web statistics

Akbank & Boyner Fish Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


Kredi kartında piyango devri başlıyor. Vatan Gazetesi bugünkü ana sayfasında nispeten büyük bir alan ayırmış bu başlığa. Piyango deyince halkımızın hemen dikkatini çekeceğini düşünmüş olsalar gerek, haksız da değiller.

Türk Bankacılığı’nda, özellikle de kredi kartları tarihinde yeni bir dönem başlıyor. Boyner Grubu ve Akbank işbirliği ile çıkartılan Fish (türkçesi balık) isimli yeni kredi kartı ile ilgili lansman ve basın açıklaması dün yapıldı. Yakın zamanda bu yeni kredi kartı ile ilgili ciddi bir medya bombardımanına hazırlıklı olun ama başvurmadan önce de bu yazımızı okumayı ihmal etmeyin. Fish Card’ın ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini anlamadan aceleyle Fish Card alırsanız ilerleyen günlerde kendinizi balıkçının oltasına atlamış sazan gibi hissedebilirsiniz.

Bankacılıkta promosyon ve çekilişe dönüş

Türk bankacılık tarihine bakarsanız aslında bunun yeni bir dönem olmadığını hemen görebilirsiniz. Bankacılık sistemin kuruluş dönemlerinde bankaların; halkın yastık altında, bağda, bahçede, toprak altında sakladığı birikimleri bankalara çekmek için çekilişler düzenlemiş olduklarını görürsünüz. Bu çekilişlerde dönem dönem hesap açan müşterilerden birine çekilişlerle ev veya araba verirlerdi. Tüm vergiler kazanana ait olmak kaydıyla tabi. Garanti Bankası ve Akbank’ın öncülüğüyle bu döneme dönüş başladı gibi gözüküyor. Tek fark Akbank bu promosyonu bir ürün özelliği olarak tüketicilere sunuyor.

Fish’e hoşgeldin hediyeleri

Hediye Çeki

fish kartFish kredi kartı Türkiye’nin iki devinin; bankacılık devi Akbank ile mağazacılıkta bir dev olan Boyner grubunun ortak girişimi. Fish kart sahipleri, kartlarını teslim aldıkları andan itibaren 75 YTL’lik hediye çeki kazanacaklar. Ne güzel değil mi?

Buradaki ince detaya baktığımızda hediye çekleri sadece Boyner grubu mağazalarında (Benetton, Beymen, Club Beymen, Boyner, Boyner Evde, Boyner Sports, Boyner Beaute, Divarese, Fabrika, Network, Que, Sisley, 012) kullanılabileceklerini görüyoruz. Buraya kadar bir sorun yok gibi çünkü Boyner büyük bir firma ve Türkiye’de hemen herkesin Boyner grubu mağazalarından ihtiyaç duyabileceği bir ürün bulması mümkün. Öte yandan mağazacılık devi dediğimizde Boyner grubunun aynı zamanda bir mağazacılık kurdu olduğunu da aklınızda tutmakta fayda var.

Fish kartınızla teslim aldığınız 75 YTL’lik çekleri kullanma şartlarına bir bakalım:

Çekleri Fish kartıyla birlikte tek seferde yapacağınız 300 YTL ve üzerindeki tutarda tek ödeme veya taksitli işlemlerinizde yukarda belirttiğimiz mağazalarda kullanmak mümkün. Yani oturduğunuz şehirde Boyner mağazası yoksa beleş hediye çekim var diye hiç heves etmeyin.

Mağazacılık yapanlar da her ticari kurum gibi kar etmeyi amaçlarlar dolayısıyla çek kullanımında kart ve asgari harcama şartı getirilmesi çok garibimize gitmese de maliyetlerin bir kısmı Akbank tarafından yüklenilip bu 300 YTL’lik harcama şartı biraz daha düşürülebilirdi. Ama Akbank da bu üründen kar etmek istiyor tabiatıyla. Bu tür hediye çeki uygulamaları Türkiye’de birçok mağaza tarafından taksitli kredi kartı markalarıyla dönem dönem yapıldığı için çok büyük bir motivasyon kaynağı olarak göremedik. Yani 75 YTL’lik hediye çekini kullanabilmeniz için Fish kartınızla 300 YTL’lik bir harcamayı göze almanız gerekiyor.

3 Aylık Backup üyeliği bedava

Sazan Fish Card web sitesinde gördüğümüz “3 ay boyunca başınıza ne gelirse gelsin, 7 gün 24 saat Back-Up’ı arayabilirsiniz. Keyfi ve acil her durumda Back-Up’ın hayatınızı nasıl kolaylaştıracağını siz de göreceksiniz.” cümlesi bize ilk bakışta kart başvurusu yapmak için bir motivasyon kaynağı gibi geldi ama sonra sıkça sorulan sorulardan uygulamanın detayına inince kafamızda soru işareti oluştu.

3 Aylık ücretsiz Backup hizmeti alabilmek için Fish Card sahiplerinin kartlarını teslim alır almaz 0 212 366 0 355 numaradan Back Up’ın Fish sahiplerine özel hattını arayıp aktivasyon yapmaları gerekiyor. Sıkça sorulan sorular bölümünde ücretsiz kullanım süresi bitiminde aynı numarayı arayarak paketi yenilebileceğiniz yazıyor. Ancak dikkat edin, ücretsiz kullanım süresi sonunda bir sonraki aya ait Backup ücreti kartınızdan otomatik olarak çekilebilir (Güncelleme : Bir okurumuz çağrı merkezini aramış, 3 ay sonunda hizmeti arayarak iptal etmesseniz otomatik devam ettiği bilgisi verilmiş). Buna engel olmak için mutlaka ektsrenizi kontrol edin. Benzer promosyon uygulamalarına parakende sektöründe çok sık rastlıyoruz. Çok sayıda müşteri paketi aktif hale getiriyor ancak süre bitiminde zamanında sona erdirmek için arayanların sayısı o kadar çok olmuyor. Birçok kişi unutuyor veya önemsemiyor, ta ki kredi kartı ekstrelerinde aylık ücreti farkedene kadar. Bunun sonucunda banka açısından kredi kartı cirosunda bir artış oluyor. Back-up da müşteri sayılarında ve gelirlerinde bir sıçrama yapmış oluyor. Böylece her iki şirket de kazanmış oluyor.

