web statistics

KKB`deki Kaydım Hatalı, Ne Yapmalıyım ?


Editörün tavsiyesi: “Kredi Notu ve Risk Raporu için yeni adres Findeks.com” başlıklı güncel yazımızda kredi kaydınızı düzeltmek için doldurmanız gereken başvuru formuna ait linki bulabilirsiniz.

Daha önce sitemizde kredi veya kredi kartı alırken karşımıza bir problem olarak çıkan KKB kayıtlarıyla ilgili pek çok yazı yayınladık. Ancak halen okurlarımızdan bu konularla ilgili çok fazla soru gelmekte. Bu yazımızda KKB’deki hatalı kayıtların nasıl düzeltilebileceğini basit bir dille anlatmaya çalışacağız.

Diyelim ki bir banka şubesine gittiniz ve kredi talebinizi müşteri temsilcisine ilettiniz. Müşteri temsilcisi halk arasında kara liste olarak da bilinen KKB sistemine giriş yaparak daha önce hakkınızda negatif kredi kaydı olup olmadığını kontrol eder. Eğer daha önce başka bir bankadan kullandığınız krediyle ilgili bir sorun varsa banka yetkilisi size problemi “KKB kayıtlarınızda sorun gözüküyor” veya “bir başka banka kullandığınız kredide problem gözüküyor” şeklinde aktarır. Banka yetkilisi sorgulama sırasında sorunlu kaydın hangi banka tarafından yaratıldığını göremez.

KKB’ye başvurup sorunlu kaydın hangi bankaya ait olduğunu öğrenebilir miyim ?

Hayır! Sır kapsamındaki kişisel bilgilerinizin güvenliği açısından KKB’ye doğrudan ulaşarak bilgi almanız kesinlikle mümkün değildir. Yani KKB’nin soruna konu olan kaydınızı ya da kayıtlarınızı KKB’ye şahsen telefonla, e-posta mesajı ya da faksla yapacağınız başvurularınız üzerine belirleyerek size bilgi verme olanağı ve yetkisi bulunmamaktadır. Sorununuz ne olursa olsun size yardımcı olabilecek tek kurum yeni kredi başvurusu yaptığınız KKB üyesi kuruluştur. Bu KKB üyesi kuruluş haricinde hiçbir diğer kuruluş size bu konu hakkında bilgi veremez.

Sorunlu kredi kaydım yok, hatalı KKB kaydımı nasıl düzeltebilirim ?

kkbEğer gerçekten daha eski bir döneme ait sorunlu bir kredi kaydınız olmadığına eminseniz, isim benzerliği veya bu tip sebeplerle sizin adınıza hatalı bir kayıt yaratıldığını düşünüyorsanız, tarafınıza sorunlu kayıt ile ilgili bilgi verilmesi için kredi başvurusu yaptığınız kuruma bu talebinizi iletmeniz gerekmektedir.

Şube yetkilisi kısaca MİDES (Müşteri itirazları değerlendirme sistemi) olarak adlandırılan özel bir sistem aracılığıyla söz konusu sorunlu kaydın gerçek durumunu, kaydı paylaşıma açmış KKB üyesinden kısa sürede öğrenerek sizi bilgilendirecektir. Bu sistem sayesinde eğer size ait bir kaydın içerdiği bilgilerde yanlışlık olduğu ya da isim benzerliği sebebiyle başkasına ait sorunlu bir kaydın sizin kayıtlarınız arasında karışmış olduğu belirlenirse, gereken düzeltme işlemi bu kayıtları paylaşıma açmış olan KKB üyesi kuruluş tarafından en kısa sürede düzeltilecek ve kredi başvurunuz yeniden değerlendirelecektir. KKB‘nin, üyelerinin paylaşıma açmış oldukları bilgiler üzerinde herhangi bir değişiklik ya da yorum yapma yetkisi bulunmamaktadır.

KKB kaydım ne zaman kendiliğinden silinir ?

KKB üyesi kuruluşların KKB sisteminde paylaşıma açmış oldukları hesap kayıtları, kapanış tarihlerinden itibaren 5 yıl süreyle paylaşımda kalmaktadırlar.

İdari Takip” ya da “Kanuni Takip” kodu ile kapanmış olan hesaplar da tüm borç ödenmiş olsa dahi, kapanış tarihlerinden itibaren 5 yıl süreyle ilgili kod (“İdari Takip” ya da “Kanuni Takip” kodu) ile paylaşımda kalacaklardır ve bu kayıtların “borcun ödenmiş” olması gerekçesiyle paylaşımdan çıkarılmaları mümkün değildir.

“KKB`deki Kaydım Hatalı, Ne Yapmalıyım ?” üzerine 8 yorum

  1. kredi kartım 2005 yılında kopyalandı. ve tek çekim 4000 lira harcandı . banka beni bu harcama ve faizleriyle ilgili borçlu gösterdi. tüketici mahkemesine açtığım davayı kazandım.ancak kazandığım davaya rağmen hala karalistede görünüyorum. bu konuda yardım istiyorum..

  2. @sabri // 11 Aralık 2009 17:41
    Banka ile anlaşmazlığını adli sürece taşımışsınız ve buna istinaden mahkemeden leyhinize çıkan karar ile bankanıza başvurabilirsiniz. Öte yandan banka bu süreçte kendisi başka bir dava açtığı için bu konuda ilgili kayıtların düzeltilmesi için öncelikle BDDK'ya başvurabilirsiniz. Ancak banka bu konuda kuvvetle muhtemel olarak devam eden diğer davayı sebep göstererek ilgili kaydı düzeltmeyi red edebilir.

  3. Merhabalar, ben 2008 yılında çalıştığım kürüm tarafından yurtdışında yüksek lisans egitimine gönderildiğim sırada, çalıştığım kurum maaş anlaşması maksadıyla çalıştığı bankayı değiştirmiş. O zaman ki ismi Oyakbank olan bankadan vakifbanka gecmis. Oyakbank üzerinde internet bankacılığımız bulunduğundan Türkiye'de almış oldugum maaşımı internet üzerinden kullanabiliyordum. Tabii çalıştığım kurumda maaş isleri ile ilgilenen bölüm bizim için iyilik olsun diye vakifbanktaki görevli arkadasa "siz maaşları otomatik olarak her ay Oyakbank havale edin onlar oradan kullanacaklar" demiş. Benim bu konuda yazılı imzalı hiçbir talebim de yok. Bunun üzerine vakifbanktaki arkadaslar hesabımda bulunan tüm paraları havale etmişler. Banka tarafından maaş avansı ismi ile açılan kredi dahil. Benim bu durumdan yaklaşık 1 sene sonra haberim oldu. Bu durumun hiç olmadık bir zamanda vuku bulmadı nedeniyle de sürekli otdan oraya borclanarak borç kapatma durumuna düşmüş oldum. Su anda bu yüzden kanuni takip listesinde de gozukmekteyim. Hatta icra yazısı geldiginde öğrendim durumun vehametini. Ben ev kredisi çekip ev almak isterken böyle birseyle karşılaşmış olmam nedeniyle çözüm bulamıyorum. Bu konuda ne yapmalıyım? Benim direktifim olmadan beni zor duruma düşürmüş oldular ve bir türlü toparlayamadigim gibi aynı bankada başka sıkıntılara sirayet etmiş oldu. Kara listeden ve KKBden sildirebilir miyim? Lütfen yardımcı olun tüm planlarımızı mahvettiler.tesekkurler.

  4. İlker // 14 Mart 2010 10:02
    Vakıfbank teftiş kuruluna yazılı olarak şikayette bulunabilirsiniz. Bu durumda sizin bir suçunuz olmasa da takip etme yükümlülüğünüz bulunduğu için bu itirazının olumlu değerlendirilmesi hakkınızdaki kkb kaydının silinmesine yardımcı olmasa da takip bakiyesinde indirime gitmelerinde yardımcı olabilir. Hukuki destek almanız da faydalı olabilir.z

  5. merhaba ben şirket sahibiyim bundan 4 ay önce bankaya cek karnemi almaya gittigimde yasal takip nedeni ile cek karnesini veremediklerini söylediler merkez bankasına yazdıgımız yazıda banka ismini ögrendik bankayla görüşmelerimiz sonucunda borcun bize ait olmadıgını ve özür dilediklerini söylediler fakat bu kadar zaman içinde bankalar cekimi iptal etti kmh kredilerimi kapattı acık kredilerimi kapattı bu yüzden çok zor duruma düştük size sorum ben bu bankadan magduriyetimin nasıl karşılatabilirim mahkemeye başvursam sonuc alabilirmiyim

  6. @vahdet // 26 Mayıs 2010 13:05

    Konuyla ilgili bir avukata danışırsanız daha doğru bilgi alabilirsiniz.

  7. BEN BÖYLE ADALETİN adalet dedigin tüm borcu ödedigim 5 yıl gectigi taktirde hayla karşıma her hangi bankada karşıma cıkıyo nedenı bu AKBANK DAN dolayı ama mahkemeye verince ozaman görüşcegiz bakalım avukatlarıyla siz siz olun akbank dan ne kredi ne de kredi kartı alın akıllı olun

  8. Merhaba Sn Moderatör.

    KKB kayıtlarında sadece risk olarak fazla kredi başvuru sayısı oldugunu görüyor ve bankalara olumsuz yaklaşıyor. bu sicilin ne zaman temizlendiği hakkında bır bılgınız varmıdır.

Yorumlar kapalı.