web statistics

Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?


Kredi kartı limiti, kredi kartı müşterilerinin başvuru sırasında beyan ettikleri gelire bağlı olarak banka tarafından kredi ilişkisi kurulmak istenen müşterilere alışveriş yapmak veya nakit çekmek için tahsis edilen borçlanma tutarıdır.

Ülkemizde kredi kartı limitleriyle ilgili iki farklı uygulama var. Bunlardan ilki olan kart sahiplerinin sahip olduğu kartların her birine ayrı bir limit tanımlanması, büyük kredi kartı portföyü bulunduran bankaların yeterlilik rasyoları ve diğer kredi polikaları açısından bazı sakıncalar içermesi nedeniyle gün geçtikçe azalsa da, hala tek tük rastalanan bir uygulama. İkinci ve en yaygın uygulama ise, her müşterinin kart sahibi olduğu her bankadan tek bir kredi kartı limiti olması. Müşteriler tek bankadan birden fazla kredi kartı sahibi olsalar dahi, belirlenen tek bir borçlanma limiti vardır.

Kredi kartı limitiniz kredi kartı başvurusu sırasında belgelediğiniz veya beyan ettiğiniz, banka tahsis ekibi tarafından bir şekilde teyidi yapılmış düzenli gelirinize göre belirlenir.

Peki ideal bir kredi kartı limiti ne olmalıdır ? Malesef bu sorunun net bir cevabı bulunmuyor. İdeal kredi kartı limiti, müşterinin kredi kartı kullanımındaki deneyimine bağlı olarak gelirle orantılıdır. Ancak kredi kartı kullanımına yeni başlayanlar için basit bir şekilde açıklamamız gerekirse, optimum kredi kartı limiti, sahip olduğunuz düzenli brüt gelire eşit olmalı diyebiliriz. Düzenli bir brüt geliriniz yoksa, yani bordrolu veya serbest meslek sahibi değilseniz, mütevazi bir kredi kartı limitiyle başlamanız yararınıza olacaktır.

Kredi kartı limiti nasıl artırılır ?

Kredi kartı yasası öncesi bankalar kredi kartı müşterilerinin limitlerini çeşitli algoritmalar ile uygun gördükleri şekilde artırabilirken, yasa ile kredi kartı limit artırımının sadece kart sahibinin talebine istinaden yapılacağına dair bir hüküm getirildi. Bu sınırlamayı müşterilerin onayına istinaden limit artırabileceği şeklinde yorumlayan bankalar; müşterileri telefonla arayıp teyit alarak limit artırımına yöneldiler.

Kredi karti limiti artirmaAma bankanız kendiliğinden sizin limitinizi artırmak istemiyorsa, limit artırım talebinizi şahsen yapmanız gerekecektir. Normal şartlar altında kartın ait olduğu bankanın telefon bankacılığı numaralarını aramanız ve limit artırım talebinizi iletmeniz gerekiyor. Bu durumda maaş ve gelir durumunuzu belgeleyerek size verdikleri faks numarasına göndermeniz gerekiyor.

Belgelerin bankalara faks aracılığı ile iletilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, faksı çektikten sonra mutlaka karşı tarafı arayarak ulaşıp ulaşmadığının teyidinin alınması. Zira ne kadar teknolojik yatırım yapılırsa yapılsın, müşterilerin gönderdiği evrakların, faks üzerinde alakasız başka birine gönderilen evraklarına karışarak kaybolmasının önüne geçilmiş değil.

Karşı tarafın faksı aldığını teyit etmesinin ardından, limit arttırım talebiniz ilgili birim tarafından kredi kartıyla yaptığınız harcalamalar, borç ödemeleriniz ve KKB‘deki size ait kredi performansı ile beraber değerlendirilir ve bir sorun görülmemesi durumunda limitiniz arttırılır. Bu süreç bankasına göre veya gelir belgenizin ne kadar kısa sürede başvurunuzu değerlendiren ekibin eline geçtiğine bağlı olarak, bir iki iş günü içerisinde sonuçlanacaktır.

“Kredi kartı limiti nasıl yükseltilir?” üzerine 9 yorum

  1. bordroda ne kadar süredir çalışıyor olmamız limit artırımını etkiliyor mu. mesela işe yeni başladım, gelir belgemi bankaya iletirsem artırmama ihtimalleri de var mı?

  2. limitimin yukselmesini istiyom pazarciyim haftada 2000 tl lik mal aliyom kredi kartiyla almak istiyom puan kazanmak istiyom geregini arz ederim

  3. kredi kartı limitinizi arttırmanın bir kaç yolu vardır,müşteri hizmetlerini aryıp limit arttırma başvurunuz istediğiniz limiti almanıza pek faydası dokunmaz şöyle diyebiliriz kart limitiniz 1000 tl siz 3000 tl talep ederseniz bu kolay kolay onaylanmaz,nedeni ise genelde müşteri hizmetleri veya kart limiti arttırma birimleri ellerindeki belgelere ve sizlerin harcamalarınıza nekadar süredir kart kullandığınıza bakarak arttırım yaparlar,ancak siz şubelerden başvuru yaparsanız ve bu şube hesabınızın bulunduğu şube ise iş ordaki bireysel müşteri temsilcisinin talep sırasındaki olumlu cümlelere bakar,tavsiyem sürekli çalıştığınız bankayla bu işlemi yapmanızdır,heleki 400,500 tl limiti olanlar için yapmaları gereken tek şey kartlarını iptal edip yeniden başvuru yapmaları ve başvuru sırasında bireysel müşteri temsilcilerine diledikleri yani 1500 tl gibi limit istediklerini bildirirlerse emin olun onaylanan kartınız 1500 tl olacaktır,şahsen ben denedim :))

  4. benimde işte üniversiteli kredi kartım var ama limiti düşük yükseltmek istiyorum

  5. kredi kartı benm adıma değil fakat bana ait limitini yükseltmek istiyorum müşteri hizmetlerini ben arasam olmaz mı ?

  6. 500 tl limitim var ve 300 tl taksitli nakit avans cekebilirsiniz demişlerdı alırken ama 250 tl nakit 250 tl harama verıyoruş cardfinans go kart cekemıyorum nakit para limitimin yükselmesi gerekiyormuş bende musterı hızmetlerını aradım 600 tl yukseltmek ıstıyorum diye onaylamadılar ne yapmam lazım bana taksitli nakit veren bir banka ismi yada kart ismi söylermısnz bir yardımcı oln lutfen

Yorumlar kapalı.