web statistics

TEB Titanium Worldcard Başvurusu Yapmadan Önce..


TEB tarafından yapılan açıklamaya göre; Fortisbank kredi kartı ürün yelpazesi altında sunulan ürünlere TEB Titanium Worldcard adı altında bir yenisi eklendi.

Titanium; Mastercard’ın Platinum ve World Signia gibi tescilli ürünlerinden biri. Ürün Türkiye’de ve Avrupa’da ilk defa TEB tarafından Türk kredi kartı kullanıcısına sunuluyor (normalde Avustralya, Yeni Zelanda ve güneydoğu asya civarlarında yaygın). Ürünle ilgili biraz araştırma yaptığımızda, bu ürünün bahsettiğimiz bölgelerde yıllık bireysel geliri yaklaşık 1 milyon TL (750.000 USD) civarlarında, kredi limiti ise 25.000 TL (yaklaşık 15.000 USD) üzerinde olan, en üst olmasa da yüksek segment bireysel müşteriler için tasarlanmış olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de, bankaların özel bankacılık alanında bulunan potansiyel müşterilerine hitap eden çengel bir kredi kartı ürünü olarak düşünülebilir.

TEB World Titanium kredi kartı, TEB Worldcard’ın tüm özelliklerinin yanısıra, özel bankacılık segmentine giren tüketici profiline hitap edebileceği iddiasında bulundukları asistans ve sigorta hizmetlerini de içeriyor. Bu istisna özellikleri kendi yorumlarımızı da katarak sıraladık :

Yılda 5 defa ücretsiz Atatürk Havaalanı Lounge kullanımı: Havalanı Lounge kullanımı kredi kartı rekabetinde olmazsa olmaz bir servis haline geldi. Ürün sık sık seyahat etme imkanına sahip üst gelir grubunda yer alan potansiyel kart kullanıcılarına hitap ediyor. Peki TEB neden böyle üst gelir grubunda yer alan müşteri segmentine hitap eden bu ürüne ait hizmeti yılda 5 defa ile sınırlamış ? Buna mevcut bankacılık ve kredi kartı rekabet şartları altında anlam veremedik. Üstelik Lounge hizmeti sadece dış hatlar ile sınırlı. TEB tarafından ürünle ilgili hazırlanan web sayfasında “Lounge alanı olarak Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan Back Up’ın TAV’daki kendi CIP Salonu” kullanılacağı net olarak belirtilmiş. Günümüzde fiyat rekabeti nedeniyle artan iç hat uçak kullanımında büyük bir artış var. Ürünün hedeflediği segmentin senede ortalama 3 ila 4 kere yurtdışına çıktığını farzedersek, yurtdışına çıkarken (en azından ilk beş seferinde) bu kartı yanlarına almak için özen gösterirler ancak bu özellik kartı her ihtimale karşı cüzdanlarında taşımaları için yeterince ikna edici olmayacaktır. Buna iç hatları da ekleyip kullanım sayısını ona göre arttıracaklardı ki, özelliğin ilk bakışta bir çezbedici yanı olsun. Piyasada TEB Titanium Worldcard’ın hedeflediği aynı segmente hem yurtiçi hem yurtdışı Lounge hizmetini sınırsız ve ücretsiz olarak veren kredi kartlarının olduğunu düşünürsek, yıllık sayısal sınırlamaların olduğu böyle bir özellik gerçekten bir avantaj mıdır emin olamadık. Yılda 5 defaya kadar lounge kullanımı ücretsiz derseniz müşteriden “Neden sadece 5 defa?” şeklinde bir soruya da hazırlıklı olmanız gerekir.

TEB Worldcard TitaniumYılda 2 kez ücretsiz Havaalanı VIP Transferi, ailecek yapılan seyahatlerde başvurulabilecek bir özellik, dolayısıyla sınırlı kullanımı o kadar rahatsız etmiyor. Diğer bankalar tarafından sunulan benzer asistans hizmetleri içerisinde çok öne çıkmasa da, geride kalmadığı bir gerçek. İstanbul, Ankara, İzmir illerinde geçerli olan bu hizmet ile evden havalanına ve havaalanından eve kadar ulaşım yılda 2 kez ücretsiz olarak sağlanacak.

Yılda toplam 10 gün ücretsiz Atatürk Havaalanı otopark kullanımı : Bayramlarda olmasa bile yaz sezonunda uzun haftasonu tabir edilen, Cuma veya Pazartesi günlerini haftasonu ile birleştirirken kullanılabilecek güzel bir özellik olarak değerlendirdik. Gerçekten diğer örnekleriyle karşılaştırıldığında öne çıkıyor. Tabi burada ürünün ilgili sayfalarında yer alan bir detaya dikkat çekmek gerek. TEB Worldcard Titanium müşterilerinin, otoparkı bir seferde en fazla iki gün ücretsiz kullanabileceği şeklinde bir sınırlama olduğunu biliyor olmalarında fayda var. Yani yukarıda örneğini verdiğimiz bir uzun haftasonu tatiline gitmeye kalkarsanız 4 günlük bir tatilin en fazla 2 günü ücretsiz otopark hizmeti alabileceksiniz.

