web statistics

Kredi Kartı Borcunun Asgarisini Yatıranlara Kısıtlamalar Geliyor


Hürriyet’in bugünkü haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartındaki gecikmeli alacaklardaki ve ödeme güçlüğü çeken kredi kartı sahibi sayılarındaki artış hızı nedeniyle, tüketicilerin mağduriyetini önlemeye yönelik iki aşamalı önlem planı hazırlıyor.

Bu önlem planının hangi kredi kartı kullanıcılarına uygulanacağı belirlenirken, bu konuda standart kriter olarak müşterilerin kredi kartlarına yaptıkları ödemeler esas alınacak. Söz konusu önlem planı çerçevesindeki kısıtlamalar, kredi kartı dönem borcunun asgarisini, yani minimum ödeme tutarını yatıran tüketicilere uygulanacak. (Güncelleme : 17.12.2010 tarihi itibariyle kredi kartlarında uygulanacak olan asgari ödeme tutarları değiştirildi)

Peki bu kısıtlamalar neler ? Önlem paketinin ilk aşamasında kredi kartı dönem borcunun asgarisini yatıranların kredi kartlarının limitleri arttırılmayacak. Yani kredi kartının sürekli asgarisini yatıran kart sahipleri, kredi kartlarının limitlerini arttırmak istiyorlarsa, talepleri öncesinde en az üç ay (bu bizim tahminimiz) kredi kartlarının dönem borçlarının asgarisinin daha üzerinde (tercihen yüzde 10 daha fazla) yatırmaları gerekecek. Aksi taktirde asgari ödeme yaptıkları için bankalar limit arttırım taleplerini reddetmek zorunda kalacaklar. BDDK bu şekilde dönem borcunun asgarisini yatıran tüketicilerin borçlarının birikmesine engel olmayı planlıyor.

kredi karti borcuKredi kartı nedeniyle takibe uğrayan tüketicilerin sayısındaki artışın önüne geçmek amacıyla uygulanması düşünülen ikinci önlem ise, kredi kartı dönem borcunun asgarisini yatıran kredi kartı sahiplerinin nakit avans limitlerinin sıfırlanarak kredi kartı ile nakit çekmelerinin önüne geçilmesi. Bu şekilde kısa dönemde finansal kaynak bulmak için en maliyetli yöntemlerden biri olan nakit avans çekimi, kredi kartı dönem borcunun asgarisini yatıran kart sahipleri için bir kredi kartı özelliği olmaktan çıkacak.

Yukarıda detaylarını verdiğimiz uygulamalar için düşünülen temel kriter kredi kartında sorun yaşayacak müşteriyi önceden tespit edebilecek en doğru veri olmasa da, kredi kartı sektöründe bir endüstri standartı olması ve bilinçsiz kredi kartı kullanımı nedeniyle mağduriyet yaşaması muhtemel doğru kitleyi tespit için önemli bir kriter. Bu uygulamanın geçen sene restoranlarda sigara kullanımını yasaklayan yasal düzenlemeyle benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Sigara kullanımını zorlaştırıp bir keyif olmaktan çıkartarak sigara kullananları azaltmayı hedefleyen bu uygulama gibi, ileride sorun yaşamalarına sebep olacak şekilde kredi kartı kullanan tüketicilerin bu riskli alışkanlıklarından yasal uygulamalar ile uzaklaştırılması planlanıyor.

Söz konusu düzenleme uygulamaya alındıktan sonra, söz konusu kredi kartı kullanıcılarının buna karşı geliştirdikleri stratejileri takip ediyor olacağız.