web statistics

Vakıfbank IstanbulKart, Akbil’e Rakip Olacak


Son günlerde gündemde oldukça sık karşılaşmaya başladığımız temassız kredi kartı haberlerine bir yenisi eklendi. Sabah gazetesinin haberine göre Vakıfbank “göster geç” kart ile temassız kredi kartı pazarında rekabete dahil oldu.

İstanbul Belediyesi tarafından projelendirilen ancak son iki yıldır bir türlü sonuçlandırılamayan belediye otobüsü, metro, deniz otobüsleri ve vapurlarda akbil yerine (Habertürk’ün 06.09.08 tarihli haberine göre İETT İstanbulKart’ın ayrı bir proje olduğunu, Akbil’in kullanılmaya devam edeceğini açıkladı) kredi kartı kullanımına imkan verecek ihalenin, Vakıfbank tarafından kazanıldığı açıklandı. Daha önce aynı proje ihalesiz olarak Vakıfbank’a verilmiş ancak diğer bankalar bu duruma itiraz edince konuyla ilgili olarak ihale yapılmıştı. Yapılan ihaleye Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank katıldı ve ihaleden zaferle ayrılan taraf Vakıfbank olarak açıklandı.

Bu anlaşma kapsamında Vakıfbank ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortak markalı bir kredi kartı çıkartacak. Ortak markalı kartın adının İstanbulKart olması bekleniyor.

Vakıfbank kredi kartı kullanıcıları, Yapı Kredi ile yapılan anlaşma gereği Worldcard üye işyeri ağını kullanarak taksit ve Worldpuan kazanma imkanlarına zaten sahipler. Taksit ve Worldpuan avantajına ilave olarak bir de İstanbul sınırları içerisinde toplu taşıma araçlarında kredi kartı kullanım imkanı, Vakıfbank Worldcard sahipleri için büyük bir avantaj olabilir.

İstanbulKart’ın iki tür karttan oluşacağını düşünüyoruz. Birinci tür, Worldcard taksit ve Worldpuan özelliklerine sahip kredi kartı. Diğer kart ise kredi kartı almaya müsait olmayan (kredi kartı kullanmak istemeyen, 18 yaşından küçük, kredi performansı nedeniyle kredi kartı sahibi olması mümkün olmayan) ancak toplu taşıma araçlarını kullananan kişilere hitap edecek olan ön ödemeli banka kartı olacak.

Bir başka deyişle “yayalar için KGS” olarak da adlandırılabilecek bu uygulama sayesinde Vakıfbank ihale kapsamında 2 milyon kişiye yakın akbil kullanıcısına ulaşmış olacak. Bu portföyün hepsine kredi kartı vermek mümkün olmayacak. Toplu taşıma araçlarını kullanan istanbul sakinlerinin bir kısmına ön ödemeli kart hizmeti verecekler. Buna rağmen Vakıfbank’ın akbil müşterilerinin önemli bir bölümünü aktif bankacılık müşterisi olarak kazanacak olması, bankanın özelleştirilmesi sırasında biçilecek değeri çok olumlu etkileyecektir.

Önümüzdeki günlerde temassız kart alanında faaliyet gösteren Garanti Bankası’na ait Bonus Trink, Asyabank’a ait DIT card gibi markaların toplu taşımacılık sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı büyükşehir belediyelerinde benzer işbirliğine gitmeleriyle ilgili haberlere de daha sık rastlıyor olacağız. Bu bankaların şimdiden büyükşehir belediyeleri ile benzer işbirlikleri için görüşmeye başladıklarınız biliyoruz.

Temassız kart teknolojisinde bazı güvenlikle ilgili açıklar bulunduğunu düşünsek de, Türkiye’de alışverişlerde kredi kartı kullanımında yeni bir devir başlıyor. Tek seferde yapılan işlem tutarları oldukça düşecek. Buna paralel olarak kredi kartı kullanımında küçük miktarda çok sayıda gerçekleşecek temassız harcamalar nedeniyle kart ödemelerinde sorun yaşayan tüketicilerin sayısında artışlara rastlanabilir.

İster temaslı ister temassız kredi kartı kullanılsın, ödemelerde sıkıntı yaşamamak için en önemli detay, yapılan kredi kartı harcamalarını kontrol altında tutmaya azami özen göstermek gerektiğidir.