web statistics

Garanti Emeklilik İşsizlik Sigortası’ndan Tazminat Alabilmek İçin Ölmek mi Lazım ?


Eğer “Garanti Emeklilik Gelir ve Kredi Kartı Ödeme Güvencesi`ne Başvurmadan Önce” başlıklı yazımız yayınlanmadan önce Garanti Emeklilik tarafından sunulan işsizlik sigortası teminatlarının bulunduğu sigorta poliçelerinden birini satın aldıysanız ve ön gördüğünüz risk gerçekleşip işssiz kaldıysanız, bu yazımızın size çok yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Yanlış anlaşılma olmasın; burada vereceğimiz bilgileri harfi harfine uygulasanız bile, tazminat talebiniz Garanti Emeklilik tarafından kabul edilecek anlamına gelmiyor. Kişisel görüşümüz bu tür tazminat taleplerinin Garanti Emeklilik tarafından red edilmesinin oldukça yüksek bir ihtimal yönünde olduğudur. Bu konudaki görüşümüzün kaynağı olarak da Garanti Emeklilik’ten poliçe yaptırmış memnuniyetsiz müşteriler tarafından bizimle paylaşılan bilgileri gösterebiliriz. Gelelim Garanti Emeklilik işsizlik poliçesi satın alan tüketicilerin tazminat almak için konuyla ilgili bilmesi gerekenlere…

Öncelikle bu makaleyi hazırlama konusunda bize motivasyon sağlayan “Garanti Emeklilik fatura ödeme güvencesi veriyor” başlıklı Milliyet Gazetesi haberine göz atmanızı öneririz. Bu haberde yer alan fatura güvencesi ve diğer benzer işsizlik teminatlarının yer aldığı ürünlerin hepsi “yıllık hayat” sigorta poliçesidir. Hayat ve Emeklilik şirketleri tarafında sık olarak satılan bir enstrüman olarak bilen bu poliçelerin genel şartları tüm şirketler için sabittir.

Yıllık hayat sigortası sadece ölüm teminatı sağlar. Sigorta süresi olan 1 yıl içinde, sigortalının ölümü durumunda menfaatdarlarına sigorta poliçesinde belirtilen ölüm teminatı ödenir. Bir yıllık süre sonunda, sigortalının hayatta olması halinde hiçbir ödeme yapılmaz. Sigortaya devam etmek için her sene yeni bir yıllık hayat sigortası yapılmalıdır. Yıllık hayat sigortası genel şartlarının tamamına Emeklilik ve Hayat isimli web sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu tür poliçelere ferdi kaza teminatları eklenmesi de yine sık karşılaşılan bir durumdur (bkz. ferdi kaza teminatı şartları).

garanti emeklilikGaranti Emeklilik bu poliçelerin farklılaşması ve işsizlik güvencesi arayanlara hitap edebilmesi için, içine ek teminat olarak “çalışamama durumunu” eklemiş. Bu teminat, gelir kaybının tazminini sağlayarak ürünlerini oluşturmuş. Gelir kaybı teminat şartı ise “Bordrolu, özel sektör çalışanları için işsiz kalma; serbest meslek sahipleri için hastanede yatma durumunda, her bir sigorta yılında maksimum 6 ay olmak üzere, işsizlik veya hastanelik olma durumu sona erene kadar belirlenen aylık teminat ödemesi gerçekleştirilir” şeklinde yer alıyor.

Bu poliçe ile satılan teminat; “Sigortanın yaptırıldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde kazara ölüm durumunda tazminat alırsınız, ama işsiz kalma durumunda tazminatı “alabilirsiniz veya alamazsınız” teminatıdır. Yani öne çıkartılan işsizlik teminatı, ürünün asıl teminatı değil, yan teminatıdır.

İşten çıkartılma riskinin gerçekleşmesi durumunda poliçe sahibinin tazminat alabilmesi için yapması gerekenler

Sigorta poliçesi ile ilgili bir tazminat talep edecekseniz sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Şirket başvurunuzu alınca değerlendirme ve takip için bir dosya açar. Buna sigorta sektöründe hasar dosyası denir. Gerekli evraklar bu dosyada tamamlanır, sonra hasar uzmanları talebi eldeki belgeler ve varsa eksper raporu ile beraber inceleyip (hatta bu durumda kendileri istihbarat yapıp) karara bağlarlar. Sonuç olumlu veya olumsuz, olumsuzsa tutarın ne kadar olduğu belirtilerek müşteriye tebliğ edilir.