Çekilişler ile hediye kazanma fırsatı

İşte ürünün promosyon ayağına geldik. Yani Boyner ve Akbank’ın lansman sırasında özellikle altını çizdikleri özellik. Fish Card sahipleri kartlarıyla gerçekleştirdikleri her 10 YTL’lik alışveriş ile otomatik olarak günlük, haftalık, aylık çekilişlere ve yıl sonundaki BÜYÜK ÇEKİLİŞ’e katılım şansı kazanıyorlar.

Şans oyunları ve çekilişler ile ödül kazanamayı kim istemez? Üstelik kredi kartı ile yaptığınız her alışverişle böyle bir şansa otomatik olarak sahip oluyorsunuz. Bu durum bize bir dönem Gima tarafından yapılan belli tutarda yapılan alışveriş karşılığında yılbaşı özel çekiliş için verilen milli piyango bileti kampanyasını hatırlattı. Hatta bu promosyonların bir tanesinde alışverişi Cardfinans ile yapanlar fazladan bir bilet daha kazanıyordu. Bu promosyonun Gima’nın ilgili dönemdeki Aralık ayı cirosunu arttırmakta oldukça büyük etkisi olmuştu. Hatta Gima bu kampanya nedeniyle Milli Piyango’nun en büyük cirosunu sağladığı bayisi olmuştu. Evet yanlış duymadınız Gima Milli Piyango bayisi olmuştu. FishCard ile Akbank ve Boyner bir senelik bir promosyon programı yapıp günlük, haftalık, aylık ve yıl sonunda bir büyük çekiliş organize etmişler.

Çekilişler ilginç organizasyonlardır. Bazı durumlarda tüketici için memnuniyetsizlik nedeni olabiliyor. Fish Card çekilişlerinde kazananların ödülü alabilmeleri için ne yapmaları gerektiğini yazmamışlar. Eğer ödülü alabilmek için ilgili çekiliş hakkını kazandıran alışveriş slibini ibraz etmek gerekiyorsa Akbank’ın kredi kartı sliplerini saklamayı sevmeyen kart müşterileriyle ilgili birçok tüketici şikayeti ilgilenmesi gerekebilir (buna gerek olmaması kuvvetle muhtemel, çünkü ilgili alışverişler bankanın kredi kartı veritabanında detaylı olarak saklanır).

Birbirinden farklı ve ilginç ödüller ile ilgili detaylar şu şekilde :

GÜNLÜK:Motosiklet, yurtdışı turlar, LCD TV
HAFTALIK: Mini Cooper, Harley Davidson, ATV
AYLIK: BMW M3, BMW X3, 2+1 daire
YILBAŞI: 1 milyon YTL değerinde 4+1 daire, motoryat, 4×4 cip.

cem boynerCem Boyner “Fish’te harcamayı teşvik etmiyoruz. Az ya da çok harcayan diye kullanıcıyı ayırmıyoruz. Her 10 YTL’lik alışverişe hayatınızı değiştirme fırsatı veriyoruz. Burada şansına güvenen kazanıyor. Herkes kendi şansına güvensin ve hayallerinde olan her şeye Fish ile ulaşabileceklerine inansın” demiş. Hediyeler de kulağa hoş geliyor değil mi ? O zaman hemen basit bir ilkokul hesabı yapalım :

Cem Boyner hedef kitle olarak öncelikle Boyner Grubu’nun sayısı 2.5 milyona ulaşan müşterilerinin Fish sahibi olmasına çalışacaklarını belirtmiş. Biz biraz daha iyimser bir tahminle bu sayıyı 1 milyon yapalım. Yani sizin dışınızda 999.999 kişinin hediye kazanma ihtimali var. BKM’nin 2008’de yayınlamış olduğu kredi kartı raporuna göre ortalama kredi kartı harcaması 791 lira. Ayda 791 lira harcayacaksınız ve hediye kazanma ihtimaliniz milyonda bir olacak öyle mi ?

Sağduyulu bir şekilde düşünmeye çalıştığımızda bu bedava hediyeler ve promosyonlar da bizi Fish Card’a başvurmaya motive edemedi. Şimdiye kadar gördüğümüz, Fish Card’ın tüketiciye aslında şu anda piyasada sunulanın dışında hiç bir avantaj sağlamadan bankacılık, mağazacılık ve parakende sektörlerinde kullanılan promosyon tekniklerinin bir kredi kartı markası altında bir araya getirilerek tüketicilerin gözlerini boyanmasından başka birşey olmadığı.

Chip Para

Akbank, kredi kartlarının en başarılı özelliklerinden olan Chip Para uygulaması tüm fonksiyonalitesi ile burda da karşımıza çıkıyor. Aslına bakarsanız Fish Card ile ilgili içimize sinen tek özellik bu. Ama iş chip paralarla uçak bileti almaya geldiğinde bir hiyerarşi söz konusu. Fishcard web sitesinden aynen aktarıyoruz : “Fish sahipleri biriken chip paraları ile aynı değerde uçak bileti alabilirken, Fish Platinum sahiplerinin chip paraları %10, Fish Black sahiplerinin chip paraları 2 kat daha değerlidir. Chip paralarınızla uçak bileti almak için tek yapmanız gereken 444 29 29 Fish Çağrı Merkezi’ni aramak.”

Yani FishCard ayrıcalıklarından kartınızın türüne ve harcadığınız paraya göre daha ayrıcalıklı şekilde yararlanabileceksiniz. Gelir durumunuz ve ödediğiniz kart aidatı bunun en büyük belirleyicisi olacak. Eskilerden gelen bir deyiş vardır, “para parayı çeker”.

