web statistics

Money Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


Garanti Bankası, perakendecilikte bir süpermarket devi olan Migros’la işbirliğine giderek Money Card isimli, ortak markalı yeni bir kredi kartı piyasaya sürdü. Money Card, Bonus Card altyapısıyla Migros Club Kart altyapısını birleştiriyor. Yani bu işbirliğinde kredi kartı ile sadakat kartı uygulamasının bir birleşimi sözkonusu. En başta hemen belirtelim, biraz müşkülpesent olmamızdan kaynaklanıyor da olabilir ancak bu yeni ürünün bizi pek heyecanlandırdığını söylememiz pek mümkün değil…

Migros Club Kart’a kısa bir bakış

Neden böyle bir işbirliğine gidildiğini anlamamız için öncelikle Migros Club Kart‘ı biraz tanımamız gerek. Belki de Türkiye’nin en eski ve kapsamlı mağaza indirim kartlarından bir tanesi Migros Club Kart ile Migros müşterileri seçili ürünlerde anında kasa indirimlerinden faydalanma imkanına sahip oldular ve yapılan alışverişlerden Paro puan kazanıp, bu puanları tüm Migros mağazalarında bulunan kiosklardan alışveriş çekine döndürerek bedava ürün alma imkanı buldular.

Makrocenter ve Tansaş satın alımları öncesi Migros, Worldcard ile gerçekleştirdiği projede Worldcard sahiplerine kredi kartlarını aynı zamanda Migros Club Kart olarak kullanma imkanı tanımıştı. Mevcut Migros Club Kartlarını bu uygulamaya dahil etmekte yaşanan sorunlar, kasalarda ve danışma masalarında bulunan personelin sistem hakkında detaylı bilgi sahibi olmaması ve kredi kartlarının çalınması ve kaybolması durumunda yeni kredi kartına Migros Club Kart özelliğini kazandırmak için gerekli süreçlerin çok uzun olması nedeniyle projenin başarılı olduğunu söyleyemiyoruz. Sonrasında araya giren Koçbank-Yapı Kredi birleşmesi, Migros’un Tansaş’ı satın alması ve tarafların entegrasyon sorunlarıyla birlikte proje tamamen radardan kayboldu.

İndirim kartının kredi kartına dönüşümü

migros club kartHalen kullanılan Migros Club Kart’ın bizce en büyük dezavantajı sadece Migros, 5M ve Migros Sanal Market’te geçmesi. Money Card ile kazanılan Money puanlar ise Migros, Tansaş, Şok, 5M Migros ve Macrocenter mağazalarında kullanılabilecek. Migros bu sayede sadakat programını çatısı altında tüm markalarda mümkün kılarak, rakibi Careffour’a karşı innovatif bir avantaj sağlamış oluyor. Cirosunda belli bir artış olması kaçınılmaz ve bunu yaparken sadakat programı yürütme maliyetlerinin bir kısmını Garanti bankasına devrederek verimini arttırmış olacak.

Türkiye’nin en büyük ucuzluk marketi sloganıyla yola çıkan Migros’un gerçekten ne kadar ucuz olduğu tartışılır. Bizim fikrimiz Migros Club Kart kullanılsa da Migros’taki fiyatların son zamanlarda “uçmuş” olduğu yönünde. Eskiden süpermarket denince evine en yakın Migros’a gitmeyi düşünen tüketici şimdi BİM, Şok, DiaSA gibi ucuzluk marketlerini tercih etmeye başladı. Büyükşehirdeki müşteri profilinin de yavaş yavaş Carrefour ve Metro gibi grossmarketlere kaydığını farkededen Migros’un, Türkiye’nin önde gelen bir bankasıyla işbirliğine giderek müşterilerine kendisine bağlı olan tüm süpermarketlerde yepyeni bir puan sistemiyle yeni bir indirim fırsatı sunmasına şaşırmamak gerek.

İşbirliğine Garanti Bankası’nın bakış açısıyla bakarsak, hatırı sayılır bir müşteri potansiyelinin olduğunu görüyoruz. Web sitesinde verilen bilgiye göre Migros’un yıllık 5 milyon aktif Migros Club üyesi bulunuyor. Garanti Bankası bu müşterilerin ne kadarını Bonus’lu yapabilecek bilmiyoruz ama işbirliğine giden süreçte bu rakamın banka için önemli bir rol oynadığı açık.

