web statistics

Hurda İndirimi Nedir ? Krizde Otomotiv Sektörüne Hurda İndirimi Desteği


Bizi teğet! geçen kriz nedeniyle ülkemizde istihdam sağlayan inşaat ve otomotiv sektöründe satışlar dibe vurdu. Otomotiv sektörü dünya çapında büyük bir kriz ile mücadele ederken, ülkemizde gerek otomobil üreticileri gerekse tüketiciler sektörü ayağa kaldırmasa bile biraz hareket getirecek önlemlerin açıklanmasını bekliyor.

Türk işi otomotiv sektörünü kurtarma paketi

Hükümet, üretim ve ihracatta kayıp yaşayan otomotiv sektörü tarafından istenen ÖTV erteleme, ÖTV indirimi, hurda indirimi gibi önlemlerle hurda araç sahiplerinin vergi borçlarının ödenmesine kolaylık getirmeye hazırlanıyor. Her ne kadar henüz bu konuda tam karar çıkmamış olsa da, bu hafta çıkması bekleniyor.

Hurda indirimi nedir?

Hurda indirimi, aslen eski araçların trafikte olmaması ve yenilenmesi için çıkarılmış bir sistem. Tüketici 20 yaşından büyük aracını, yeni araç alacağı bayiye götürüyor. Bayi için bu araç vergi avantajı sağlıyor. Satıcı da bu avantajı müşterisine yansıtıyor.

En son hurda indirimi 2003 yılında çıkmıştı. Bu indirim o yıllarda 3.500 YTL idi. Şu anda birçok tüketici bu tutarın 5.000 YTL civarında olacağını düşünülüyor.

Araçlarda böyle bir avantaj söz konusu. Bu avantajdan nemalanmak isteyen kişiler de araç alacak kişilere bazı kolaylıklar sağlıyorlar. Sonuçta başka yollarla da bu sistemden faydalanmak mümkün. Satışta öne çıkmak isteyen satıcılar hurda araçları önceden temin ediyorlar. Örneğin hurdacıdan bu araç 1.000 YTL tutara alındı ise müşteriye 4.000 YTL indirim sağlanabiliyor. Bu durumda tüketici hiçbir şey yapmasa bile araçları belli bir indirimle almış oluyor.

Tüketici, hem bu indirimi kullanıp hem de banka kredisi kullanabilir. Banka ya da finansman şirketi, tüketiciyi indirimli fiyat üzerinden kredilendirir. Bu sayede tüketici hem indirim hem de kredi kullanmış olur.

Tabi bu uygulamanın hayata geçmesi ile hurda araç fiyatlarında da bir patlama olması kaçınılmaz. Öte yandan önlemler askıda kaldıkça, tüketicide yaratılan beklenti nedeniyle talep daha da düşüyor ve destek paketi ile ilgili sonuçlar beklenen artışı sağlamakta yeterli olmuyor.

“Hurda İndirimi Nedir ? Krizde Otomotiv Sektörüne Hurda İndirimi Desteği” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.