web statistics

Tasarruf Yapmaya Başlamak İçin 4 Önemli Neden


Tüketici finansmanı çerçevesinde günümüzde birçok acil ihtiyacımız karşılanabiliyor. Ancak tasarruf disiplini olmadan uzun vadede tüketici açısından bazı sıkıntılar ile karşılaşıp borç denizi içersinde yüzme ihtimali her geçen gün daha da artıyor.

Tasarruf disiplini tüketiciler için sahip olunması gereken bir özellik. Ne yazıkki toplumumuzun değişen yapısı ile tüketici sınıfı tasarruftan önce borçlanma ile tanışıyor.

Tasarruf bir disiplin gerektirir ve disiplinin devamlılığını sağlamak için insan bir amaç sahibi olmalıdır. İşte size bu disiplini sağlamanıza yardımcı olacağına inandığımız 4 neden ve 4 amaç :

Ev sahibi olmak için peşinat ihtiyacı

Tüketicilerin yaşayacak bir ev sahibi ihtiyacı hayata ilk atıldıklarında çok büyük bir önem taşımasa dahi zaman içersinde önem kazanmaya başlıyor. İhtiyacın iyice kendini öne çıkardığı dönemde gerekli olacak peşinat için hazır olmak kritik bir önem taşıyor. Ev almak için hedeflediğiniz tarihin en az beş sene öncesinden düzenli ve disiplinli bir şekilde tasarrufa başlamak gerekiyor. Bunun için gelirinizin yaşam standardınızı etkilemeyecek ancak önünüzdeki 5 sene içersinde ciddi bir birikim yapmanıza imkan verecek kısmını yüksek getirili tasarruf araçlarına aktarmanız gerekiyor. Bu amaçta hangi tasarruf araçlarını kullanmanız gerektiğine sizin karar vermeniz gerekiyor. Bir çok banka tasarrufa yönelik ürünler ile bu konuda hizmet veriyor. Yatırım fonları, altın fonları, hazine bonoları veya devlet tahvillerinden biri; hatta borsa yatırım fonları ve hisse senetleri bu konuda sizin risk beklentinize uygun birikimi sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Emeklilik planları

Yeni sosyal güvenlik yasası ile ilgili değişiklikleri takip ediyorsanız sistemde yapılan değişiklikleri de takip ediyorsunuz demektir. Örneğin sisteme yeni katılacak olanların emeklilik yaşının 65’e çekilmesi. Burda verilen üstü kapalı bir mesaj var. Devlet, emekli olduğunda yaşanabilir bir gelir almayı planlayan vatandaşlarını emeklilik şirketleri tarafından sunulan ürünlere üstü kapalı bir şekilde yönlendiriyor. Bu konuda avantajlı bir pozisyon elde etmek isteyen tüketiciler, kendileri için uygun bir planda karar kılıp bu planı en kısa zamanda uygulamaya geçirmelidir.

Bazı işverenler çalışanların sadakatini ve devamlılığını sağlamak amacıyla avantajlı emeklilik şirketleriyle avantajlı planlar sunmaya başladı ve bu şirketlerin sayılarının da artması bekleniyor. Bu şirketler personelinin şirket içersindeki pozisyonuna bağlı olarak çalışanlarının katkı paylarına belli oranda katılımda bulunuyorlar. İşveren aylık 500 YTL’lik bir katılım payı olan çalışanının adına en az o bu tutar kadar katkıda bulunabiliyor.

Emeklilik planı seçerken çalıştığınız şirketin mevcutta veya yakın gelecekte böyle bir projesi olup olmadığını öğrenmeniz, varsa bundan faydalanmanız lehinize bir avantaj sağlyacaktır. İşveren tarafından böyle bir imkan sağlanmaması durumunda bile ihtiyaçlarınıza uygun bir emeklilik planına karar verip başlamak avantajınıza olacaktır. Burada kesin bir rakam verememeklele beraber planın yıllık bir veya tercihen iki bürüt maaşlık bir birikim yapmanıza imkan verecek bir plan olmasına dikkat etmek gerektiğine inanıyoruz. Unutmayın ki emeklilik planları uzun süreleri ve sabır gerektirir.

Eğitim masrafları için birikim

Çocuk sahibi olanların veya ilerde çocuk sahibi olmak isteyenlerin özellikle dikkat etmesi gereken bir konu eğitim masraflarıdır. Çocuğunuzun yaşamda bir şansı olup olmamasına, ona sağladığınız imkanlar büyük rol oynayacaktır. Bu imkanların başında çocuğunuza iyi okullarda eğitim imkanı verebilmek kritik bir önem taşıyor. Kaba bir hesap ile bir çocuk okula başladıktan sonra, ortalama bir özel okulda bile her sene sıfır bir aile arabası alacak kadar masraf yapılıyor. Çocuk sahibi olanlar veya olmayı planlayanların çocuklarına sağlamak isteyecekleri eğitim imkanını göz önünde bulundurarak birikimlere başlamaları gerekecektir. Kültürümüzde yer alan altın biriktirmek bu konuda en mantıklı ve güvenli yatırım olarak gözüküyor ancak her ay belli bir miktar altın alınarak saklanması pek pratik bir çözüm gözükmüyor ancak bankalar ve yatırım şirketleri tarafından sunulan altın fonları bu ürünlerin güvenli bir şekilde saklanmasında büyük kolaylık sağlamakta. Garanti bankası, Akbank, Teb ve Finansbank bu amaca hizmet eden fonları tüketicilerin hizmetine sunmuş durumda.

Acil durum fonları

Acil bir durum halinde tüketicilerin kendilerini 3 ila 6 ay arası idare etmelerine imkan verecek bir birikim oluşturmaları kritik önem taşımakta. Herhangi bir nedenle uğranacak gelir kayıplarında, böyle bir amaçla yapılmış birikimlerden oluşan fonu kullanmak yaşanabilecek birçok sıkıntıya engel olabilir. 6 ay sürecek bir gelir kaybında ihtiyaç miktarını tespit edip bununla ilgili bir birikim yapmak için planlama yapılması gerçekten önem taşımakta.

Yukarda bahsettiğimiz tasarruf nedenlerini mantıklı bulup hepsini uygulamaya çalışmanız durumunda yaşam standartlarınızın düşüşe uğramamasını beklememek mümkün değil. Ancak yaşamınız hakkında önceliklerinizi belirleyerek bu nedenlerden en azından ikisini benimseyip uygulamaya almanın hayat denilen bu maratonda tüketicilerin lehine olacağına inanıyoruz. Ayrıca tüketicilerin ülkemiz finansal sisteminin içersinde birikimlerini yönlendirmelerinin de sistemin gelişimi açısından da olumlu olacağı görüşündeyiz.