web statistics

Altını Yastık Altından Çıkarmanın Zamanı Geldi


Bu yazı Ozan Şener tarafından Tuketicifinansman.net için yazılmıştır.

Altın tarih boyunca güvenli bir yatırım ve tasarruf aracı olarak kullanılagelmiştir. Türkiye’de genellikle düğünlerde takılan altınlar, ev hanımlarının takıları ve günlerde toplanan çeyrek altınlardan oluşan ürünler çoğunlukla “yastık altı” şeklinde tabir edilen çeşitli yerlerde muhafaza edilir.

Altını fiziken elde tutmanın en önemli sakıncası hırsızlıktır. O nedenle insanlar altını nereye koyacaklarını bilemezler ve enteresan teknikler geliştirebilirler. Örneğin ben çocukken annem tatile çıkmadan önce altınları bir poşete koyup çengelli iğne ile perdeye asardım (hırsızlar duymasın). Bununla birlikte altının gramajının az, düşük ayarlı ya da eski tarihli olması gibi sakıncaları da olabilir. Ayrıca bu altınlar ülke ekonomisine kazandırılmamış olurlar.

İnsanların altını evde tutmalarının birçok sebebi var elbette. Öncelikle altın, fiziki olarak ellerinde olduğunda insanlara güven veriyor. Bir de gösteriş amaçlı da kullanılıyor. Bu işin psikolojik yanı fakat bunun bir de kültürel boyutu var. Bankalarda para veya kıymetli eşya bulundurma alışkanlığının ülkemizde yeteri kadar yerleşmiş değil. Bu da bankalara olan güvenin azlığından olabilir.

Yastık altına alternatifler

Yastık altına ilk alternatif bankada kasa kiralamak. Bu yöntem evde tutmaktan her zaman daha güvenlidir. Fakat kasa hizmeti için bankaya yıllık bir tutar ödemeniz gerekir. Bu tutar bankaya göre değişmekle birlikte yıllık yaklaşık 60-80 YTL civarıdır. Buna ek olarak yine fiziki alım satım işlemleriyle uğraşmak gerekir.

İkinci ve en iyi alternatif de bir bankada altın hesabı açtırmaktır. Altın hesabı açmanın döviz hesabı açmaktan bir farkı yok. Bunda aynı döviz alır gibi gram bazında altın alabiliyor ve satabiliyorsunuz. Bazı bankalar hesap işletim ücreti bile almıyor. Altın hesabı açmanın faydaları şunlar:

* Altının çalınma riski yok.
* Altın hesapları 50.000 TL’lik mevduat sigortası kapsamı dahildir.
* Altının gramajının az olması, düşük ayarlı ya da eski tarihli olması gibi durumlarla karşılaşmazsınız.
* Ayrıca işçilik maliyeti ödemeniz gerekmez.
* Alım satımda kuyumculardaki kadar fiyat farkı olmaz.
* Fiziken elde tutmaya gore daha kolay ve esnek alım satım yapabilirsiniz.
* İnternet ve telefon bankacılığını kullanarak işlem yapabilirsiniz.

Altın hesabı hizmeti sunan bazı bankalar şunlar :

“Altını Yastık Altından Çıkarmanın Zamanı Geldi” üzerine 2 yorum

  1. Gerçekten de en güzel yöntem sanal olarak altın almak. Hem birikimimiz güvence altında oluyor, hem de ekonomiye dahil olmuş oluyor. Alım satım esnasında bir masrafı da yok. Sadece mevcut fiyatı üzerinden alım satım arasında 5 TL civarı bir fark oluyor. Gerçi siz altın hesabı açtırmayı örnek vermişsiniz ama ben çevremde internet bankacılığı kullanabilen herkese yatırım hesabı açtırmasını ve altın alımını bu hesap içinde yapmasını tavsiye ediyorum çünkü yatırım hesabı içinde likit fon, hisse senedi, altın alım satımı kolaylıkla yapılabiliyor. Tek fark sanırım istediğiniz an nakte çevrilememesi. Yani altını o günkü fiyat üzerinden sattığınızda paranız 2 gün bloke ediliyor. 2 gün sonra çekebiliyorsunuz. Altın hesabı açtırdığınızda durum nasıl bilmiyorum.

  2. @havas06 // 21 Şubat 2009 Cumartesi 11:36
    Altın hesabı gerçekten finansal sistem içersinde birikim alternatifleri için cok iyi bir ürün. Ancak bugünkü altın fiyatlarıyla birikimlerin altına geçirmek yüksek maliyetler ile altın taşımak anlamına gelebilir. Unutmamak lazım fiyatlar yükseldiği süratle inebilir. Şu anda altına geçmek bireysel yatırımcının değil ancak spekülatörlerin ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceğinden endişeliyiz.
    Özellikle bireylere yönelik altın hesabı ile ilgili reklam yapan bankaların ne kadar sorumlu davrandıkları konusunda bizleri düşündürüyor.

Yorumlar kapalı.