Wings Card sahiplerine özel Havalimanı Wings Prime Class Lounge kullanımı ve Vale Park ayrıcalıklarından yalnızca Fish Black sahipleri faydalanabilmekte. Fish Platinum sahipleri ise İstanbul, Ankara ve İzmir Dış Hatlar gidiş terminallerinde bulunan Gloria Jeans Coffees’lerde ilk küçük ya da orta boy kahvelerini Fish ile ücretsiz içebiliyorlar. Sade Fish Card sahipleri ise havalanına girebildiklerine şükrediyorlar.

Fish’e özel indirim günleri

Tabi Boyner gurubu ile ortak bir marka çıkarmanın bazı anvantajları olacak. Boyner Grubu’na ait mağazalarda sadece Fish sahiplerine özel indirim günleri düzenlenecektir. Özel indirim günleri ve özel teklifler konusunda Fish sahipleri önceden bilgilendirilecek. Geçmişte Marks&Spencer ve Cardfinans işbirliğinde bütün indirim günlerinde Cardfinans ve Marks&Spencer kart sahiplerine önceden yapılan uygulamanın bir benzeri. Yani klasik mağazacılık banka ortak markalı kart çalışması. Böyle bakınca ortada yapılmamış bir yeni bir şey yok gibi gözüküyor. Sanki hep eski teknikleri makyajlayıp koymuşlar gibi.

Kartın arkayüzünde yer alan numaralı balıkların numarası merak konusu?

Belki de bu ürünün asıl ağır silahı bu balıkların üzerindedir kim bilir? Belki de Boyner mağazalarında yer alan anahtar uygulamasının bir adaptasyonu dur… Web sitesinde yapılan açıklamada yakında balıkların numaralarının ne anlama geldiğini göreceğimiz yazıyor.

Peki neden çıktı bu Fish Kart ?

Kapalı kapılar ardında konuşulanları bilemeyiz tabi, sadece izlenimlerimize deneyimlerimize dayanarak tahminlerde bulunabiliriz. Boyner Advantage markasını HSBC’ye devrettikten sonra Anahtar uygulaması ile Advantage dönemindeki cirolarını yakalama çalışmaları içinde girdi. Öte yandan devrettiği mağaza kartı operasyonunun maliyetini tekrar yüklenmek işine gelmiyordu. Mağaza kartı şirketler açısından bakıldığında kredi kartı ile karşılaştırıldığında bir o kadar zahmetli ve maliyetli bir ürün olmasına rağmen o kadar karlı değildir. Çünkü nakit çekme özelliği veya asgari ödeme özelliği bulunmamaktadır. Ödemeniz gereken tutarın altında öderseniz direkt gecikmeye düşersiniz. Kredi kartında ise dönem borcunuzun %20’sini ödemeniz yeterlidir, size faizi işletirler ve kar ederler. Öte yandan mağaza kartları ciroyu arttırması açısından çok etkilidir. Bu işbirliği ile iki kurum uzmanlıklarını birleştirerek kendileri için oldukça parlak ve karlı bir dönem planlıyorlar. Tüketiciler içinse ne olacak göreceğiz.

Bir başka neden kart ücreti olabilir mi ?

Günümüzde artan kamuoyu baskısı nedeniyle kredi kartı üyelik ücrelerinin veya diğer adıyla kart aidatlarının kaldırılabileceği konuşuluyor. Zaten bankalar artık sözleşmenizde kart ücreti alınabileceği belli büyüklükte puntolar ile yazmıyorlarsa kart ücreti alamayacaklar gibi gözüküyor. Axess kart sahiplerinin sözleşmelerinin kart ücreti almaya yetkin şekilde yazılıp yazılmadığını bilemiyoruz ama bu başvurularda sadece kredi kartı hizmetinin yanında bir de çekiliş hakkı vereceklerinden, ilk sene için almasalar dahi bu kartın kart ücretinin diğer örneklerinden biraz daha yüksek olması kuvvetle muhtemel. Günün sonunda tanıtıma bakarsanız kredi kartının ötesinde bir hizmet sağlıyorlar. Fish Card sahibi olarak ikinci sene kart ücretine itiraz ettiğinizde size hediye çeki ve ücretsiz Back-up üyeliği verildiğini hatırlatıp bu hizmetlerin bedelinin talep ettikleri kart ücretinin çok altında olduğunu da savunacaklardır. Fish kartın senelik ücretinin ne kadar olduğuyla ilgili bilgiyi web sitelerinde henüz bulamadık, eğer bu bilgi yazıyorsa da itinayle saklanmış gibi gözüküyor. (Güncelleme : Okurlarımızdan biri müşteri hizmetlerini arayarak kart ücretlerini öğrenmiş. İlk yıl ücretsiz olmakla beraber Klasik 35 YTL, Platinum 45 YTL, Black 90 YTL. Katkısı için kendisine teşekkür ederiz)

Fish Kart almalı mıyım ?

Akbank ve Boyner Grubu, müşterilerinin Axess üye işyeri ağının avantajlarından da yararlanabilecekleri bir ortak markalı kredi kartı çıkartmışlar. İki sektörde de bilinen tüm promosyonları toparlamışlar. TV’deki duygu sömürüsü yüklü reklamlarında rengarenk balıklarla süslü bir kredi kartını insanın hayatını renklendiren ve yaşam stardartını yükseltecek bir ürün gibi lanse etmişler. Ama tüm bu reklamlara ve tanıtıma rağmen günlük, haftalık, aylık ve yıllık büyük çekilişin heyecanının yaratacağı adrenalin ve Boyner mağazalarından avantajlı alışveriş imkanlarını tüketicilerin cüzdanlarına yeni bir kart ilave etmeleri için yeterli bir sebep olduğuna emin değiliz. Şans oyunlarının bu kadar talep gördüğü ülkemizde Fish Card sahibi olmak isteyen tüketiciler mutlaka çıkacaktır. Bizim amacımız tüketici finansman tercihlerinde kimseye engel olmak değil ancak genel tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verdiği ve müşteriyi daha çok harcamaya teşvik etmediği konusunda ikna olamadık bir türlü.

