web statistics

Yunanlı NBG Finansbank’ı Türklere Geri mi Satıyor ?


Makalelerimiz içinde zaman zaman gerçekleştirilen halka arzlar hakkında bilgi verdiğimizi bizi takip edenler hatırlayacaktır. Halka arzlar doğru seçildiğinde piyasa koşullarına ve borsanın gidişatına bağlı olarak birkaç gün içinde bir aylık mevduat getirisini yakalayacak fırsatlar sağlayabilecek güzel alternatif getiriler sunabilir. Son zamanlarda gerçekleştirilen hisse senedi halka arzlarında buna örnek verebilmemiz maalesef mümkün değil, ancak geçtiğimiz kısa haftanın gelecekteki muhtemel halka arzlarıyla ilgili en önemli haberini sizlerle paylaşmadan yapamadık, tabii katma değerli olarak…

Referans gazetesinde çıkan bir habere göre; Finansbank‘ın ana hissedarı olan, Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) menkul kıymet arz etmek suretiyle 2.8 milyar avro civarında bir tutarda sermaye artırımına gideceğini açıkladı. Bankanın menkul kıymet ihracı, sermaye artırımı planı dahilinde Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ın hisselerinin bir kısmının satışını kapsıyor.

Başlık sizi yanıltmasın, en geç 2011 yılının birinci çeyreği sonuna kadar tamamlanması hedeflenen hisse senedi arzının neticesinde, NBG en az yüzde 75’lik bir oranda çoğunluk hisseye sahip olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Günümüzde yolu kredi kartı veya krediden geçen veya ürün incelemelerimizi takip eden hemen her tüketicinin Finansbank hakkında bir bilgisi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle öncelikle yazımızda Finansbank’ın egemen ortağı olan NBG hakkında kısa bir bilgi vermemizin uygun olacağını düşündük.

nbgNBG Yunanistan’ın en büyük ve köklü bankalarından birisi. Merkezi Atina olan NBG’nin kuruluş tarihi 1841. Bankanın önemi ve boyutları hakkında kafanızda bir fikir yaratması açısından örnekleme yaparsak Türkiye’de Ziraat Bankası’nı gösterebiliriz. Banka klasik bankacılık ürünlerinden oluşan geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerle, ağırlıkla Yunanistan olmak üzere, Güney Doğu Avrupa, Türkiye (Finansbank) ve Afrika’da faaliyet gösteriyor.

NBG, 2006 yılında başlayan bir süreç sonunda Finansbank’ı yaklaşık 5 milyar dolarlık maliyetle satın aldı. Finansbank’ın yüzde 25’lik bir kısmının halka arzından 1 milyar avroya yakın bir gelir temin etmesi bekleniyor. NBG, geçtiğimiz günlerde açıklanan Avrupa bankaları için yapılan stres testini geçmiş olmasına rağmen, ülkesinin içinde bulunduğu ulusal borç krizini de göz önüne alarak belki de krizden daha da kuvvetli çıkabilmek için bilançosunu tahvil, bono ve hisse senedi gibi menkul kıymetleri halka arz ederek güçlendirmeyi amaçlıyor.

2006 yılında Finansbank’ın satın almak özellikle bu kriz döneminde NBG’nin gerçekleştirdiği en akıllıca yatırım oldu diyebiliriz. Yılın ilk yarısında NBG operasyonlarının Finansbank bacağında açıklanan güçlü kar rakamları sayesinde Yunanistan pazarında faaliyetleriyle ilgili olarak açıklanan 159 milyon avro tutarında kayıplara rağmen 146 milyon avro net kar açıklayabildi.

Son olarak belirtmekte fayda var, Finansbank hisse senetlerinin gerekli izinlerin alınmasını takiben gerçekleştirilmesiyle elde edilecek gelirin tamamının Yunanistan’ın ulusal bankası konumundaki NBG’ye gideceği gibi bir izlenim oluşsun istemeyiz. Finansbank hisse senetlerinin satışından elde edilecek gelirin bir kısmı yine Finansbank’ın genişlemesi ve pazar payını arttırması için ihtiyacı duyduğu finansmanın karşılanmasında kullanılacak. Ayrıca İMKB’de yapılan halka arzlarda satışın önemli bir kısmı yabancı yatırımcılara yapılacağından, Türk yatırımcısının kaynaklarıyla Yunanistan bankasına kaynak sağlayacağını söylemek tam olarak doğru bir söylem olmayacaktır.