web statistics

Yeni Sosyal Güvenlik Yasasından Önce Çocukları Sigortalatma Telaşı


Milliyet gazetesinde yayınlanan bu habere göre yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın yürürlüğe girmeden önce anne ve babalar, çocuklarını sigortalatma telaşına kapıldı. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce sigortalı olanlar bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacaklar ve aşağıdaki avantajlara sahip olacaklar :

  • Prim ödeme : Eski yasaya göre 7000 gün prim ödeniyorken yeni yasayla bu sayı 7200 güne çıkacak. Eski yasaya göre sigortalı olanların 200 gün avantajı olacak.
  • Yaş avantajı : Eski yasaya göre kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor. Yeni yasaya göre kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65’e yükseliyor. Eski yasayla emekli olan kadınlar 7 yıl, erkekler ise 5 yıl avantajlı olacak.
  • Aylık bağlama oranı : Eski yasaya göre 25 yıllık çalışanların aylık bağlama oranı %60. Yeni yasa ise bu sayıyı %50’ye indiriyor. Eski yasaya göre emekli olanlar yeni yasaya göre emekli olanlardan %10 daha fazla emekli maaşı alacaklar.

Sigortalı olabilmek için gereken yaş sınırıyla ilgili olarak haberde şu satırlara yer verilmiş:

“4857 sayılı İş Kanunu’nun 71’inci maddesine göre 14 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaları yasak olmasına rağmen, bazı işlerde 14 yaşından küçük çocukların çalıştırıldığı da görülmektedir. Örneğin, reklam flimlerinde, dizilerde, sinema flimlerinde, defilelerde, sirklerde sıfır yaşına kadar her yaşta küçük çocuğun çalıştırıldığı da bir başka gerçektir. Genellikle sanat yönü olan bu işlerde çalışan çocuklar, istisnai olarak yaş sınırı aranmadan sigortalı olabilirler. Bu işlerin dışında 14 ve 15 yaşından küçük çocukların sigortalı olmaları belli riskler taşımaktadır. Ancak, bu riskler göze alınarak 14, 15 yaşın altındaki çocukların da sigortalı yapılarak çalıştırıldığı görülmektedir. Bu durum, sigortalı tescili yapılırken, SSK’nın, İş Kanunu’nu dikkate almadan yani, yaş kontrolü ve denetimi yapmamasından kaynaklanmaktadır. İşe giriş bildirgesinde yaşa bakmadan sigorta sicil numarası verildiğinden, hangi yaşta olursa olsun, çocuğa sigorta sicil numarası alınmaktadır.”

“Yeni Sosyal Güvenlik Yasasından Önce Çocukları Sigortalatma Telaşı” üzerine 2 yorum

  1. slm ismim fatih sn editör mevcut sıkıntımla ilgili bir sorum oldu size ama cv alamadım ne yazıkki sorum ssk dan emekliyim fakat kart borcumdan dolayı maaşımın üçte birine banka tarafından haciz konuldu son çıkan yasaya göre emekli ve dul maaşı alanların maaşları devlet güvencesi altına alındığını duydum. bu durumda benim maaşımdaki hacizi kaldırmam için nasıl haraket etmeliyim.cevaplayacağınızı umuyorum. teşekkürler..

  2. @Adsız // 20 Mart 2009 Cuma 03:38
    Konuyla ilgili bir sınırlama olmasına rağmen bu konuda (maaşa haciz konulmasına itiraz edilmesi) uygulamaları yapalacaklar hakkında son gelişmeler için alacak ve icra hukukuna vakıf bir avukattan görüş almanız uygun olacaktır.

Yorumlar kapalı.