web statistics

Tüketici Bayrama Kredi Kartı Başvurusu Yaparak Giriyor


Dünyanın en büyük ödeme sistemlerinden biri olan Mastercard tarafından yaptırılan en son Masterindex araştırma sonuçlarına göre, Türk halkından anketi yanıtlayanların yüzde 18’i ellerine geçecek fazla parayı ev yada daire almak, yüzde 15’i borç ödemek ve yüzde 11’i otomobil almak üzere değerlendireceklerini açıklamış. Masterindex araştırmasıyla ilgili yayınlanan haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Ama içinde bulunduğumuz dönemde ücretli çalışan kesmin büyük bir kısmının eline bırakın fazla para geçmesini, 2009 vergi dilimleri nedeniyle eksik para geçiyor. Para eksik geçince de tüketici kredi kartı kullanımına yöneliyor. Sonrası ise herkesin bildiği ve yaka silktiği kısır döngü.

Araştırmalardan bahsetmişken, sitemize gelen yorumlara, iletişim formlarına ve internette yapılan aramalara göz attığımızda farrkettik ki, özellikle geçtiğimiz haftadan itibaren tüketicilerin kredi kartlarıyla ilgili bütün şikayetlerine ve sıkıntılarına rağmen internet üzerinde “kredi kartı başvurusu” aramaları yoğun olarak yapılıyor. Google araçları ile yaptığımız bununla ilgili bir incelemede, son iki yıldır kasım ayının ikinci haftasından itibaren “kredi kartı başvurusu” hakkında adeta mevsimsel bir artış tespit ettik. Bunun en önemli sebebi son iki yıldır toplumumuzda yoğun olarak harcamaların yapıldığı kurban bayramının ve yılbaşının birbirine çok yakın dönemlere denk gelmesi.

Görünen o ki, Türk tüketicisi kredi kartından ne kadar canı yanmış veya kart ücretlerinden veryansın ediyor olursa olsun, harcamaları için ihtiyaç duyduğu finansman kaynağına öncelikli alternatif olarak kredi kartlarını görüp, buna göre hareket ediyor. Üstelik bunu mevcut kredi kartlarını kullanarak değil, daha önce kredi kartı almadığı bankalara yeni başvurularda bulunarak yapmayı tercih ediyor.

Bu tercihin sadece tüketicilerden kaynaklandığını düşünmek yanıltıcı olabilir. Bankalar, alternatiflerine kıyasla daha karlı bir ürün olması nedeniyle yıllar boyunca kredi kartının satışına öncelik verdiler. Buna paralel olarak da tüketici finansmanı ürünlerinden kredi kartı başvuru değerlendirme süreçleri alternatiflerine göre daha fazla geliştirildi. Doğal olarak bu ürüne yapılan başvurular diğer alternatif ürünlerden daha süratli neticeleniyor. Yani bayram veya yılbaşı harcamalarınız için daha fazla kaynağa ihtiyacınız olduğunu farkeden tüketici, öğrenilmiş tecrübeyle haklı olarak bunu en süratli olarak yeni kredi kartı başvurusu yaparak giderebileceğini düşünüyor ve buna uygun şekilde harekete geçiyor.

Eğer yakın zamanda bir kredi veya kredili mevduat hesabı için başvuruda bulunduysanız, bir üst paragrafta neden bahsettiğimizi daha iyi anlıyor olabilirsiniz. Kredi veya kredili mevduat hesabı sözleşmeleri için bankalar hala standart basılmış sözleşmeler yerine sistemde bulunan sayfalar uzunluğunda sözleşmeleri imzalatıyorlar. Dolayısıyla bu ürünlere başvuru kredi kartlarından daha caydırıcı. Ancak tüm bu caydırıcılığına karşı faiz oranlarındaki avantajları nedeniyle nakit kredi başvurusunda bulunmak daha hesaplı olacaktır.

Bu sene bayram kredileri ile ilgili kampanyalar, 2008 yılı öncesine göre gündemde daha sık karşımıza çıkmaya başladılar. Ancak bu ürünlerde (nakit kredilerde) bankaların satış kanalları kredi kartlarında olduğu kadar agresif değil. Bankaların hemen hepsi tüketicilere şu dönemde bir bayram kredisi teklifi sunuyor. Bunların önemli bir kısmı, müşterileri sizlere daha önce bahsettiğimiz hızlı kredi, anında kredi, kolay kredi gibi ön onaylı kredi senaryolarına yönlendiriyorlar.

Bilinmesi gereken konuların başında mortgage kredileri ile kıyaslandığında, bu tür ön onaylı nakit kredilerin faiz oranlarının daha yüksek olmasının normal olduğudur. Bu tür nakit kredilerde bankaların ipotek teminatı alma şansları olmadığı için bir risk primi söz konusu. Bankalar bu risk primini tüketicilere faiz oranı veya dosya masrafı olarak yansıtırlar. Bunun yanısıra, kredi paketi ile zorunlu kıldıkları hayat sigortası da dikkat edilmesi ve kesinlikle dışardan alternatif bir fiyat alınması gereken maliyetlerin başında geliyor.

Bu yazıdan çıkarılması gereken sonuçlara gelirsek; bayram ve yılbaşı öncesi finansman ihtiyacı için öncelikle kredi kartını değil nakit kredi kullanımını tercih etmeliyiz. Kredi başvurusunda bulunmadan önce bankanın kredi oranlarını, dosya masraflarını ve almak istediğiniz kredi tutarı ve vadesine göre bir hayat sigortasının ne kadar tutacağını öğrenerek, gerektiğinde bu konuda pazarlık yapacak veya alternatif olacak kaynaklar sağlamalıyız (en önemlisi kesinlikle acele ile karar vermemeliyiz, çünkü bu bilgilerin çoğuna bir gün içinde internet üzerinden sahip olabilirsiniz).

Son olarak ister kredi kartı, ister nakit kredi başvurusunda bulunacak olun, hayal kırıklığına uğramamak için aklınızda tutmanız gereken en önemli konu, mevcut kredilerinde veya kredi kartlarında gecikmesi bulunan veya son beş yıl içerisinde hakkında idari veya yasal takip başlatılmış tüketicilerin başvurularını, bugünkü ekonomik ortamda hiçbir bankanın onaylamayacağı olmalıdır.

“Tüketici Bayrama Kredi Kartı Başvurusu Yaparak Giriyor” üzerine bir yorum

  1. Keşke burada kullanılan rakamlar Google aramaları değil de kredilerin büyüklükleriyle ilgili gerçek rakamlar olsaydı. Fakat ne yazık ki bu istatistiklerin paylaşılması konusunda bankalarımız çok duyarlı değil herhalde?

Yorumlar kapalı.