web statistics

Bankaların Tahvil ve Bono İhraç Etme Hayalleri Bir Başka Bahara Kaldı


Merkez bankası tarafından yapılan faiz indirimleri nedeniyle alternatif getiri sağlayan yatırım araçlarına yönelik talebi karşılamak amacıyla tahvil yada bono ihraç etmeyi planlayan bankaların bu konudaki planlarının önü şimdilik kesildi gibi gözüküyor.

Hürriyet Gazetesinde yer alan bu habere göre; Finansbank’ın tahvil ve banka bonosu ihracı için yaptığı başvuru, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kabul edilmemiş.

Finansbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz :

“Bankamızca tahvil ve banka bonosu ihracı için yapılan başvurular üzerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 17 Mart 2010 tarihli yazısı ile,

-Varlığa endeksli borçlanma araçlarının mevduat ve katılım bankalarınca ihracına bu aşamada izin verilmediğini,

-Diğer borçlanma araçlarının (tahvil/bono) mevduat ve katılım bankaları tarafından ihraçlarının bu aşamada uygun olmayacağını tarafımıza bildirmiştir.”

finansbankHaberle ilgili bundan sonra paylaşacağımız detaylar spekülatif olmakla birlikte, karara anlam verilmesinde faydalı olabilir. Finansbank’ın yanısıra Akbank ve Garanti Bankası tarafından da tahvil / bono ihracı planlandığı konuşuluyordu. Hazine’nin söz konusu bankaların çıkaracağı tahvil / bonoların sunacakları alternatif getiri ile rekabet etmek zorunda kalmaması için bu ihraca izin verilmediği söyleniyor.

Eğer bu doğruysa, özellikle IMF ile anlaşmanın gündemde olmadığını da düşünürsek, Hazine’nin bono ve tahvil ihraçlarına talebi düşürecek herhangi bir faktörün piyasaya girmesini istememesi normal. Bunun için BDDK’nın alet edilmesi ise biraz endişe verici . Özellikle hem tahvil / bono piyasasının yeterince gelişmemiş olmasından şikayet edip, hem de bankaların bu konuda önünün kesilmesi garip geliyor.

Akla gelen bir başka soru ise; bu konuda ilk başvuruyu Akbank veya Garanti Bankası yapmış olsaydı verilecek yanıt farklı olur muydu ?