web statistics

Kredi Kartı Mağdurları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu


Ekonomiturk blogundaki kredi kartı mağduriyeti ile ilgili bu yazıda mesaj biraz sert verilmiş olsa da, doğru yönleri olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Kredi kartı mağduruyum diyebilmek için kişinin mağdur olduğu noktaya nasıl geldiğini bir değerlendirmesi gerekir. Kredi kartını bir ödeme aracı değil de, sürekli bir finansman aracı olarak kullanarak sahip olduğu gelirlerin üzerinde bir yaşam stilinde hayatlarını sürdüren kişilerin, işler beklenmedik seyir almaya başladıklarında, kendi tercihleri ile düştükleri duruma isyan edip mağduriyet ilan etmelerinin dünyamızın gerçekleri ile alakası yok.

Unutmamak lazım kredi kartı 18 yaş ve üzerinde düzenli gelir sahibi tüketicilerin kullanımı için tasarlanmış bir üründür. 18 yaş ve üzerinde tüketicilerin hepsi (ortada aksini belirten bir tıbbi rapor vb. yoksa) birer yetişkin olmalarından dolayı tüm davranışlarından doğacak sonuçlardan sorumludurlar. Kredi kartının yanlış kullanımı sonucu borç batağına düşen tüketiciler de buna dahil. Tabi her uygulamanın bazı istisnaları var. Beklenmedik sağlık sorunları veya üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen kötü niyetli hareketler nedeniyle gerçekten mağduriyet yaşamış olan tüketiciler de yok değil. Ancak kredi ve kredi kartı geri ödeme gecikmelerinde olduğu gibi rakamlar büyüdükçe, istisna uygulamak daha da imkansızlaşıyor. Kurunun yanında yaş da yanıyor.

Peki kredi kartı borçlarında gecikme yaşayanlar için ne yapılmalı ?

Sonuçta kredi kartı borçları nedeniyle sorun yaşayanlar, bu borçları oluştururken hür iradelerini kullanarak bir tercih yaptılar ve daha hesaplı borçlanma araçlarını kullanmak yerine çeşitli sebeplerden (pratik olması, bilgisizlik, umarsızlık, sağlık vb) kredi kartı ile borçlanmayı tercih ettiler. Bu kişilerin kredi kartı borçları başa çıkılmaz hale geldikten sonra kredi kartı faizlerine itiraz etmesi bize de çok adil gelmiyor.

Öte yandan bu kişilere borçlarını geri ödemelerine imkan verecek borç yapılandırma imkanı tanınması gerektiği inancındayız. Tüketicilerin borçlarını daha uzun vadelere yaymak suretiyle taksitlerin ödenenebilecek tutarlara getirilmesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların geri ödemeleri neticelenene kadar, benzer ürünleri kullanmalarına izin verilmemesini kabul edilebilir buluyoruz.

Borcunu yeniden yapılandırma ile geri ödemesini tamamlamış bir kişinin tekrar tüketici finansmanı ürünlerini kullanabilmesi için bir zaman aşımı olması gerekir. Peki bu süre ne kadar olmalıdır? Kredi veren kurumların yaptığı tercihin bedelini faizi ile ödemiş tüketicileri cezalandırmaya devam etmeye hakkı var mı ? Yaşadıkları bu tatsız deneyimlerden ders almış, borç geri ödemelerini tamamlamış kişilerin tekrar tüketici finansmanı sistemine kazandırılması için neler yapılmalı?