Money Card’ı anlamak

money cardYukarıda da bahsettiğimiz gibi, Money Card Migros ve Garanti bankası tarafından çıkartılan bir ortak markalı, Visa ödeme sistemine bağlı bir kredi kartı. Migros Club Kart ile kazanılan Paro puanların yerini bu sistemde Money puana bırakıyor. Migros, Tansaş, Şok, 5M Migros ve Macrocenter marketlerinde yapılan harcamalarda Money puan kazanılacak ve bu puanlarla bedava ürünler alınabilecek. Money Card bir kredi kartı olduğundan yapılan harcamalarla ayrıca Bonus da kazanılabilecek. Kısacası eğer hem Bonus kartınız hem de Migros Club Kart’ınız varsa artık kasada sadece tek bir kart kullanacaksınız.

Money Card son dönemde öne çıkartılan Bonus Trink özelliğine de sahip. Migros çatısı altında yer alan süpermarket kasalarına yerleştirilmiş temassız poslar sayesinde, 35 TL altındaki harcamalarınız için kartınızı uzaktan okutarak rahatlıkla ödeme imkanınız olacak.

Özellikle kasalardan geçiş sırasında dikkat! Çalan sürpriz alarmlar bedava alışveriş imkanı kazandığınızın habercisi olabilir. Bu da aslında şans oyunu izlenimi verilmiş bu mağaza promosyonu…

Money Card faiz ve ücretlerine baktığımızda piyasadaki diğer kredi kartlarından daha öne çıkan bir özelliğini göremedik. Garanti kredi kartları için uygulanan faiz ve ücretlerin aynısı diyebiliriz. Ücretlerden bahsetmişken bankalar tarafından uygulanmakta olan kart yenileme ücreti uygulamasının Garanti Bankası tarafından da benimsendiğini görüyoruz. 3 defadan fazla kart değişmesi durumunda Garanti Bankası’nın müşteri başına 5 TL ücret yansıtmaya başladığını biliyor muydunuz? Biz de Money Card sayesinde öğrendik. Tüketiciler kredi kartı yıllık ücretlerinden şikayet ederken bir de bu kart yenileme ücreti uygulaması biraz tepki çekebilir. Ancak diğer örnekleriyle karşılaştırıldığında, bu uygulaman bir gelir kaynağı olmaktan ziyade operasyonel yükü azaltmaya yönelik caydırıcı bir önlem gibi gözüküyor. Money Card faiz ve ücretleri hakkında daha detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Money Card için başvurmalı mıyım ?

Migros grubunun başarılı sadakat programını tüm mağazalarında bir kredi kartı logosu altında birleştirerek tekrar hayata döndürmesi gerçekten güzel bir çaba. Eğer başarılı olursa hem Garanti Bankası hem Migros grubu açısından avantajlı bir adım olabilir.

Tüketici açısından baktığımızda ise bizce büyük bir avantajdan bahsetmek mümkün değil. Sadece market alışverişinde kazanılacak Bonus/Money puanları ve indirimin; halihazırda Migros Club Kart’ı olan, iki büyük marka olan World ve Bonus kredi kartlarından en az birine sahip ve kredi kartını aktif olarak kullanan tüketicilerin başvuru yapması için yeterli motivasyon yaratmacağını düşünüyoruz.

İki markanın geçmiş uygulamalarına baktığımızda da yeni bir şey bulamadık. Geçmişte gerçekleştirdikleri projeleri revize edip bir marka altında toplamışlar, Akbank’ın Fish‘i varsa Garanti’nin Money’i var hesabı… Diğer kredi kartlarından farklı tek avantajı kasadaki indirimler gibi gözüküyor, bu da standart bir sadakat programı uygulaması. Öte yandan fiyat hassasiyeti olan tüketiciler zaten alışverişlerini daha avantajlı fiyatlara sahip süpermarket zincirlerine süratle kaydırıyorlar. Migros grubundan yoğun olarak alışveriş yapan kişiler için belli avantajları olacağı muhakkak ama bu avantajlar için cüzdana yeni bir kredi kartı eklemeye ve kart ücreti ödemeye değer mi sorusunun cevabını vermek size düşüyor.

“Money Kart Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 17 yorum

  1. Money kart bence çok başarılı.
    Bir kere senelik aidatını 15 temmuza kadarki %25 indirimiyle, migrostan adam akıllı alışveriş yaptığınızda neredeyse direkt karşılıyor.
    dün 230 liralık alışveriş yaptım 2 arkadaşımla beraber, 175 lira ödedik çıktık. kart kendi yıllık ücretini(35) lirayı zaten çıkardı.
    Bunun haricinde, bütün bonus kart avantajlarını kullanabiliyor, migroslarda 4 kat fazla puan veriyor. bedava alışveriş şansı nedir onu bilmiyorum ama beni kartı almaya teşvik edicek bir özellik değil.
    Daha ne yapabilirlerdi ve bu kartın neresi yetersiz ben anlamıyorum? bence bonus kart'ın çok daha donanımlısı(zaten özelliklerini taşıyor) ve güçlüsü olmuş. (+paywave de var!)