Yorumlarımız genelde yeni kart alacaklar içindi. Eğer mevcut kartınızdan memnun değilseniz ve kartınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız Fish Card sizin için iyi bir alternatif olabilir. Fish Card başvurusunu www.fishcard.com.tr adresinden yapabilirsiniz.

Son olarak ürünle ilgili aklımıza gelen bir iki düşünce… Kahve falında balık bolluk demektir. Bir de balıkların hafızası 3 saniyedir derler. Bizim anlamadığımız bu ilişkide kimin balık (sazan) yani Fish olduğunu ima ettikleri. İyi bir şey mi demek istiyorlar kötü bir şey mi?

“Akbank & Boyner Fish Kart Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 53 yorum

  1. Çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı. Sitenizi bir süredir ilgiyle takip ediyorum ve çok da beğeniyorum. Bu yazınıza kendi blogumda atıfta bulunacağım. Teşekkürler ve Tebrikler!

  2. Fish ile ilgili yorumlarınız o kadar tarafki, insanın aklına tek bir soru geliyor ; bu taraflı yorumun parasını hangi rakip banka ödedi ??? Söyleyin söyleyin, kimseye söylemem 🙂 Fish sazansa yazıyı yazan kefal diyorum ben 🙂

  3. Ziyaretci//14 Eylül 2008 Pazar 00:56
    İddianız gerçekten çok çirkin. TuketiciFinansman.net olarak tek gelirimiz google reklamlarıdır. Öte yandan aynı iddiayı sizin bu yorumu yazmaya iten motivasyon hakkında biz de yapabiliriz, ama dediğimiz gibi bu çok çirkin olurdu.
    Yeni çıkan bir ürünü inceledik ve dikkatimizi çeken konularda yorumlarımızı ekledik. Konuyla ilgili lansman sayesinde milyonlarca insana bu yeni kredi kartının ne kadar güzel bir ürün olduğunu anlatıldı. Yazılı ve görsel online mecralarda ilgili haberlere bakabilirsiniz. TuketiciFinansman.net olarak bizde yeni çıkan ürünün açıklanan özelliklerini inceledik. Ürünü geliştirenlerin ve pazarlayanların baktığı açıdan farklı bir noktada olmamız canınızı sıkmış gibi gözüküyor. Kredi kartı kullanımını teşfik etmek için şans oyunları organize edilmesi sizi oldukça motive etmiş olduğunu görüyoruz ve size iyi şanslar diliyoruz.

  4. Ürünün başlangıç aşamasında çok iyi yorumlanmış bir yazı. Tebrik ediyorum, tümTüketici Finansmanı ürünlerinin bu şekilde değerlendirilmesi, son kullanıcı açısından çok değerli.

  5. Kartın yıllık aidatının ne kadar olduğunu ben de merak ettim, ama ne fishcard.com.tr sitesinde ne de Akbank’ın kendi sitesinde bulamadım. Ben de bu kartın aidat ücretinin diğerlerinden biraz daha fazla olacağını düşünüyorum. Ama sanırım bunu başvuru yapanlar kredi kartı ile birlikte gelen sözleşmeyi okuyunca anlayacaklar, daha önce bir yerde yayınlanmaz ise… Bu sebeple herkese tavsiyem kartı aldığınıza dair imza atmadan önce merak edip sözleşmeye bir göz atın.

  6. @Ziyaretci//17 Eylül 2008 Çarşamba 21:17
    Aldığımız resmi olmayan bilgiye göre kart ücretleri diğer Akbank kredi kart ücretleriyle aynı olacakmış.

  7. insanları bu titiz konularda ayrıntılı bir şekilde aydınlattıgınız için teşekkür ederim

  8. Öncelikle bu yazıyı hazırlayanlara teşekkür ederim.
    Fish card başvurusu yapmayı düşünürken yazıyı okudum ve aklıma takılan sorular için 444 29 29 nolu cagrımerkezini aradım yazıda olan bazı sorulara açıklık getirmek isterim;

    back-up üyeliği 3 ay ücretsiz sonrası için devam etmek yada iptal ettirmek istesenizde back-up ı aramanız gerekli yoksa devam ediyormuş.
    gelir seviyenize göre clasıc , platinum ve black olmak üzere üç çeşit ilk yıl ücretsiz olmakla birlikte kart ücretleride sırasıyla 35 ; 45 ; 90 ytl
    bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim tabi karar sizin …

  9. Yıllık kart ücreti 1. yıldan sonra ne olacagı açıklanmasada WİNGS ile aynı statüde olduğu için wıngs black yıllık ucretlerıne paralel olacaktır.Bilginize…

  10. Benim elime bugün ulaştı fish kart axess kullanıyordum zaten onun yerine kullanmayı talep ettim. Bakalım kullandıkça görücez iyi mi kötümü?
    emek verip bu aydınlatıcı yazıyı yazanlarada kendi adıma teşekkür ediyorum.

  11. Alıp almamakta cok kararsız kalmıstım , yazınızdan sonra biraz daha bekleyip akbank ve boyner e zaman tanımaya karar verdim :)) düşünmeye sevk ettiğiniz için tesekkürler bol kısmetli(balıklı) günler herkese :))

  12. bence çok güzel aydınlatıcı bir yorum olmuş çünkü insanlar buna bizde dahil artık deli gibi kredi kartı kullanıyoruz ve ben bu fish uygulamasının bukadar reklam edilmesini boardlardan inmemesini normal karşılamıyorum bir felakete bir ekonomik kriz ağına daha sürükleniyoruz lütfen bir kez daha düşününnn…..