Yani ilk yapılması gereken şey sigorta şirketi tarafından talep edilen evrakları (poliçe fotokopisi veya poliçe numarasının yer aldığı dilekçe, işten çıkartılma belgesi) bir kopyasını da kendinize almak suretiyle tedarik etmek. Bu bilgiler ile başvurduğunuzda size bir hasar dosya numarası verilecektir. Bu numarayı güvenli bir yere not ettikten sonra gerekli diğer belgeleri süratli bir şekilde toparlayarak söz konusu şirkete ilgili hasar dosya numarasını da belirterek iletmek gerekir.

İşsizlik, kredi, kredi kartı, fatura ve gelir güvence teminatlı yıllık ferdi kaza tazminat talebi için gerekli diğer evraklar:

* Poliçe Sahibinin SGK’dan halen çalışmadığına dair belge
* İŞKUR’a kayıt belgesi,
* Eski Şirketten işyerinden neden çıkartıldığına dair yazı, bu yazıyı imzalayanın imza sirküleri,
* SGK’dan alınan en son işsizlik ödemesinin dekontu

Bu belgeleri eksiksiz olarak tamamlayıp sigorta şirketine elden yada kurye ile imza karşılığı iletip kayıt altına almalısınızki, şirketin hasar departmanı durumunuzu inceleyip tazminat talebinizi bir neticeye bağlasın.

Evrakları şirkete ilettikten sonra, tazminat talebinin değerlendirilmesi için bekleme süresinin geçmesi gerekiyor. Bu süre hakkında en doğru bilgiyi sigorta şirketinizden alabilirsiniz.

Tazminata hak kazanabilmesi için poliçe sahibinin eksik evrakların yanısıra bazı ön şartları yerine getirmesi gerekmekte:

* Riskin gerçekleştiği tarihe kadar 180 gün aynı iş yerinde bordrolu olarak çalışmış olduğunu belgelemek,
* Sigorta başlangış tarihinden itibaren 120 gün aktif çalışmış olmak.

Garanti Emeklilik hasar inceleme servisi tarafından dosyanızın değerlendirmesinin neticesini size bildirilen süre boyunca beklerken, “bir projeyle ilgili danışmanlık yapıp yapamayacağınız veya işinizle alakalı benzer bir iş imkanı ile ilgilenip ilgilenmediğinizi” soran bir kişiden bir telefon alabilirsiniz. Aman dikkat diyoruz ! Bu şekilde arayan kişinin sorularına yanıt vermeden önce mutlaka arayan kişinin isim, soyisim bilgilerini istemenizi öneriyoruz. Hatta o an için müsait olmadığınızı belirtin, kendisine ulaşabileceğiniz bir telefon numarası almak konusunda ısrarcı olun. Telefondaki kişinin isim, soyisim ve telefon bilgilerini aldıktan sonra, kişiye size verdiği bilgilerle geri dönün. En güzeli bu görüşmeyi kayıt altına almak olacaktır; yapamıyorsanız da tarih, saat ve size verilen isim ve soyismi mutlaka not etmenizde fayda var. Bu konuda mağdur olan bir okuyucumuza hazine müsteşarlığı ile yaptığı görüşmede; yukarıda belirtiğimize benzer bir şekilde telefon görüşmesi ile yaklaşılıp iş vaadi ile kandırılarak tazminat talebi reddedilen Garanti Emeklilik sigortalı sayısının hiç de az olmadığı söylenmiş. Bu durum talihsiz bir tesadüf de olabilir, ama bizim ilk yorumumuz “anlaşılan bu Garanti Emeklilik tarafından uygulanan standart bir tazminat değerlendirme prosedürü haline getirmiş” şeklinde oldu.

Garanti Emeklilik, sigorta konularıyla ilgili tüketiciler ile sigorta şirketleri arasındaki anlaşmazlıkları ve olası mağduriyetleri gidererek sektöre güveni arttırmaya yönetilik bir organizasyon olan Sigortacılık Tahkim Kurulu’na kayıtlı bir şirket olmadığı için, poliçe sahibi ile Garanti Emeklilik arasında bir anlaşmazlık olması durumunda bu anlaşmazlığı giderebilmek için tek çözüm yasal yollara başvurmak.

