web statistics

BDDK: Sözleşmeye “Yıllık Kart Aidatı Ödemeyeceğim” Yazın


NTVMSNBC’de dün yayınlanan habere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların kamuoyunda tartışılan bazı uygulamalarla sağladığı gelirler konusunda vatandaşları uyardı. Bilgin, tepkilere yol açan kredi kartı yıllık aidatı konusuna da değindi. Bilgin, yeni kredi kartı alacak tüketicilere kart sözleşmesine “yıllık aidat ödemeyeceğim” notu düşmelerini önerdi.

“Türk bankacılık sistemi 2009 yıl sonu genel değerlendirmesi” konulu basın toplantısında konuşan Bilgin şunları söyledi: “Bazı dengesiz komisyon geliri, ücret geliri gibi dengesiz gelirleri biz de mantıklı bulmuyoruz. Tüketicilere kullanmadıkları karta ücret alınmasını, yıllık aidat alınmasını mantıklı bulmuyoruz. Bir banka 10 lira para gönderme ücreti alırken diğeri 50 lira alıyorsa bunu da mantıklı bulmuyoruz. Bizim tüketicilere en büyük önerimiz, böyle yapan bankalar varsa bunlarla çalışmamaları yönündedir. Memnun değillerse o bankalarla çalışmasınlar.”

Bilgin, kurum olarak bu konularda bazı tedbirler aldıklarını söyledi. Ancak özellikle ikili sözleşmeye dayanan işlemler borçlar hukuku kapsamına girdiği için çok fazla müdahele edemediklerini vurguladı.

Bilgin, bu kapsama giren kredi kartları konusunda yıllık aidatlar için tüketicilere yeni bir öneri getirdi: “Yeni kredi kartı alırken, müşteriler bankadan sözleşmeyi alırken üzerine ‘yıllık aidat ödemeyeceğim’ diye not düşsünler. Eğer banka bunu kabul ediyorsa kredi kartınızı verecektir ve bundan sonra aidat ödemeyeceksiniz. Sözleşmede bu hükmün özellikle olarak yer alması tüketicilerimizin, kart kullanıcılarımızın bundan sonraki şikayetlerini önleyecektir.”

kredi karti aidatiTuketiciFinansman.net olarak kredi kartı yıllık aidatıyla ilgili olarak pek çok yazı yayınladık. Sözleşmede yer aldığı sürece kredi kartı yıllık ücretinin yasal olduğunu belirttik ve hangi durumlarda yıllık kart ücretini geri alabileceğinize dair fikirlerlerimizi paylaştık.

Kredi kartı yıllık ücreti banka ile tüketici arasında yer alan bir sözleşmeden kaynaklanmakta. Bu konuyla ilgili tüketicinin lehine çıkan kararlara bakıldığında tüm bu olumlu neticelerin ya banka ile yapılan sözleşmede bu konuyla ilgili bir madde olmamasından, ya da yapılan sözleşmenin şeklen (sözleşme maddelerinin yer aldığı metinlerin puntolarının büyüklüğünün veya farkedilebilirliğinin) uygun olmamasından kaynaklandığını görüyoruz. Bu nedenle daha önceki sizlerle paylaştığımız bir yazımızda BDDK başkanı Bilgin’in de altını çizdiği gibi kart ücreti, ilgili bir madde uygun büyüklükte ve belirginlikte sözleşmede yer alıyorsa ve taraflar konuyla ilgili sözleşmeye herhangi bir şerh koymadan imzaladılarsa, sözleşme serbestisi altında yasal kabul edilen uygulamadır.

Kredi kartı sözleşmeleri eski olan tüketiciler sözleşmelerini yenilemedilerse, ücrete geriye dönük itiraz edip alabilme ihtimalleri bulunuyor. Bu konuyla ilgili olarak takip edilmesi gereken süreçler konusunda tüketici koruma dernekleri destek veriyorlar.

Yeni kredi kartı başvurusunda bulunurken BDDK başkanı tarafından önerilen şekilde sözleşmeye şerh konması da tüketicilerden kart ücreti alınmasına engel olacak bir önlem sayılabilir, ancak kaç banka böyle bir şerh koymuş kart başvurusunu onaylar o konuda pek emin olamıyoruz. Sonuçta olay bankanın kart ücreti ödemek istemeyen bir müşteriye ne kadar ihtiyacı olduğuna ve kart başvurusunda bulunan tüketicinin ne kadar kredi kartına ihtiyacı olduğuna bakar. Bu durumda sözleşme aşamasında banka veya başvuru sahibinden eli güçlü olan karşı tarafa şartlarını kabul ettirebilecek gibi gözüküyor.

“BDDK: Sözleşmeye “Yıllık Kart Aidatı Ödemeyeceğim” Yazın” üzerine 3 yorum

  1. bankadan 8.5 tl bir hesapta alacağık kaldı gittim almaya bir yığın prosedür çıkarttılar örneğin balçovadan açılan vadesiz hesapta hatay şubesinde kaydım olduğu söylenmesi gibi yeni sözleşme imzalattılar.oradan onay alınmadanişlem yapılamayacağı gibidaha sonra bir belge daha çıkardılar bu ne dedim ayrı bir sözleşme bddk istiyormuş.ne olduğunu anlamadığım için imzalamadım fazla ısrarcı olamadılar ben kızınca bu kadar çok prosedür olurmu .ben bankayla sözleşme imzalıyorum bddk ya niye imzalayıp bir sözleşme vereyim ki

  2. BDDK banka musterisinden sozlesme istemez. Banka sozlesme maddesinde kendi aleyhlerine bir eksikligi kapatmak sizden ek bir belge istemistir. Imzalayip imzalamamak size kalmis tabiki.

  3. Evde müsait olmadığım bir sırada 2 sene evvel kapı çalındı.Daha önceden bilgilerim olan yapıkredi adıma istemeden wordcard düzenleyip göndermiş kapıya getiren kurye'ye talep etmediğimi oda zaten gündemde olan aidat ücretinin kaldıralacağını söyleyerek kartı teslim etti ederken getirdiği hazır kredi kartı sözleşmesinide kapıda imza ettim üstünü kapattığı bir kağıda daha yüzüm traş köpüklü imza attım.ne olduğunu sorduğumda kartın açılması için bankaya gönderiyoruz cevabını aldım sonradan içime kuşku düştü,kurye şirketine yazdım vcevap vermediler yapıkredi telefon bankacılığını aradım,onlarda bir evrak olduğunu söylediler.Geçen günde ingbank istemeden eve kurye kredi kartı zarfı bırakmış.Bu bankalar kredi kartları kanunu Madde 8 ihlal ediyorlar.Bankalar yaptıkları işlemleri hukuk arkasına gizleyerek sayılı yüzsüzler olmuşlardır.Her yıl hanelerine vatandaşların cebinden çaldıkları karları hanelerine kar gösteriyorlar,burada yabancı banka ortaklığı satışları sonrası bu yüzsüzlük artmıştır.

Yorumlar kapalı.