  13. Bu aydınlatıcı bilgi için teşekkürler. Bende önce hediye çekilişlerine bakarak başvurmayı düşünüyordum ama bu bilgilerden sonra oturup bir daha düşünmeye karar verdim ki en başından beri fish adını duyar duymaz bizleri aynalı mı yoksa aynasız sazan yerine mi koyacaklar diye düşünmekten kendimi alamamıştım. çünkü fish’in anlamı sonuçta balık ben az kalsın bu oltaya takılıyordum ama artık vazgeçtim teşekkürler tüketici finanmanı rehberi

  14. güzel yazı ama başvuru yapsak ne olacak ki:)) internetden yaptığım başvuruya 40 gündür olumlu olumsuz bir yanıt gelmedi..kartım da gelmedi…başvuru takipten baktım böyle bir başvuru yok diyor…belki de iyi oldu gelmemesi alt yapı yok denecek kadar azmış akbankta…

  15. @Adsız//17 Ekim 2008 Cuma 11:48

    Akbank Operasyonel altyapıyı tamamlama imkanı bulamadan yapılan lansmanın sıkıntısını yaşıyor.

    Şu anda, bırakın internet üzerinden başvuruları veya Boyner mağazalarından multimedya poslar üzerinden alınan başvuruları. Tüm evraklar ile şubeden direkt başvurulması durumunda bile sürecin yaklaşık 2-3 hafta aldığını öğrendik. (Buna kart gönderim süreci dahil değil)

    Internet başvurularının eksik evrakların tamamlanması değerlendirmesi ve onay süreci bundan daha uzun bir süre alacağı için başvurunuzun kart olarak elinize geçmesi aylar alabilir.

  16. Şu insanların daha iyi yaşamak ve yemek için halkın sırtından geçinmek idealleri olmuş anlaşılan,bugün bu kart yarın bakalım daha neler çıkarıp piyasa sürecekler.Biraz milletimiz akıllı olsun hatta elinde olan normal kartları bile kullanmasınlar paraları varsa yesinler yoksa aç kalıp otursunlar neticede bu kartlar hepimizin mahvolmasına sebeb olacak bu Türkiye şartlarında,çünkü bilinçli tüketici çok az. Umutların sömürülmemesi dileğiyle…

  17. kartı kullanmadan okudukları yazıya direk atlayan balıklar da olur..her zaman her konu da kötüleyen yada iyi olduğunu düşünen de olur..ama bu konuyu kötülerken ki bu kadar hırs da niyeyse :} komik olmuş.. henüz bir şey olduğu yok..ve her şey yoruma açık

  18. super bır bılgılendırme msj olmus sureklı takıp edıyorum sızden bır rucamda asyakartı masaya yatırmanız olucaktır tesekkurler 😀

  19. Peki hala kabul, tüketici finasmanına rehberlik yapmak gibi bir misyonla yola çıkmışınız ve fish card’la ilgili yorumlarınızı özgürce ifade etmişsiniz, teşekkürler. varmısınız işi biraz daha genişletelim ? Tüketici finasmanında kredi kartı artık fayda sağlayan ve vazgeçilmez bir unsur. Açıkça sizin tahlillerinizi burdan takip etmek isterim, yapın böyle bir çalışma ve tüketiciye sağladığı faydalar açısından mevcut kartlar üzerinden bir skorlamaya gidin! Daha kısa ve kestirme yoldan soralım; Hangi Kredi Kartını Tavsiye Ediyorsunuz ???

  20. @ merve koçak // 22 Ekim 2008 Çarşamba 12:11
    Asyacard DIT ile ilgili yazımızı yayınlayalı epey bir zaman oldu.

  21. @ Adsız // 23 Ekim 2008 Perşembe 02:33

    Öncelikle öneriniz için teşekkür ederiz. Türkiye’de mevcut kredi kartları üzerinde bir skorlamaya gitmek gerçekten güzel bir fikir. Ancak pratikte uygulanabilirliğinin aşağıda kısaca belirteceğimiz nedenlerden dolayı mümkün olmadığını düşünüyoruz.

    Bir skor belirlemek için öncelikle bir ürüne, hizmete veya kişiye ait genel olarak kabul görmüş karakteristiklere / özelliklerin belirlenmesi gerekir.

    Kredi kartları için bu çok zor olmasa gerek; bir seferde aklımıza faiz oranı, taksit imkanı, puan kazanımı, avantajlı puan kullanımı, ödeme noktaları sayısı, yapılan harcamalar ile seyahat, havaalanı lounge kullanım imkanı, transfer ve shuttle imkanları geliyor ama bunları daha da kredi kartı hizmetleri değil de tüketici ihtiyaçlarını düşünerek genişletmek mümkün.

    Sonra bu özelliklerin tüketici açısından önemlerinin belirlenmesi gerekiyor. İlk zorluk burada karşımıza çıkıyor. Bu ağırlıklar kişilerin kart kullanım alışkanlıklarına göre farklılık gösterecektir. Yani borcunun tamamını ödeyen ile ödemeyenin veya nakit avans çekenin bu özelliklere vereceği ağırlık farklı olacaktır. Müşterileri basit olarak grupladıktan sonra her bir grup için ağırlıkları ayrı ayrı belirlemek lazım.

    Ağırlıklara nasıl karar vereceğiz? Kendimizde veya yakın çevremize göre belirlemeye çalışsak objektif olmayacaktır. Sonuçta kendi ve yakın çevremizin tabi olduğu sosyoekonomik koşullara göre düşünüp belirlemiş oluruz. Ağrılıkları istatiski olarak arkasında duracağımız bir yöntem ile yapmaya kalksak elinde araştırma kadrosu veya milyonlarca kredi kartı işleminin ulaşma ve analiz etme imkanı olan kredi kartı şirketi veya araştırma şirketi olmadığımız için elimizdeki kaynaklarla mümkün olmayacaktı.

    Sırf kredi kartlarını skorladık demek için, sektör üzerine yapılmış kamuya açık en güncel araştırma olan, BKM tarafından geçtiğimiz mart ayında 2007 verilerine göre yayınlanan kart monitor raporundaki verilerden yola çıkarak, burda açıklanan 16 kritere yine bu ankete verilen cevaplara göre ağırlık belirleyip ardından da biz kredi kartlarını skorladık diyebilirdik. Ancak bilimsel yöntemler ve istatistiki analizlere dayanarak yapılan skorlama çalışmalarıyla aynı kefede değerlendirilmesine gönlümüz elvermedi.