Garanti Emeklilik tarafından tamamen reklam amaçlı yaptırılan bir haberden esinlenerek hazırladığımız bu makalede asıl söylemek istediğimiz ise şu: Garanti Emeklilik işsizlik teminatlı poliçelerinden birine sahipseniz, en kolay tazminat alabileceğiniz durum, kaza sonucu ölmenizde gerçekleşir. İşsizlik teminatı kapsamında bir tazminat ödemesiyle ilgili talebiniz varsa, yukarıda verdiğimiz önerileri dikkate alarak kuruma verdiğiniz evrakların bir kopyasını ve ayrıldığınız şirkete ait imza sirküleri gibi belgelerin bir kopyasını kendinizde tutun ve hasar dosyanızın takipçisi olun. Size verilen sürelerin sonunda şirket ile irtibata geçmek konusunda çekingen davranmayın. Sonuç olarak bizi dinleseniz de tazminat talebinizin onaylanacağı garantisi bulunmuyor. Bu durumda tazminatı haketmek için azami şartları yerine getirseniz bile, alabilmek için yasal yollara başvurmanız gerekecektir.

“Garanti Emeklilik İşsizlik Sigortası’ndan Tazminat Alabilmek İçin Ölmek mi Lazım ?” üzerine 8 yorum

  1. iyi günler bende garanti emeklilik işsizlik ödemesi yıllardır yapıyorum . ve mart ayında işten çıktım.ve belki 15 kez yolladım verdiğim faks parası alıcağım parayı geçti ama 2 aydır hala olmadı ben her aradığımda evrakları tekrar istiyorlar.artık kafayı yemek üzereyim bu gün aradım ve benden tekrar muhasebeden evrak istiyorlar işten çıktığıma dair muhasebeci diyorki artık sana vereceğim evrak kalmadı hepsini yolladık.elden bile dilekçe yazdı insanlar ama her nedense hala olmuyor hala olmuyor.ne yapacağımı şaşırdık lütfen ama lütfen artık sonuçlansın.işkur bile beni maaşa bağladı ama banka her seferinde sorun çıkarıyorrrrrr.

  2. Citibanktan telefonla arayıp beni işsizlik sigortası yaptılar işten çıkarılınca evrakları tamamlayıp gönderdim RED cevabı ben telefonla arayınca söylediler gerekçesi PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ imiş SGK kanunlarına göre işten başka türlü çıkarılamıyor.
    Poliçe ve red yazıları isteyince gönderdik diyorlar YALAN,Avukatlara gidiyorsun bankaların davalarına bakmıyoruz onlar uzman avukatla çalışıyorlar bu dava uzun sürer alacagın tazminatta masraflara yetmez cevabı veriyorlar.
    Bu tip işleri yapan ve hazırlayanları ve çalışanlarını YÜCE ALLAHA havel ediyorum onlarla ahirette mahkeme olacagım.

    RESMEN DOLANDIRICILIK YAPIYORLAR

  3. bende işsizlik sigortası yaptırmak istiyorum bu tür banka işsizlik sigortasından para aldım diyen bir kişi varsa lütfen bana yazsın

    • Garantiden benim işsizlik sigortam devreye girdi ve sudan bir sebeple sizin calıştığınızı tesbit ettik diyerek bir yazı gönderdiler ve iiptal ettiler. Tırım tırım iş ararken şimdi bide bununla karşılaştım. Sigorta işleri malesef böyle sigorta şirketleri hiç ağlamsınlar insanlar bize neden güvenmiyor diye..Ha bu arada iptal etmelerine rağmen kredi kartımdan hala policenin taksitlerini çekmekteler bune tezatlıktır…

    • Aman sakın haaa, bu pislik bankalar güneşli günde şemsiye verip yağmur yağdığında onu elinden alıverirler, kasım ortasından beri işsizim daha alabildiğim ödeme 2 tane oldu aslında 15 nisanda 4.yu almam gerekirken…korkunç zorluk çıkarıyolar kanser ederler adamı

  4. arkadaşlar sakın sigorta yaptırmayın resmen adam dolandırıyorlar.telefonla canımlı cicimli kayıt yapıyorlar sonra iş başa düşünce bir sürü evrak istiyorlar.imza sirgüsü,iş sözleşmesi vs.şirket de ben siğortayla muatap degilim diyerek bu belgeleri vermiyor.onlarda zaten bunun farkında oldugundan evraklarınız eksik diyerek tazminat ödemeye yanaşmıyorlar.bunlar resmen soyguncu.sakın bulaşmayın.

  5. arkadaşlar herkes cumhuriyet baş savcılığına direk şikayette bulunsun bunların yaptıkları dolanrıcılık..bunu ancak devlet halleder yoksa bunlarsürekli milleti dolandırmaya devam eder..okuyan lütfen cumhurşyet baş savcılığına şikayette bulunsun…

Yorumlar kapalı.