İşte burada, kredi veren kurumlardan çok bu sektörü kontrol eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu‘na (BDDK) daha çok görev düştüğünün inancındayız. Konuyla ilgili elinde yeterince kaynak bulunduğuna inandığımız BDDK’ın bu konuda bir çalışma gurubu kurarak herkesin yararına olacak bir çözüm üretebilecek tek otorite olduğunu düşünüyoruz. Bizce BDDK, borçlarını ödemede sorun yaşayan tüketicilere borçlarını geri ödemelerine imkan verecek bir yapılandırma ve sonrasında bu kişilerin tekrar sisteme kazandırılmalarına imkan verecek sektör tarafından uygulanması mümkün süreçler üreterek, tarafların hiçbirisi için (tüketici, kredi veren kurum, tasaruf sahibi, yatırımcı taraflarında) mağduriyetin sözkonusu olmayacak bir çözüm üretirse, ekonominin gelişmesine ve güçlenmesinde de katkıda bulunacaktır. 2001 krizi sonrası Türk bankacılık sisteminin güçlenmesine imkan veren önlemleri almaları gibi. Türk tüketici finansmanı pazarını da önümüzdeki yıllarda bu tür sorunların yaşanmaması için güçlendirebilirler.

“Kredi Kartı Mağdurları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu” üzerine 5 yorum

  1. 2006 yılında çıkarılmış geçici maddelerle borçları taksitlendirilmiş kişiler kredi kartı mağduru olarak görüldü de, şimdi aynı durumda olan kişiler niye sorumluluk sahibi olan yetişkinler kategorisine sokulmaya ve sürekli ezilmeye çalışılıyor acaba? gelinen bu durumda bankaların hiç mi sorumluluğu yok? bankalar niye saygın kurumlar gibi müşterisine zamanında yol göstermeyip ve uyarmayıp (şimdi uyarmayı uygun gördüler! biraz geç oldu ama?) peynir, ekmek gibi kredi kartı dağıtıp bir de limitlerini artırma konusunda teşvik edip durdu acaba? bir cezalandırma sistemi kurulmaya çalışılıyorsa, buna banka yönetimleri de dahil edilmeli diye düşünüyorum.

  2. @Adsız // 30 Mart 2009 Pazartesi 18:07
    Tüketicileri bu ürünleri yanlış kullandırmaya iten bankaların tespit edilerek davranışlarının bedelini ödemeleri gerektiğine kesinlikle katılıyoruz. Bu konuda tüketicilere çok iş düşüyor. Banka ürün ve hizmetleriyle ilgili sorunlarını mutlaka yazılı olarak bankaya ileterek bunlara yazılı cevap almaya özen gösterdikten sonra bu konuda bankaların sorumlu oldukları Rekabet kurulu, Hakem heyeti gibi kurumlara başvurarak bu davranışlardan vazgeçirilmeye zorlanmalılar. Bu konuda Tüketici Dernekleri oldukça yardımcı oluyorlar.

  3. Vatandaşın suçu varda bankaların yokmu sanki.
    her önüne gelene kart dağıtıp, vatandaşın gelirine bakmadan limit yükseltmeleri,askari ücretli birisine 9-10 bin tl lik kart vermelri doğrumu acaba.
    kart sahibini zor duruma getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.adam 1000 lirayı ödeyemezken 10000 lira ödemesini istiyorlar.
    burada vatandaştan çok banakalrın hatası vardır.

  4. benim maaşım 2000tl bankalardan 140000tl kredi kartım artı tüketici ve ev kredisi toplam 190000 borcum var şimdi işten ayrıldım bankalar bu parayı benden nasıl alacaklar acaba ben söyleyim alamayacaklar

  5. suç bizde deyil bankalarda ben 4 yıl esnaflık yaptım işlerim çok iyidi bankalardan isdemedim halde kıredi kartı yoluyolardı ve limitlerinide 9000tl 11000tl olarak yolluyolardı benim neyime güvenipte yoladıklarını bilmiyorum şimdi 4 bankadan icralık oldum ve hergün bu parayı yükseltiyolar şuhanda boşdayım çalışmiyorum hergün beni arayıp evinize hacize gelicaz diyorlar evim kira toplam borcum 4000tl devlet bizlere kendi bünyesi attında kıredi verse ve biz bu kırediyi borçlarımızı kapasak biz devlete uzun vadeli olarak uygun ödeme tutarıyla ödesek olmazmı arkadaşlar kimsenin yardım edeceyi yok bu borç herhalde 10000tl bulur sonunda hiç birşey almicekler …………..bizlere rahatzızlık verecekler

Yorumlar kapalı.