    Son bir not: Kart monitor raporunda yeralan kredi kartı kullanım kriterleri içinde şans oyunlarına katılma hakkı bulunmuyor.

  22. herşey çok mükemmel,hediyeler süperrr,hediyeleri sunan oyuncu süperr ve çok başarılı,ama amaaa artık başka bir kıyafet giyse diyorum ben,nerdeyse bir aydır izliyoruz,hep aynı kıyafetle:) biraz tuhaf geliyor…

  23. Öncellikle eleştirel bir yazı olduğu için aytınlatıcı olduğunu düşünüyorum ve her konuda olduğu gibi iyi yada kötü yönlerini bilerek bir ürüne sahip olmak hepimizin doğal hakkı diye düşünüyorum. Site yöneticelirini ve bu yazıyı yazanların emeğine teşekkür ederim.

    Bir kaç konuda bilgi vermek isterim.

    Önce kendimi tanıtayım. Boyner Mağzalarından birinde satış danışmanı olarak görev yapmaktayım. Şirket içerisinde bu konu ile ilgili olarak yaklaşık 6 aydır sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Fish Card ile ilgili olarak da müşterilerimizi bu konuda aydınlatmak için sıkı bir eğitimden geçtik. Biz bu konuda tam bilgi sahibi olmamız gerekli ki müşterilerimizin kafalarında herhangi bir soru kalmamalı. Bu yüzden yüklendiğimiz bu görevde yetkin olduğumuzu düşünüyorum.

    Evet, Fish Card, bir kredi kartı. Günümüzde ülkemizin durumu göz önünde bulundurulduğunda kredi kartları öcü gibi gelir bize. Çünkü kullanma açısından onu yaşamımıza entegre etmekte bir sıkıntımız olur. Bu yüzden bir çok insanın hep bir şüphe ile yaklaştığı bir üründür. Bu ürünü sunan firmaların da bu dezavantajı en aza indirmek ve tüketiciye ulaşabilmek adına bir cazibe konusu bulup, ürünün lansmanını yaparken ön planda tutmaları aşikar oldu. Bunu her üründe görebiliyoruz. Fish Card’ın cazibeleri de diğer kredi kartlarına göre daha fazla olduğu da ortada. Günlük, Haftalık, Aylık Ve Yıl Sonu çekilişleri ile ilgi odağı olmasını yadsımayız. Bunun dışında vermiş olduğu hediye çekini genelde bizler (Boyner Mağzaları Satış Danışmanları) Müşterilerimize yapacakları alışverişlerinde onlara sağlayacağı faydalar içersinde belirterek yardımcı olmaya çalışıyoruz ki bunun da şahsım adına söyleyebilirim başarılı olduğumuzu ve Müşterilerimizin bu şekilde mutlu olduğunu görebiliyorum. Aynı zaman içerisinde Fish Card ile Boyner de yapmış oldukları alışverişlerinin ödemelerini ocak ayına ertelenmesi onları biraz daha mutlu ediyor. Yine alışverişlerinden kazandıkları hediye çekiliş haklarının her 10 Ytl ye Boynerde 2 çekiliş hakkı olmasını öğrendikleri zaman bu biraz daha artıyor. Son olarak büyük süprizimizi eğer gün şanslı kişilerinden birisi ise bunu kasada öğrendiği zaman eminim ki o anda kendini dünyanın en mutlu insanı hissediyor. Yapmış olduğu alışverişler bedavaya gelebiliyor ve bunu ödemeyi yaparken öğrenebiliyor. O günkü alışveriş tutarı ne kadarsa (1 ila 5000 ytl arası olan alışverişler için geçerli.) hiç bir ödeme yapmıyor müşterilerimiz dediğim gibi eğer şanslı kişilerden biriyse. Bunlar bizim Boyner Mağzalarında sağladığımız faydalar. Bu faydaların bir çoğunu yine Beymen, Benetton, Boyner, Club Beymen, Divarese, Fabrika, Network, Que, Sisley Mağzalarından yapacakları alışverişlerde de sağlayabiliyorlar.

    Bu faydalar dışında ;

    Taksitli Borç Transferi : Diğer banka kredi kartlarına olan borcunuzu Fish’e aktararak belirli faiz oranlarıyla ödemelerinizi bölerek yapabilirsiniz.

    Peşin Alışverişlerin Taksitlendirilmesi : Fish’le Axess üyesi olmayan işyerlerinden yaptığınız alışverişleri de taksitlendirme imkanına sahip olabilirsiniz.

    Ayrıca Card ücreti konusunda şunu söyleyebilirim, dediğiniz gibi ilk yıl üyelik ücreti yok ! İkinci yıl ise ;
    Basic : 35 Ytl.
    Platinum : 45 Ytl.
    Black : 90 Ytl.

    Yalnız hepimizin bildiği gibi Kart Ücretleri Resmi Gazetede yayınlanması ile artık tarih olacak. Bu konuda bir açık bir bilgi sahibi değilim ama bir süre sonra bu sorun da ortadan kalkacak gibi.

    Son olarak da kartın teslimi ile ilgili konuda bilgi vermek istiyorum. Bizler Boyner Mağzalarında Anında kart çalışması yapıyoruz. Sisteme girdiğimiz başvurular eğer onaylanırsa ve müşteri kartını almak isterse, Kart Basım noktasının mesai saatleri içerisinde kartı müşterimize 15 ila 45 dakikka içerisinde (Yoğunluğa göre değişiyor) teslim ediyoruz. İsteyen müşterilerimizede ev yada iş adreslerine postalayabiliyoruz Bu süreçte 7 ila 10 gün arasında değişiyor. Bunun haricinde eğer onaylanmışsa ve müşteri alışverişi için kartını kullanmak isterse ona sadece o gün için özel Geçici Kart ile bu faydayı sağlıyoruz.

