web statistics

Altın Fiyatlarında Gerileme Dönemi Başladı mı ?


Yatırım tercihleriyle ilgili yaptığımız anketin sonuçlarının ardından, altındaki fiyat artışı nedeniyle yatırım aracı olarak altının fiyatındaki değişikliğin ve altına yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcının alternatifleri hakkında iki ayrı makale yayınladık. Bu yazılarından sonuncusu, altına yatırım için alternatifleri konu alan, konuk yazarımız Ozan Şener’in bizim için yazdığı makaleydi.

Yazının yayınlandığı tarihlerde altın fiyatında bir artış trendi izleniyordu, ancak bu hafta altın fiyatlarında bir gerileme söz konusu. Aşağıdaki grafikte altının dolar bazında son bir senelik performansını görebilirsiniz. Grafiğin en sağında göreceğiniz gibi altın 1000 dolar sınırını geçtiğimiz hafta aştı. Bugün itibariyle altının fiyatı 943 dolar seviyelerine gerilemiş durumda.

Altının bir senelik performansına geri dönersek, geçen sene Mart ayı civarlarında yine benzer bir artış yaşayan altın fiyatları, göreceli olarak bir ay içerisinde 100 dolar gerilemiş. Altının yaklaşık bir sene önce şu anki performansını tekrar ettiğini düşünürsek, bu gerileme trendinin de ilk durağı 900 USD olabilir diye düşünülebilir. Bu durumda altına yatırım yapmış veya yapmayı düşünen küçük yatırımcıları uyarmamız gerektiğini düşündük.

Altında kısa vadeli fırsat peşinde koşan yatırımcılar, dikkat edilmesi gereken bir noktadalar. Altın maliyetlerinin ne kadar olduğuna bağlı olarak, uzun vadede (mesela bir sene) yüksek maliyette altın stoğu taşımak istemiyorlarsa, süratli şekilde pozisyonlarını kapatmaları gerekebilir.

altin fiyatlarinda gerileme

Bugüne kadar altına yatırım yapmamış olanların, yatırım yapmadan önce biraz daha beklemeleri, varsa aktif olarak çalıştıkları bankaların müşteri temsilcilerinden veya hazine bölümünden görüş almaları uygun olacaktır. Altının tekrar ne zaman yükseliş trendine gireceği şu aşamada belirsiz. Bu noktada alım yapmak yüksek maliyetlerle altını uzun süreler taşımak zorunda kalmak anlamına gelebilir.

Öte yanda düzenli olarak altın alarak birikim yapmayı planlayan bireysel yatırımcılar, şu dönemde biraz bekleyerek stok maliyetlerini düşürebilirler.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bizim uzmanlık alanımız yatırım değil. Burada paylaştığımız görüşlerimiz herhangi bir analiz sonucu ortaya çıkmış yatırım tavsiyeleri de değil. Belli tarihsel verilere bakarak altın fiyatlarında muhtemel kayıpların bir süre daha devam etmesinin söz konusu olabileceğini düşünüyoruz. Söz konusu kıymetli maden ile ilgili yatırım yapmış veya yapmayı düşünenler varsa, bu kişilerin biraz daha temkinli ve uyanık davranmaları ve bir hareket yapmadan önce profesyonel bir görüş almalarını öneriyoruz. Sadece burada yazılanları doğru kabul edip pozisyon almak zararlara sebep verebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışın.