Tahvil ve Bono İhracına BDDK’dan İzin Çıktı


Geçtimiğimiz mart ayında yayınladığımız haberde Finansbank’ın tahvil ve banka bonosu ihracı için yaptığı başvurunun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kabul edilmediğini duyurmuştuk. Yazımızda Finansbank’ın yanısıra Akbank ve Garanti Bankası tarafından da tahvil / bono ihracı planlandığından bahsetmiştik. Red kararıyla beraber bu planların da ertelendiğini belirtmiştik. Anlaşılan bu planların daha fazla ertelenmesi gerekmeyecek, zira BDDK bankaların uzunca süredir beklediği TL cinsi tahvil/bono ihraçlarına nihayet izin verdi.

Hürriyet’in haberine göre sermaye rasyosunun yüzde 12’nin üzerinde olması şartıyla bankalara bu izni veren BDDK, ihraç edilecek tahvil/bono tutarının 51 milyar TL’nin biraz üzerinde olacağını hesapladı. BDDK’nın yayınladığı Bankaların TL Cinsi Tahvil ve Bono İhraçları Hakkında Usul ve Esasları’yla (PDF) ilgili Kararı’na göre, ihraç edilen tutar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) tabi olmayacak.

Kararda, bu konuda “Halka arz edilmek suretiyle yapılacak ihraçlarda, tasarruf mevduatı veya katılım fonu gibi yatırılan paranın sigorta kapsamında olduğu gibi bir yanılgıya yol açılmamasını teminen, ihraç ile borçlanılacak tutarın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) tabi olmadığı hususunda özellikle küçük yatırımcının ayrıntılı ve yazılı biçimde bilgilendirilmesinin sağlanması gerekecek” denildi.

BDDKYapılan düzenlemeye göre, tahvil ya da bono ihraç etmek isteyen bankanın, ihraçtan önce BDDK’ya bir rapor sunması gerekecek. Banka bu raporda ihraca ilişkin fayda ve maliyet analizini, ihracanın mali bünyesine etkisini, olası stres koşullarını da dikkate alarak ihraçtan kaynaklanabilecek risklere ilişkin izleyeceği yollara yer verecek. İhraçlarda nominal limit de, BDDK’nın belirlediği formüle göre hesaplanacak.