    Şimdi karar sizin. Bu bir tercih meselesi. Artı ve eksilerini kendinize göre yorumlayabilir ve bir karar verebilirsiniz. Ama tekrar belirtmek isterim ki bir kredi size daha ne fayda sağlayabilir ? Yada bir başkası bu avantajları verebilir mi ?

    Bu konu da bir dip not : Kredi Kartlarınızı Tamamen ihtiyaçlarınıza ve maddi durumunuza göre kullanın. Nasıl yorumlarsınız bilemem ama bence hangi kredi kartı olursa olsun, onu avantajlı yada dezavantajlı olmasını tamamen bizim elimizde. Bu yüzden yaşam biçimimizi buna göre entegre edersek sorun olmadan hatta bize sağlaycağı faydalar ile kredi kartlarından maksimum seviyede verim alabiliriz.

    Hepinize Mutlu Günler…

  24. İlk ödemenin Ocak ayına ertelenmesi 12’ye kadar taksit yapan Boyner magazalarını düşünürsek zaten kartın 1 yıl üzerinde kullanımını gerektiriyor. Kartı kapatmak içindeki güncel borcu ödemekle mümkün oldugundan ve Türkiye’de cogu kimsenin 12 taksite bölüdürdügü ödemeyi tek seferde yapabilecek gücü olmadıgından 2. yıl ki kart ücreti garanti gibi duruyor..bu da benim dikkatimi cekti

    bilginize..

  25. bir boyner calisani bir tanidgimin akrabasi, bu carddan su kadar uye yapmazasam soyle olacak falan diye geldi…bende iyilik olsun diye formu doldurdum.senlik ucreti falan da sormadim..yukardaki yaziyi okuduktan sonra midem bulandi..nasil iptal ettirebilirim??????

  26. eleştiriler yersiz.
    kart ücreti belli. ilk yıl yok, 2. yıl 35 ytl.
    backup hizmetini siz aktif etmezseniz almayabilirsiniz.
    hediye çeki elbetteki belli bir alışveriş neticesinde yapılacak indirim olacaktır. yoksa kim kime bedava birşey veriyor bu devirde?

  27. @_dreamer_//07 Kasım 2008 Cuma 09:32
    Yorumun ana teması:
    “yoksa kim kime bedava birşey veriyor bu devirde?”

  28. İnsanları bilinçlendiren açıklamalrınız için teşekkürler.. Boynerden bir ürün almak istediğimde fish kart almam karşılığında %25 indirim yapacaklarını söylediler. Karşılığında dolduracağım sözleşmeye TC kimlik numarasından tutun, anne kızlık soyadına kadar tüm özel bilgileriniz isteniyor. Ve bu formların kimlerin eline geçtiğinden haberimiz yok. Kesinlikle reddettim. Alacağım ürünü dışardan nakit olarak ve pazarlık karşılığında daha ucuza aldım.Oltaya takılmadım yani..

  29. Ben başvurdum ve onaylandı mesajı geldi.

    Yakında kart elime geçecek.

    Asgari ödeme özelliği yoksa iptale gideyim.

    Fikriniz nedir

  30. @Teoman // 22 Kasım 2008 Cumartesi 18:52
    Fish Card her kredi kartı gibi asgari ödeme özelliğine sahip bir kredi kartıdır. Bununla beraber kredi kartı kullanıcısı okuyucularımızı mecbur kalmadıkça ekstre borçlarını taksitlendirmemelerini öneriyoruz.
    Eğer mevcut kredi kartlarınızdan memnun değilseniz yeni bir kart olarak Akbank Fish Card’ı kullanabilirsiniz. Ama bu durumda başka bir kartınızı kullanmayı bırakmanız gerekebilir.

  31. ilk yorumlarda biri bu yazının taraflı olduğunu söylemiş. bu siteyi ilk defa keşfeden biri olarak bana hiç de öyle gelmed. fish’i yağlı ballı anlatmıyor diye rakip bankaya çalışan adam ilan edilmek ne kötü. siz ona aldırmayın. çok objektif bir yazı var yukarıda. bana asıkl gerçekçi gelmeyen boynerde satış danışmanı olarak çalışıyorum diye söze başlayıp uzuuunca bir yorumla fish card’dan son derece profesyonel pazarlama ağızıyla bahseden yorumcu oldu. internette “fish” hakkında ne demişler diye aratıp bulduğu yazıya hemen savunma yazan bir boyner holding marketing departmanı çalışanı olabilir kendisi. neyse, son olarak sazan benzetmesine bayıldım!

  32. Bende başvurdum ama internet sitesinden kartı beklerken 20 gün oldu o arada boyner mağazasına gittim. Görevli bakalım dedi başvurunuzu, bakınca sizin herhangibir başvurunuz yok dedi internet sitesinden başvuranlar boşuna başvuruyor yanı.Koskoca Akbank sitesinden başvuranların başvuruları uçuyor yani. Yıllık kart üzretıne gelince ilk sene yok diyolar siz bi gelinde sonra bakarız bir sonraki sene kaçpara dicek muamma promosyonlara boş bence. Boynerin bunu yapma sebebi tekrar böyle bir kitle yaratıp onu satmak nasılsa adamın elinde potansiyel var.

  33. çok faydalı bir bilgilendirme olmuş.Kendi adıma çok teşekkür ediyorum.Zaten kartın adından da belli tüketicileri oltaya almaktan başka bir amaçları yok zaten.Bu kartın diğer kartlardan bir fark göremiyorum varsa bile diğer kartlarda kendilerinde olmayan özellikleri zaten müşterilerine verecektir.