  2. @yorumcu // 05 Haziran 2009 Cuma 22:58 tarihinde gönderildi
    Konu aslında tam bahsedildiği gibi kaç kişi bir seferde 200 TL'lik market alışverişi yapabilir. Kart ücretini çıkarmak için 3 arkadaş beraber alışveriş yapılması da bir faydalı uygulama tabi üç kişi bir arada alışveriş yapmak veya 200 liralık alışveriş yapmak ne kadar mümkün.

    • money carda sadece market alışverişimi yoksa akla gelen her türlü alışverişte kullnılabiliomu ?

  3. mrb
    burada şöyle bir durum var aylık alışveriş zaten yapıyorsunuz 2 kişilik bir aile en az 100 tl diyelim ki imkansız %25 indirime vurdugumuzda rakamı 75 tl ye düşüyor ödüyecegimiz rakam artı kazanılan diger kredi kartlarına oranla 4 kat puan ve artı olarak kendi bonusu daha ne olsun…ve de zaten indirimli ürünlerden almış oldugunuzda alıveriş neredeyse beleşe geliyoooo

  4. ^^bedava alışveriş şansı nedir onu bilmiyorum^^

    günlük şanslı müşterilere yaptığı alışveriş bedavaya geliyor kasada belli oluyor
    35 lira ve 60 küsürlük alışverişelri bedava ya gelen müşterilere şahit oldum…

  5. moneycart konusunda şikayetim var…
    İlk telefon görüşqmemizde kartı aldığım taktirde persilden çamaşır deterjanı hediye edilecğin söylendi.. Migros'a gittiğimde böyle bir şeyden haberleri olmadığını söylediler. Alışverişlerin ardından 50 lira kardtıma yüklendiğıi açıklandı. 24 ağustostan itibaren gfeçerli olan bu yükleme İzmir göztepe tansaş'ta yaptığım alışverişte görünmedi… BU DURUMDA BEN KANDIRILMIŞ OLUYORUM. LÜTFEN GEREĞİNİ YAPIN…
    sadık uçar

  6. muammer diyorki arkadaşlar bizler senelerce kart aidatları için cırlamadıkmı.şimdi senelik aidatı35 tl olan kartı almaya kalkıyoruz.isterse kartın aidatını para puan olarak anında versin şahsım olarak almam.bundan sonra aidat almayan kredi kartı kullanacam.

  7. Arkadaşlar kart aidatı yüzünden kullandığım kartların çoğunu iptal ettim. 2-3 ay önce money card için aradılar, avantajından bahettiler falan. Kendilerine kart aidatını sordu, ilk yıl ücretsiz, daha sonrada bize iletirseniz aidarı iptal ederiz dediler. Peki dedim ve kart geldi. kart geleli 3 ay oldu ve hiç kullanmadım. A baktım daha 2. ekstreden sonra kart aidatı yansıtmışlar. Müşteri hizmetlerini aradım, durumu aktardım, biz 2. ektrede aidat yansıtıyoruz, size söylenmiş olması lazım dediler. O zaman kartımı iptal edin ve daha kullamadım bile doğal olarak aidatı da iptal edin dedim. kartı iptal etmişler sağolsunlar ama aidat iptal etmemişler bu ayki ekstreme yine yansıtmışlar. Arkadaşlar özellikle Garanti Bankası tam bir dolandırıcı, onlara güvenmayin ve kartlarını da mümkünse kullanmayın. Aidat almayan kartlar kullanın. Bakın herkes bunu yaparsa onlarda gün gelecek aidat almamak zorunda kalacaklar ve bedava kert vermek için yalvaracaklar. Lütfen bu iş kollaktif bir iştir. her kes birleşirse sivil toplum kuruluşu gibi hareket etmiş olur.

  8. ben haziran 2009 da money kart için müracaat ettim temuz ayı içerisinde kart geldi daha kartı üç buçuk ay kullandımki yallah deyince 40,00 kart aidatı geldi.hadi senede bir kartaidatını kanunsuzda olsa biraz kabullecegim ama her 3.5 ayda 40,00lira kart aidatını şidetle protesto ediyor,böyle kanun tanımazları kınıyorum ve en kısa zamanda kartımı iptal etireceğim

  9. ben miigros personeli olarak bu işin içindeyim ve money cardı başarılı buluyorum.her c.tesi pazar 3-4 kişiye alışverişleri bedavaya geliyor her ne kadr şans olsada bunlar gerçekleşen ayrıca karta ilave kampanyalar puanlarda cabası..

