web statistics

Konut Kredisiyle Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin Zamanlama Kritik


Konut kredisi faizlerinin geldiği nokta rekor sayılabilecek avantajlı seviyelere ulaşmış durumda. Belli bir birikimi olup, bu birikimi kredi ile tamamlamak suretiyle konut sahibi olmak isteyen tüketiciler için daha iyi bir zamanlama olmayacağı kesin. İçinde bulunduğumuz bu sürecin ne kadar devam edeceği de ayrı bir merak konusu. Zira “kriz sona erdi” şeklinde yapılan söylemlerde bulunan kişilerin sayıları artmaya ve sesleri yükselmeye başladı. Referans gazetesindeki bu habere göre, Merkez Bankası tarafından bu hafta içinde yapılacak açıklamalarda faiz artışı beklentisi olmamasına rağmen, ekonomistler artık faiz arttırımı ile ilgili beklentilerin güçlendiğinin altını çiziyorlar. JP Morgan da hiç beklenmemesine rağmen bu haftaki açıklamalarda Merkez Bankası tarafından 100 puanlık faiz arttırımı yapılmasını olası bulduğunu açıklamış durumda.

Geçtiğimiz dönemde Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerinde şahit olduk; faiz indiğinde mevduat faizleri çok süratli bir şekilde indirimlere paralel olarak gerilerken, bu indirimlerin kredi faizlerine yansıtılması biraz zaman aldı. Şimdi faiz arttırımı gibi bir olması durumunda muhafazakar bankaların bu oranları konut kredisi başta olmak kaydıyla tüketici kredilerine çabuk yansıtacaklarını düşünebiliriz. Zira geçmiş performanslarından da görebileceğiniz gibi, bankaların en önemli motivasyonlarından biri paradan para kazanırken karlarını muhafaza, müdafa ve maksimize edecek aksiyonları süratli bir şekilde almak.

Bu nedenle kredi ile konut almayı düşünenlerin; avantajlı faiz oranlarında yararlanmak istiyorlarsa arayışlarını süratli bir şekilde neticelendirerek, alım aşamasına geçmeleri konusunu ciddi ciddi düşünmeleri gerektiğine inanıyoruz.

mashattanKonut arayışı ile naçizane tavsiyemiz, tercihlerin tamamlanmış projelerden yana kullanılması yönünde olacaktır. Zira halihazırda büyük projelere kalkışmış bazı inşaat projelerinin arasında geleceği belirsiz olanlar var. Bu konuda fikir sahibi olmak isteyen okurlarımızı Taşyapı’nın Mashattan projesini gidip ziyaret etmelerini öneririz. İnşaatların çoğu tamamlanmış konutlar teslim edilmiş, ancak çevre düzenlenmesi inşaattan kaynaklanan malzemelerin proje sahasından çıkartılarak tamamlanması gerekirken, ortalıkta bunu yapacak kimse yok. Bu projenin İstanbul’un bir dönem en prestijli ve iddiali projelerinden biri olduğunu düşünürseniz, en kötüsünün neler olabileceğini hayal edebilirsiniz. Konut almak için birikimlerinizle beraber bir de bankaya uzun vadede borçlanıyorsanız, en azından başınızı sokabileceğiniz bir konut bulunan projeler için bu taahüde girmenizi tavsiye ederiz.

Henüz arayışa başlamamış, ancak bu konuda düşünenler için bile vakit hala geçmiş değil. Yukarıda bahsettiğimiz haberin detayında görebileceğiniz gibi; faiz arttırımına geçmeden önce Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırmak ve daha önce dövizle ilgili verdiği olağanüstü imkânları geri çekmek gibi yapması gereken şeyler var.

“Konut Kredisiyle Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin Zamanlama Kritik” üzerine bir yorum

  1. Mashattan icin verdiginiz bilgiler dogru degil. Sitede yasam basladi. 500 dairede oturuluyor. Cevre duzenlemeside buyuk oranda bitirildi. Ayrica mütahit firma eksikleri tamamlamaya devam ediyor. Site terk edilmis falan degil.

Yorumlar kapalı.