Yılda 3 kez ücretsiz seyahat sigortası : Özellikle Schengen vizesi başvuruları sırasında istenilen seyahat sigortası için veya deniz aşırı seyahatlerde başvurabileceğiniz bir özellik. Öte yandan üst segment için verilen asistans hizmetlerinde bankalar seyahat sigortası kapsamına girebilecek bazı teminatları zaten ücretsiz veriyorlar. Sigorta bilincinin tam yerleşmediği ülkemizde, üst segment müşteri bile olsa seyahat sigortası konusunu anlatırken, biraz daha çaba sarfetmeleri gerekebilir, ama yine de nasıl anlattığınıza bağlı olarak dikkat çekebilecek bir özellik.
Yılda 5 adet ücretsiz uçak bileti servis bedeli hakkı : Bu hizmet hakkı biraz kafamızı karıştırdı. Eğer biletlerinizi Backup Travel üzerinden alıyorsanız, uçak biletini, havaalanı vergilerini ödüyorsunuz ancak servis bedelini ödemiyorsunuz. Elektronik biletlerin yaygınlaştığı günümüzde, uçak biletine niye servis bedeli ödeyeyim diye sorguluyorsanız zaten bizimle aynı noktadasınız demektir.

Eğlence, stil, alışveriş danışmanlığı : TEB Titanium Worldcard sahipleri şehirdeki son modayı takip edebilecekler, yeni açılan mekanlar hakkında en güncel ve faydalı bilgiyi alabilecekler, alışverişin kalbinin attığı merkezlerdeki son trendler hakkında en güncel bilgilere sahip olabilecekler. Nasıl mı? Ürün sayfasında bu detaya değinmemişler ancak asistans hizmeti sağlayan firma Backup’ın çağrı merkezi aracılığı ile olacağını tahmin ediyoruz.

• Her türlü kimlik bilgi/no, pasaport no, evlilik yıldönümü gibi bilgileri saklayan ve ihtiyaç durumunda veren Kişisel Künye Hizmeti : Yine Backup kullanıcısı iseniz veya Radio N 101’de hafta içi her sabah yayınlanan Backup Morning Show’a denk geldiyseniz, bu hizmet size hiç yabancı gelmeyecektir.

1500’e yakın sağlık kuruluşunda yüzde 25’e varan indirim : Yüzde 25’e varan denildiğinde gayri ihtiyari hangi kurumlarda indirimin yüzde 25 olduğunu merak ediyor insan. Böyle bir ürünü olan kişinin sağlık sigortası da vardır diye düşünüyoruz. Sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu kuruluşlarda çoğunlukla katkı payınız yüzde 25 ila 30 arasında sınırlı. Eğer bu tutar üzerinden de yüzde 25 indirim olacaksa oldukça avantajlı bir hizmet. Ancak sağlık sigortası olan kişiye ek bir indirim sağlanmıyorsa pek çekici bir özellik gibi gelmedi bize.

Evde İndirimli Doktor Muayenesi : Ülkemizde aile hekimliği hala istenilen seviyede değil. İleride çocuk sahibi olacaklar için güzel bir özellik olabilir.

Tercüme Organizasyonu Hizmeti : Yurtdışından bir ziyaretçiniz varsa ve bu kişi ile ortak bir zeminde iletişim şansınız yoksa, o zaman Backup hizmetlerinden hatırlayacağınız bu özellik sizin işinize yaracaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden anlayacağınız gibi, eğer TEB Worldcard Titanium sahibi olursanız Backup tarafından aylık aidat ödeyen müşterilere sağlanan hizmetlerden ücretli ve sınırlı sayıda ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Ürünün özelliklerine bakıldığında ilk aklımıza gelen TEB’in TEB Worldcard’ı ilk çıkartırken üst gelir grubuna hitap edebilecek eksik kalan bazı özellikleri, bu ürün ile yerine koymaya çalıştığını görüyoruz. Bu haliyle üst segment müşterileri hedefleyen ancak çok ses çıkarabilecek bir ürün gibi gelmiyor.

Bu incelemeyi yaparken, Finansbank’ın aynı segmenti hedefleyen kartı Cardfinans Xclusive’in de ilk çıktığında çok göze batan özelliklere sahip bir ürün olmadığını, ancak zaman içerisinde yapılan sponsorluk anlaşmaları ve geliştirilen asistans hizmetleri ile beraber tüketicinin dikkatini çekmeye başladığını hatırladık. TEB Worldcard Titanium’un da bu şekilde katetmesi gereken biraz daha mesafe var. Bu nedenle TEB Worldcard Titanium’a başvurmak için biraz daha olgunlaşmasını beklemekte fayda olabilir.

TEB ile devam eden bir müşteri ilişkiniz varsa ve yukarıda tanımlamaya çalıştığımız müşteri segmentine giriyorsanız TEB Worldcard Titanium’a başvurmanıza gerek yok, onlar zaten size ulaşacaklardır.