web statistics

Sıfır Konutlarda Mortgage Avantaj Olabilir


Global krizden en fazla etkilenen sektörlerden birisi kuşkusuz gayrimenkul sektörü. 2008’in son çeyreğinin başından itibaren her geçen gün ev fiyatları düştü. Özellikle yeni yerleşim yerleri sayılan bazı semtlerdeki evlerde fiyatlar şehir merkezlerine göre daha büyük oranda düşüş gösterdi.

Bankaların da kredi faiz oranlarını değiştirmesi, gayrimenkulleri daha da avantajlı bir yatırım haline getirmeye başladı. Kredi faiz oranlarının azalması da ev fiyatlarında bir artışa yol açmadı.

Fakat yine gayrimenkullerini satmaya zorunlu olmayan ev sahipleri evlerini satışa çıkarmadılar. Bu sebeple bu indirimli fiyatlar aslında çok ciddi bir şekilde realize olmadı.

Yeni yapılan konutlar

Bu durum tabiiki yeni projeler için geçerli değil. Ev fiyatları düşse de, proje sahibi firmalar bu evleri bir an önce nakde çevirmek durumundalar. Bu sebeple düşük fiyatla ev almanın en rahat yolu yeni projelere yönelmek olabilir. Böylece ev alacak yatırımcılar hem toplu olarak satışa çıkarılan gayrimenkullerde yapılan kampanya ve indirimlerden, hem de kredi faiz indirimlerinden yararlanmış olurlar.

Kriz ortamında doğru çözüm mortgage olabilir

Fakat evlerin tamamlanmış olmadığı projeler için yatırımcıların en büyük endişesi müteahhit şirketin krizden etkilenmesi, gayrimenkullerin tamamlanamaması ya da ayıplı teslim edilmesi. Bu sorunun da en kolay çözümü evin mortgage aracılığı ile alınması olacaktır. Mortgage yapılan işlemlerde bankalar 1 yıl boyunca yatırım malının ayıplı tesliminden sorumlu olduğundan yatırım daha güvenli hale gelecektir.