  34. gerçekten çok güzel bi açıklama olmus ben fish i aldım ama bukadar net bilgileri bilmiyordum.çok teşekkürler

  35. gerçekten cook güzel bir kart ilk kredi kartım olacak teşekkurler

  36. Aslına bakarsanız ben az önce fish kart başvurusunda bulunmak üzere googla fish kart yazdım ve önce bu adres ve sonrasında fish kart adresi çıktı ki iyiki de böyle oldu. Yazılanlar kesinlikle bu kötü bunu almayın yok aman elin yanar şeklinde değil iyi – kötü ne varsa anlatılmış şekilde olduğu için öncelikle çok ama çok teşekkürederim ve şunu eklemek isterim ben bu kartı almasam daha iyi şimdiden yanağımda bir kanca acısı hissettim gibi… 🙂

  37. boyner çalışanı murat beyin yazısını okuduktan sonra şöyle düşündüm bu kartla sadece boyner ve birleşik mağazalardan alış veriş yapacaksak faydalı fakat günlük kullanımda bi faydasını goremedim ama hediyeler milyonda 1 de olsa hediyedir bunlar birilerine cıkıyor diğer kartlarda milyonda 1 bile yok

    BiLginize…

  38. merhaba ben biraz önce karta başvurdum bu yüzden de kendimi sazan gibi hissetmiyorum.çünkü zaten alışveriş yapmak için diğer kartlardan birini kullanacağım.bunda sadece çekiliş hakkı var ki bence diğer kartlara göre artı sayılır.yapılan alışveriş aynı ödeyeceğim tutar aynı bir fark yok yani.ayrıca şu back up mı her neyse ona da hiç gerek yok aktif bile etmeyeceğim.umarım bir hüsrana uğramam

  39. çok güzel bir yazı olmuş tebrikederim fakat yazı içerisinde kullanılan bazı kelimeler hoş değil kimse kimseyi kandırmaz bunların hepsi sözleşmede yazıyor sözleşmeyi okumadan imzalıyorsanız kabul edersiniz 🙂 american express plat. kartı yıllık 300$ ama o bile kullanıcı bula biliyor memlekette

  40. Ben fish kartı almakta hiç problem yaşamadım.hatta 1 saat içerisinde kartımı verdiler.anahtar uyglamasınıda (BOYNERİN)üzerine işlediler.Fakat canımı sıkan konular var.bunlardan birincisi ben 6 senedir işbank maximum kartı kullanıyorum hiç başıma gelmemişti fish kartı 2 aydır kullanıyorum 2 kere başıma geldi.başıma gelen ne mi abi kartımı posttan geçirdikten sonra tezgah üzerine ters koyuyorlar.eee şimdi bu kart internet alışverişlerinde kullanılıyor.Sorgulamadım ama yarın çağrı merkezini arayacağım eğer ki herhangi bir alışveriş yapıldıysa ceza kanunun kıllı kollarına teslim ettireceğm 2 kişi var. 2. şikayetim ilk ekstremi maltepeden ödedim.bir sonraki eksteremi ödemeye gittiğimde bana geçenki ödemem de 70 tl fazla ödedğimi borcum olmadığını söylediler.bana gelen ekstrede -70 görünüyor.hayret ettim dorusu.yok abi sabancı toprak oldu.bunlar rahmetlinin bunca yıllık emeğine haksızlık ediyorlar.

  41. Öncelikle bu şekilde aydınlatıcı bilgi verdiğiniz icin yüreğinize sağlık, teşekkürler;) birde burada "cok taraflısınız " diye yazılan yorumlara gülüyorum madem taraflı neden onca site de düpedüz sahtekarlik yapılıyor diye onca vatandaş yorum yazmış soruyorum neden? Neyse beni de arayıp kart başvurusu icin bilgi aldılar bana sundukları cazip gibi geldi ama sitelerde insanların madur ve pişmanlık yazılarını görünce gerçeği anladım bu tamamen kandırmaca:@ ve almak istemiyorum bu kartı henüz posta gelmedi ve imza atmadım. Postaya onay imzası sözleşme imzasıymis sahtekarligin böylesi:@ bana ne önerirsiniz o imzayı atmayacagim bi kesinde:)

  42. FİSH KULLANICISI SAZANLARDANIM KULLANACAK SAZANLARA NASİHATIM EVİNİZİN ALTINDA BOYNER VARSA ALIN KARDEŞİM YOKSA LTAYA GELMEYİN.

  43. Tebrik ederim çok güzel bir yazı iyi ki kart başvurusu yapmadan önce okumuşum gerçekten insanın gözünü boyamayı iyi biliyorlar sizde gözümüzü açmayı çok iyi biliyorsunuz, alacak kişilerin bunları göz önünde bulundurması gerekir teşekkürler elinize dilinize sağlık…

  44. merhabalar aydınlatıcı bilgi içinteşekkürler beni boynerden aradılar ramazanda boşluğa denk geldi bende bu kartı yollayın dedim.Kartım henüz gelmedi bilgiler telefondan alındı.Ben kartı kullanmak istemiyorum acaba gelecek olan kuryeylemi geri çevirmeliyim yoksa kart alındıktan sonra yakın şubelerden mi irtibata geçmeliyim.teşekkürler

  45. @Adsız // 21 Ağustos 2010 10:12

    Kuryeye kartı teslim almak istemediginizi soyleyerek geri cevirin. İmza atip teslim almadiginiz surece yasal yukumlulugunuz yok.

  46. ben kredi kartı almak istiyodum ve fish karta gözümü kestirdim. daha doğrusu gözümü boyadılar.boynere girdim dedim ki hangi ürünler fish karta indirimli dedim bana dediler ki üzerinde kelebek işareti olan ürünlerde dediler. söyle bir boyner de gezeyim dedim ama kelebek yerine ürünlerin üzerinde fish kart reklamından başka bir şey göremedim. ben fish kart başvurusunu yeni yaptım ama artık almayı düşünmüyorum. kart işlemini onaylamayacağım. beni gerçek manada bilgilendirdiniz. TEŞEKKÜRLER…

  47. bu yazıyı yazan arkadaşı tebrik ederim, sana para ödeyen kim sorusunu soran arkadaşa the senin paranı kim ödedi diyorum,

Yorumlar kapalı.