  10. bende karti 2 ay kullandim alali 2 ay olmustu hic bir bankada olmayan sey money kartda varmis

    2 ay kullan hemen 40 ytl kart aidat geldi.

    bu bankalara biri dur desin artik yeter bu kadarda olmaz sanki az kazaniyorlar.kabahat devlette ama vatandasini bankalara ezdirdikce ezdirdi borclandirdıkca borclandirdi yaziklar olsun baska lafım yok iptal edecem .KESİNLİKLE UZAK DURUN

  11. benide money kart için aradılar ama ben garanti bankasının önünden bile geçmem, çünkü bırakın garanti bankasıyla çalışmayı önünden geçseniz dahi borçlu çıkartacaklar. tam bir bulduk kazı yol bankası…

  12. eryaman gösu işmerkezinde bulunan migrosa money kartımla alış verişe gittim magza girişinde kartı kontrol ettirdim hesapta para varmı diye hesapta 220 tl var dediler alış verişi yaptım kasaya geldik aldıklarımız kasadan geçti paketledik tezgahtar bayan demezmi bey efendikartınızda para yok diye deliye döndüm girişte görünen para kasada çıkmadı sizinde money kartınızında allah belasını versin diyerek aldıklarımı bırakarak oradan ayrıldım bana yaptıkları açıklama sisitenlerinde arıza varmış kilometrelerce yolgit karşılaçtıgım duruma bak bunu sorumlusu kim biz kimden soracagız bunu hesabını

  13. ben özellikle garanti bankasının money kredi kartını çok beğeniyorum. çünkü alışverişlerde olsun akaryakıtta olsun herzaman özel indirimler ile aldığının yaklaşık on katını verdiğini gördüm. ben bizzat 56 tl + 66 tl ve 75 tl tutarlı üç alışverişim kasada bedava oldu. telefon talimatı ile 40 tl ve daha sonraki iki talimata 50 tl daha aldım. akaryakıt alışverişinde 50 tl bonus, hepsiburada.com sitesinden 30 tl migrostan 3 alışverişe 30 tl ve %25 indirimler gibi çok kazandım. bu kazandıklarımla ben yılda 500 tl den fazlasını kazandım ayrıca söz alışverişe ise 75 tl yide unuttum. daha çok avantajı var. 40 tl helal olsun. ama akbank öylemi toplam 30 tl kullandığım kredi kartımdan 65 tl aidat aldı. wings kredi kartının 55 tl aidatı olmasına rağmen niçin 65 aldılar anlamadım. kapatacağım dediğimde ise hemen kapattılar. zaten aldılar dedim geri açtırayım 9 ay daha dursun diye düşündüm ama açmadı şerefsiz bu banka. çok şikayet etmeme rağmen ne telefon açtılar ne de aidatı geri verdiler. garanti iade etmeyeceklerini açıkça söylüyorlar ama bu banka çoğu arkadaşın aidatını geri verdiğini duymuştum.

  14. burada kart aidatı olmayan kart kullanımı konusunda herkesin duyarlı olmasını istiyorum. Çünkü bir gün geliyor ve bankanız sizden kart ücreti, hesap işletim ücreti adı altında para isteyince veryansın etmenin anlamı yok, kardeşim kimse bu bankaları (AK, GAR, İŞ)kullanmasın ki para ödemek zorunda olmasın, zaten bizim sırtımızdan dünyayı kazanıyor birde yıllık ücret alıyor bu yıllık ücret milyon TL lerle ölçülüyor, Bir de bu bankaları öven özellikle gar. bank. övenler ya bankacı yada onların adamı neymiş 3 defa bedava alışveriş yapmış, neymiş 200 tl de 40 tl kazanmış insanları kandırmayın kardeşim ben hiç görmedim ve duymadım, bedava alışverişmiş, milyon da bir ihtimal.

  15. madem bi kampanya yapılıyo artık şu kart bedeli denen şey kalkmalı. Zaten bankalar bizden para kazanıyo neymiş bide kart bedeli. Kart bedeli kaltı ama çoğu banka almaya devam ediyor. Benide aradılar ama almadım almıycamda kimsede almasın.

Yorumlar kapalı.