web statistics

İMBK ve VOB’da Aracı Kurum Detayları Kalkıyor, Hisse Senedi Emir İptali Geliyor


Geçtiğimiz hafta yayınladığımız yazımızda, 1 Ekim 2010’dan İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda A, B, C Grubu hisse senetleri uygulamasının başlayacağını duyurmuştuk. Buna ek olarak İMKB Yönetim Kurulunun ilgili kararlarına istinaden İMKB ve VOB Derinlik Ekranlarında 8 Ekim 2010’dan sonra Aracı kurum detayları kalkıyor ve Hisse Senedi Emir İptali Geliyor.

Hisse Senetleri Piyasasında gerçekleşen işlem sorgularında alıcı ve satıcı taraflar gösterilmeyecek. Hisse Senetleri Piyasası Alım Satım Sistemi’nde gerçekleşen işlemler sorgusunda yer alan işleme taraf üye kodları ve aktif emir sorgusunda yer alan karşı üye kodları seanslar süresince gösterilmeyecek, veri yayın kuruluşlarına gönderilen gerçekleşen işlemler, alıcı ve satıcı taraf bilgisi olmadan gönderilecek.

Ayrıca Hisse Senetleri Piyasasında emir iptalinin koşulsuz olarak serbest bırakılmasına ilişkin uygulama çerçevesinde, halihazırda sadece varant pazarında, kotasyon emirleri haricinde tamamen serbest olan emir iptali, 08 Ekim 2010 tarihinden itibaren Hisse Senetleri Piyasasında işlem gören tüm menkul kıymetlerde uygulanacak. Emir iptalinin koşulsuz olarak serbest bırakılması uygulaması aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülecek:

imkb* Emir iptalinin koşulsuz olarak serbest bırakılması ile birlikte Hisse Senetleri Piyasası Alım Satım Sistemine (Sistem) girilmiş olan ve bekleyen normal ve özel emirlerin tek tek, emir bazında iptal edilmesi mümkün olacak.

* Uygulamanın devreye alınması ile birlikte Sisteme girilmiş ancak işleme dönüşmemiş alış emirleri ve satış emirleri tek tek iptal edilebilecek.

* Emir tamamen iptal edilebileceği gibi, miktarı da azaltılabilecek.

* Açılış seansı emir toplama aşamasında uygulanmakta olan mevcut emir iptal ve değiştirme kurallarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

* Yeni uygulama ile birlikte emir iptali açılış seansında olduğu gibi seansın sürekli müzayede bölümünde de koşulsuz olarak yapılabilecek.

* Emir iptalinin serbest bırakılması kapsamında Kurumsal Ürünler Pazarı’nda ve Varant Pazarı’nda piyasa yapıcılı olarak işlem görecek menkul kıymetlerde girilmiş olan kotasyon emirlerinin koşulsuz olarak iptal edilmesi söz konusu olmayacak. Ancak, kotasyon emirleri minimum kotasyon miktarına kadar azaltılabilecek.

* Sistemde emrin tamamen iptal edilmesi veya emir miktarının azaltılması durumunda azaltılan her bir emrin azaltılan kısmının ve iptal edilen emrin tamamının TL hacminden İMKB tarafından milyonda 2,5 oranında ücret alınacak.

08.10.2010 tarihinden itibaren İMKB Hisse Senetleri Piyasası uygulamasına paralel olarak, Vadeli işlem ve Opsiyon Borsasında (VOB) da Veri yayınında işlem bilgilerinde işlem tarafı bilgilerinin gösterimi kaldırılacak.

“İMBK ve VOB’da Aracı Kurum Detayları Kalkıyor, Hisse Senedi Emir İptali Geliyor” üzerine bir yorum

  1. BU UYGULAMALARA DİYECEK YOK. ÇOK İYİ AMA VERİ SATIŞI TAM BİR PARANOYA.

Yorumlar kapalı.